Recomandari pentru spalarea corecta a hainelor in functie de material

Foarte multe persoane nu acorda o atenție deosebităa spalarii hainelor, asa ca acestea ajung la gramada in mașina de spalat, care cel mai adesea este setata pe un program rapid. Procedand astfel, perioada in care te vei bucura de piesele vestimentare preferate se va micsora considerabil. 

Fiecare articol din garderoba ta trebuie spalat intr-o maniera corespunzatoare in functie de material, gradul de murdarie si, desigur, culoare. Mai jos vei descoperi cum pot igieniza si curata eficient cele mai intalnite tipuri de textile.

Spalarea hainelor din piele 

Desi sunt unele dintre cele mai rezistente haine, articolele vestimentare realizate din piele naturala necesita o grija sporita atunci cand sunt curatate. In caz contrar, materialul isi poate pierde stralucirea, intensitatea culorilor in care au fost vopsite sau se pot crapa (caz in care defectiunile sunt ireversibile). 

Una dintre cele mai recomandate metode pentru ingrijirea acestui tip de material este spalarea profesionala a hainelor. De asemenea, pentru o mai buna rezistenta in timp, acestea se pot trata periodic cu solutii speciale de ingrijire. Totusi, daca nu sunt foarte murdare, le poti curata rapid cu o laveta inmuiata in apa calduta si sapun. Sub nicio forma nu ar trebui sa le bagi in masina de spalat. 

Spalarea hainelor din bumbac sau fibre sintetice

Fiind unele dintre cele mai confortabile fibre, tesaturile din bumbac lasa pielea sa respire indiferent de anotimp. Din acest motiv, sunt unele dintre cele mai des intalnite articole vestimentare sau de lenjerie intima. Acestea pot fi spalate eficient la masina de spalat, respectand recomandarile de pe eticheta ale producatorului si paleta de culori. 

In ceea ce priveste fibrele sintetice, este recomandat sa folosesti o temperatura medie a apei pentru hainele colorate, ca sa eviti pierderea intensitatii nuantelor. La polul opus, cele albe sau foarte deschise, pot fi curatate la temperaturi ridicate. 

Spalarea hainelor din matase 

Datorita fluiditatii greu de egalat, matasea este un material elegant si usor de purtat. Este indicat sa le speli separat de restul hainelor, de preferat in combinatie cu un detergent special conceput pentru aceste fibre. Foloseste cu incredere programul pentru rufe delicate al masinii de spalat si evita centrifugarea la o viteza foarte mare. 

Deoarece este un material pretios, in functie de tipul articolelor vestimentare pe care le detii, este posibil sa fie mai indicat sa le speli manual. In aceste situatii, foloseste un detergent cat mai delicat si mai putin abraziv, pentru a evita ingalbenirea, deteriorarea sau patarea produselor. 

Spalarea hainelor din lana

Fibrele din lana sunt foarte practice in special in sezonul rece, acestea fiind ideale atat pentru fabricarea puloverelor, cat si pentru geci sau accesorii. Precum in cazul matasii, regula generala este sa folosesti un detergent special pentru acest material si sa selectezi programul „delicate” al masinii de spalat. 

Nu incerca sa usuci hainele din lana cu ajutorul uscatorului, deoarece exista riscul de a se rupe sau chiar micsora. Alege intotdeauna sa le lasi sa se usuce natura, ferite de razele directe ale soarelui. 

Spalarea rufelor este un proces necesar pe care trebuie sa il realizezi de fiecare data cand este nevoie. Pentru a te bucura cat mai mult de hainele preferate, urmeaza regulile de mai sus si garderoba ta va avea mereu un aer fresh si ingrijit. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.