Se stiu putine despre originea acestei rase. E posibil sa se traga din English Water Spaniels, spanielul englez de apa, rasa acum disparuta, si din setteri de cautare, precum si alti catei tipul retriever, inclusiv pudelul, care, in esenta, e tot retriever. Oricare ar fi originea lui, prima aparitie a fost consemnata in Anglia, in 1860, si se crede ca a fost primul caine folosit in mod serios la cautarea vanatului.
Era foarte apreciat de vanatori pentru abilitatile de a vana, pentru curaj si perseverenta. Totusi, popularitatea lui a scazut, iar Labradorul a devenit favoritul vanatorilor. Anii de razboi au inrautatit situatia. Dupa Primul Razboi Mondial, in 1919, au fost inregistrati doar 5 caini curly coated retriever. Specia a inceput sa-si revina, dar aproape a disparut in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.
Primii catei retriever cu blana creata au fost importati in SUA in 1907, iar primul inregistrat la Clubul Canin American a fost Knysna Conjurer, in 1924.
Specia a redevenit mai populara la sfarsitul anilor 60, cand au fost importati din Anglia, Australia si Noua Zeelanda multi curly-Coated retrieveri. Clubul Curly-Coated Retriever din America a fost fondat in 1979.
Mai multe despre aceasta rasa de caini aici: https://rasedecaini.ro/curly-coated-retriever/.
Personalitatea rasei Curly Coated Retriever
Aceasta rasa are porniri intense de caine de vanatoare, precum si determinare. Va munci pana termina ce are de facut. Afara sau in casa, e vioi si stapan pe el. Are un temperament echilibrat, dar e mai reticent fata de straini, comparativ cu alti retrieveri.
Socializarea timpurie, expunerea la diversi oameni, peisaje, sunete si experiente ajuta la invingerea timiditatii. Acestea fiind spuse, nu faceti confuzie intre independenta si timiditate sau refuzul de a va face pe plac. Curly coated retriever se maturizeaza mai greu decat alte rase, asa ca fiti gata sa aveti un catelus cativa ani.
Sunt caini independenti, de aceea stapanul trebuie sa fie ferm si sa nu-i lase sa preia conducerea. Rasa raspunde bine la dresaj, desi nu reactioneaza la fel de repede ca alti caini. Acest lucru nu inseamna ca sunt mai putin isteti. Pur si simplu se plictisesc repede. Mentineti-i atentia vie cu o varietate de exercitii de dresaj. Se poate intampla ca retrieverul cu blana creata sa-si ignore instructorul daca exercitiul sau respectiva activitate devin repetitive.
Sanatatea Retrieverilor cu blana creata
Retrieverii cu blana creata sunt, in general, sanatosi, dar, ca orice rasa, sunt predispusi la o serie de afectiuni. Nu toti vor suferi, neaparat, de una sau mai multe din bolile de mai jos, dar e important sa aveti toate informatiile, daca va ganditi sa va luati un caine din aceasta rasa. Daca luati un pui, cautati un crescator bun, care sa va arate certificatele de sanatate ale ambilor parinti. Certificatele de sanatate dovedesc ca puiul a fost consultat si nu are o anumita afectiune.
Displazia de sold: este o afectiune ereditara, in care osul soldul nu e bine fixat pe incheietura soldului. La unii caini se manifesta cu durere si schiopatare la unul sau la ambele picioare din spate, dar e posibil sa nu se observe nimic, desi catelul are displazie de sold. Pe masura ce imbatraneste, poate sa apara artrita.
Cateii cu displazie de sold nu trebuie crescuti pentru reproducere. Daca va cumparati un pui, cereti crescatorului un certificat care sa ateste ca parintii nu au displazie de sold. Boala e considerata ereditara, dar poate fi accentuata de factori de mediu, cum ar fi ingrasarea rapida sau accidentari la sarituri sau cazaturi pe podele alunecoase.
Displazia de umar: e o boala ereditara, frecventa in randul patrupezilor de talie mare. Se crede ca e cauzata de ritmul diferit de crestere a celor trei oase care formeaza umarul catelului, provocand slabiciunea incheieturii. Cainele poate avea dureri si poate ajunge schiop. Veterinarul ar putea recomanda interventia chirurgicala de corectare, pierderea in greutate, sau medicatie pentru a reducere durerea.
Entropion : acest defect, care de regula e vizibil inainte de implinirea varstei de 6 luni, provoaca intoarcerea inauntru a pleoapei, iritand si ranind astfel globul ocular. Poate fi afectat un ochi, sau ambii. Daca retrieverul vostru cu blana creata are entropion, veti observa ca se freaca la ochi. Se poate corecta chirurgical si se recomanda imperativ acest lucru.
Ectropion: reprezinta intinderea sau caderea pleoapei, de regula a celei de jos, lasand ochiul expus iritatiilor si infectiilor, cum ar fi conjunctivita. Daca e o forma severa, se corecteaza chirurgical.
Distichioza : in cazul acestei afectiuni, creste inca un rand de gene (numite distichie) pe glanda seboree din ochiul cainelui si iese in afara, pe marginea pleoapei. Astfel, ochiul se irita si veti observa ca se freaca la ochi sau strange din ochi. Distichioza se trateaza chirurgical prin inghetarea excesului de gene cu nitrogen lichid si apoi indepartarea lor. Acest tip de interventie se numeste crio-epilare si se face sub anestezie generala.
Membrane pupilare persistente (PPM): sunt straturi de tesut in ochi, ramase din membrana fetala care a hranit lentila ochiului inainte de nastere. In mod normal, dispar la 4-5 saptamani de la nastere, dar uneori raman. Straturile se pot intinde de la iris la iris, de la iris la lentila sau de la cornee la iris si uneori se gasesc si in camera anterioara (din fata) a fundului de ochi.
Pentru multi caini, nu reprezinta o problema si in general dispar pana la varsta de 8 saptamani. Daca nu dispar, pot duce la cataracta sau pot provoca opacizarea corneei. Picaturile de ochi prescrise de veterinar pot ajuta la indepartarea lor.
Atrofierea retiniana progresiva- PRA : este o boala de ochi degenerativa, care, in cele din urma, duce la orbire, din cauza pierderii fotoreceptorilor din spatele ochiului. PRA e detectabila cu cativa ani inainte ca retrieverul sa manifeste semne de orbire. Din fericire, cainii compenseaza pierderea vederii prin alte simturi, iar un caine orb poate avea o viata fericita. E bine insa sa nu mutati prea des mobilierul din casa. Crescatorii seriosi isi verifica anual cainii la oftalmolog si nu reproduc animalele care sufera de aceasta boala.
Displazie retiniana : e o boala ereditara, congenitala, adica animalul se naste cu ea si i-a fost transmisa de parinti, dar poate fi si rezultatul unei traume sau al unei infectii prenatale cu herpesvirus sau parvovirus. Poate fi moderata sau severa si e cauzata de dezvoltarea anormala a retinei, ceea ce duce la indoirea acesteia.
Astfel pot sa apara o serie de probleme de vedere, de la un mic punct negru pana la orbirea totala. Displazia retiniana poate fi detectata inca de la varsta de 6-8 saptamani. Nu exista tratament pentru displazia retiniana, dar multi caini orbi traiesc fara probleme, intrucat alte simturi compenseaza deficienta de vedere.
Alopecia zonala : este o subtiere treptata a parului si are trei variante. Prima e mai frecventa la femele, iar alopecia apare in jurul tamplelor, pe piept, pe abdomen, in spatele picioarelor si sub gat. A doua varianta e mai frecventa la masculi, iar pierderea parului are loc pe urechi. A treia este, de asemenea, mai frecventa la masculi si consta in pierderea parului in partea din spate a picioarelor, sub ceafa si pe coada. Nu exista tratament.
Boala de stocare de glicogen : este o afectiune metabolica si apare cand glicogenul, un carbohidrat complex, nu poate fi eliberat si utilizat de organism. Aceasta deficienta poate duce la aparitia altor afectiuni, cum ar fi boala scheletului osos si boli de ficat. Simptomele pot fi letargie, lesin, intoleranta la efort si nevoia mare de refacere dupa efort. Acum este disponibil testul ADN pentru a stabili ce caini au aceasta gena recesiva. Cei care o au nu trebuie sa se inmulteasca si nu trebuie sub nicio forma imperecheati cu un catel avand aceeasi gena recesiva. E important sa va asigurati ca cel de la care luati cainele a facut toate testele.
Limfosarcom – este al treilea cancer, ca frecventa, care afecteaza cateii si poate sa apara in diverse zone ale corpului, cum ar fi splina, tractul gastro-intestinal, nodurile limfatice, ficat si maduva spinarii. Se trateaza cu chimioterapie si aproximativ 80 la suta din patrupezii tratati intra in remisie.
Adenocarcinom : este o formatiune de celule maligne si este unul dintre cele mai intalnite tipuri de cancer la catei. De regula, celulele sunt in uter, glande mamare si intestine. Adesea, ele se raspandesc la plamani si in alte zone, inclusiv in jurul anusului. Aproape 80 la suta din tumorile pulmonare sunt adenocarcinoame. Se trateaza prin indepartarea chirurgicala a tumorii si a nodurilor limfatice afectate si prin chimioterapie. Pot fi folosite si alte tratamente, in functie de zona afectata.
Fibrosarcom – aceasta tumora se formeaza in tesutul fibros de la incheieturi si poate afecta orice parte a corpului, inclusiv oasele. Este al treilea tip de cancer osos, ca frecventa, si se poate raspandi de la oase la plamani, inima, noduri limfatice si rinichi. Tratamentul poate consta intr-una din urmatoarele proceduri sau chiar toate pot fi aplicate: interventie chirurgicala, chimioterapie, imunoterapie, terapie fotodinamica si hipertermica, terapia cu radiatii si, in unele cazuri, amputarea unui membru.
Mastocitom : sunt tumori de piele si se localizeaza in tesutul de la incheieturi. Tumorile se formeaza pe piele adesea in jurul anusului, pe picioare, pe trunchi, dar pot fi si pe cap sau pe ceafa. Tratamentul difera si poate implica operatie chirurgicala sau chimioterapie.
Hemangiosarcom: aceasta forma de cancer malign se gaseste in peretii vaselor de sange, precum si in splina.
Melanom: e un cancer al celulelor care produc pigmentul pielii – melanocite. Se localizeaza pe piele, dar poate sa apara si in gura si pe gingii. Prin vasele de sange si de limfa, melanocitele maligne se raspandesc din leziunile cutanate. Pot astfel sa apara alte tumori, iar cainele sa moara. De regula, tratamentul e chirurgical, cu radiatii si chimioterapie. In cazul melanomului bucal, e posibila indepartarea chirurgicala a unei parti a maxilarului.
Osteosarcom: afecteaza in general rasele mari si gigante si este o forma agresiva de cancer osos. Primele semne de osteosarcom sunt schiopatarea, dar e nevoie de radiografie, pentru a stabili daca e vorba de cancer. Osteosarcomul se trateaza agresiv, de regula cu amputerea membrului afectat si chimioterapie. Daca sunt tratati, cainii pot trai intre 9 luni si doi ani sau mai mult. Din fericire, cainii se adapteaza bine la viata in trei picioare si nu sufera reactiile adverse la chimioterapie pe care le sufera oamenii, cum ar fi greata sau caderea parului.
Dilatatia gastrica – volvulus, ocluzie intestinala. Este o afectiune care pune viata in pericol si afecteaza cainii mari, cu pieptul adanc, mai ales daca li se da o singura masa pe zi, cu multa mancare, si daca mananca repede si beau multa apa dupa masa, iar apoi fac miscare in ritm alert.
Balonarea apare cand stomacul e umflat cu gaze sau cu aer si se torsioneaza. Cainele nu poate eructa sau vomita pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar circulatia normala a sangelui spre inima este ingreunata. Tensiunea arteriala scade accentuat, iar catelul intra in stare de soc. Daca nu se intervine medical imediat, catelul poate muri. E vorba de balonare daca animalul are abdomenul umflat, saliveaza excesiv si eructeaza fara sa vomite. In plus, e posibil sa fie agitat, trist, letargic, iar inima sa-i bata repede. Daca are aceste simptome, trebuie sa-l duceti imediat la veterinar.
Ingrijirea cainilor Curly Coated Retriever
Cainele Curly Coated Retriever are nevoie intre o jumatate de ora si o ora, zilnic, de miscare fizica si stimulare. Una dintre cele mai bune modalitati de a-l tine activ este sa-i dati diverse lucruri de facut, de la plimbari, la inot si transportul unor obiecte usoare. Jocurile de puzzle, cum ar fi Buster Cubes, ii vor tine ocupati, la fel ca si dresajul de obedienta, agilitate si alte activitati canine.
Cand sunt pui, acesti catei sunt nebunatici. Dresajul timpuriu e obligatoriu si e si o modalitate de a stabili o legatura intrei voi. Puii au un nivel ridicat de activitate, dar au nevoie si de mult somn ca sa-si reincarce bateriile. Deci miscarea fizica intensa de care au nevoie adultii, pentru ei nu e necesara. Retrieverul cu blana creata are tendinta de a-si folosi mereu gura si va rontai si roade tot ce gaseste.
Acest lucru poate inseamna facturi mari la veterinar, daca puiul mananca ceva ce ii poate face rau. Pentru ca puiul sa fie in siguranta si pentru ca dresajul de acasa sa decurga bine, se recomanda dresajul la cusca. E benefic tuturor cainilor si e un mod de a va asigura ca nu se accidenteaza prin casa sau ca nu are acces la lucruri interzise.
In cusca se poate retrage si pentru un pui de somn. Daca il invatati la cusca de mic, va accepta sa stea inchis daca vreodata e dus la pensiune sau daca are nevoie de spitalizare. Atentie, insa, nu-l tineti toata ziua in cusca. Nu e inchisoare si nu trebuie sa stea acolo mai mult de cateva ore, exceptie facand perioada noptii, cand doarme. Sunt caini sociabili si nu trebuie inchisi in custi sau cotete.
Culoarea parului si toaletarea Retrieverilor cu blana creata
Curly-Coated Retriever are o blana unica: o masa de bucle mici, aspre, care stau aproape de piele si acopera corpul dela coada in sus, pana la cap. Blana e rezistenta la apa si la frig si protejeaza pielea de zgarieturi, in timpul vanatorii. Buclele de la urechi ar putea fi mai lejere decat cele de pe restul corpului si uneori aceasta rasa are un fel de “penaj” – niste franjuri mai lungi pe urechi, burta, coapse, labe si picioarele din spate si din fata, dar de regula acesti franjuri sunt scurtati.
Daca are si pe coada, cei care duc cateii la competitii il taie, dar acest lucru nu afecteaza capacitatea rasei retriever cu blana creata de a fi un partener grozav. Pe frunte, pe fata, pe labe si pe partea din fata a picioarelor din fata blana e scurt si dreapta. Parul are o textura densa, aspra, niciodata matasoasa sau uscata ori friabila. Nicaieri nu trebuie sa aiba vreo zona fara par. Culoarea poate fi negru pana la maro inchis sau maroniu-roscat. Pot fi cateva fire albe, dar nu smocuri albe mari.
Curly-Coated Retriever are o blana relativ usor de intretinut si, de regula, naparleste doar de doua ori pe an. Cantitatea de par pe care o lasa variaza de la caine la caine. Cele mai importante sunt pregatirile inca de cand e pui. Ca in cazul tuturor speciilor, e important sa incepeti sa ii faceti toaleta inca de pui. Asigurati-va ca groomingul e o experienta pozitiva si relaxanta si astfel, cand creste mare, va fi mai usor pentru voi sau pentru alte persoane sa il ingrijeasca sau sa-l toaleteze.
In timpul toaletei, controlati cainele. Vedeti sa nu aiba umflaturi, eczeme sau semne de infectie, cum ar fi roseala sau supuratie, oriunde pe corp. Nicio zona a corpului, nici gura, nici urechile, nu trebuie sa miroasa urat. Taiati-i unghiile, ca sa nu agate cu ele si sa le rupa. Daca le auziti pe podea, inseamna ca sunt prea lungi.
Alte elemente ce tin de grooming sunt dieta si locul de dormit. Un retriever cu blana creata care doarme pe ciment sau intr-un culcus murdar va avea blana urata si pot sa apara pete fara par. O dieta necorespunzatoare, de calitate slaba, poate usca blana. Nu toate tipurile de mancare merg la toti cainii. Testati diverse tipuri de hrana pana gasiti una care sa corespunda nevoilor alimentare ale cainelui vostru. Va dati seama ca ati gasit-o in momentul in care cainele are o blana si o piele frumoasa.
Periati sau pieptanati cainele cand lasa par, primavara si toamna, folosind un pieptene de lemn sau de plastic, avand dintii lati. Cu cat il periati mai mult, cu atat blana i se va increti. Daca il duceti la inot sau i se uda blana, parul se mai indreapta. Cand naparleste e o buna perioada pentru a-i face baie. Nu e o rasa care sa aiba nevoie de baie frecvent, doar in cazul in care s-a bagat in ceva urat mirositor. Folositi sampon pentru catei pentru a nu i se usca blana.
Relatiile cu copiii si cu alte animale de casa
Curly Coated Retriever e un partener grozav pentru copiii mai mari, pentru care dimensiunea si energia lui nu ridica problema. Nu e prea indicat sa se joace cu copiii mici, care, din greseala, pot fi dati jos. Ori de cate ori cainele interactioneaya cu copiii, stabiliti reguli clare si pentru caine, si pentru copii: fara trageri de urechi sau de coada si fara muscaturi !
Pentru siguranta tuturor, nu lasati niciodata copiii ici nesupravegheati in prezenta cainelui. Retrieverul cu blana creata se impaca bine cu alti catei sau alte animale, dar socializarea e importanta in privinta relatiilor cu alte animale.