Rusia este pregatita sa negocieze cu Ucraina chiar si cu Zelenski la conducere

Kremlinul a transmis recent, prin purtatorul de cuvant Dmitri Peskov, ca Rusia este deschisa la negocieri cu Ucraina, chiar daca presedintele Volodimir Zelenski ramane in functie, in ciuda contestarilor legitimitatii sale de catre Moscova. Aceasta declaratie a fost facuta publica de agentia de presa Reuters.

Rusia a criticat anterior faptul ca mandatul de cinci ani al lui Zelenski s-a incheiat in mai, sustinand ca Ucraina nu a organizat alegeri conforme cu normele stabilite.

Dmitri Peskov a fost intrebat despre posibilitatea unor negocieri cu presedintele ucrainean inca in functie. El a raspuns ca „Rusia este, in general, deschisa unui proces de negociere. Dar, in primul rand, trebuie sa intelegem cat de pregatita este partea ucraineana pentru asta si cat de mult i se permite de catre cei care o controleaza.”

Intrebari privind legitimitatea si legalitatea negocierilor

Peskov a subliniat ca, desi sunt multe declaratii contradictorii, nu este clar daca Ucraina este pregatita pentru negocieri si daca legislatia ucraineana permite astfel de contacte cu Rusia. „Exista multe aspecte de clarificat si trebuie sa primim lamuriri”, a declarat el reporterilor.

Presa a insistat sa afle daca Kremlinul considera posibila o negociere cu Zelenski sau daca aceasta este exclusa categoric. Peskov a recunoscut ca „nu este o intrebare usoara. Din punct de vedere legal, problema legitimitatii presedintelui Ucrainei este pe agenda, dar din punct de vedere practic suntem deschisi la atingerea obiectivelor noastre prin negocieri. Deci sunt posibile mai multe optiuni.”

Pozitia Ucrainei si reactia internationala

Miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, aflat intr-o vizita oficiala in China, a declarat ca Ucraina este gata sa negocieze cu Rusia, cu conditia respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii. Totusi, Kuleba a mentionat ca Kievul nu a vazut niciun semn din partea Moscovei ca ar fi dispusa sa respecte aceste conditii.

Reuters aminteste ca Moscova il descrie pe Zelenski drept o „marioneta”, caracterizare pe care presedintele ucrainean o respinge categoric. In opinia sa si a Occidentului, pe timp de razboi, regulile politice normale trebuie suspendate. Acestia considera ca Kremlinul nu are autoritatea morala sa critice, avand in vedere sistemul politic strict controlat din Rusia.

Eforturile de a pune capat conflictului

In mai, agentia Reuters a raportat ca presedintele rus Vladimir Putin ar fi dispus sa incheie conflictul din Ucraina printr-un armistitiu negociat. Totusi, acesta este pregatit sa continue luptele daca Kievul si Occidentul nu raspund pozitiv.

O luna mai tarziu, liderul de la Kremlin a afirmat ca Rusia va inceta operatiunea militara speciala in Ucraina doar daca Kievul renunta la aderarea la NATO si cedeaza cele patru regiuni revendicate de Rusia. Ucraina a respins categoric aceste cerinte, considerandu-le echivalente cu o capitulare.

Perspectivele negocierilor

Posibilitatea negocierilor dintre Rusia si Ucraina, chiar si cu presedintele Zelenski in functie, ramane un subiect complex si delicat. Declaratiile contradictorii si pozitiile ferme de ambele parti fac dificila anticiparea unui acord pe termen scurt. In acest context, observatorii internationali continua sa monitorizeze evolutiile si sa caute modalitati de a sprijini o solutie pasnica si durabila pentru conflictul din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.