Radu Mazare eliberat conditionat: „Nu ma mai intereseaza sub nicio forma viata publica”

Luni, fostul primar al municipiului Constanta, Radu Mazare, a fost eliberat conditionat din Penitenciarul Jilava. Dupa cinci ani de detentie, Mazare a declarat ca nu mai este interesat de viata publica. Decizia de eliberare a fost luata de Tribunalul Ilfov, dupa ce initial Judecatoria Sectorului 4 respinsese cererea sa. In cele ce urmeaza, vom detalia circumstantele eliberarii, declaratiile lui Radu Mazare si contextul legal al cazului sau.

Detalii despre eliberare

Radu Mazare a fost eliberat conditionat dupa ce a executat cinci din cei noua ani de inchisoare la care fusese condamnat in 2019 pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri si plaje din Constanta si Mamaia. Tribunalul Ilfov a admis contestatia lui Mazare impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti, care initial respinsese cererea de eliberare conditionata. Decizia finala a Tribunalului Ilfov prevede eliberarea lui Mazare sub conditia respectarii unor termeni specifici impusi de instanta.

Declaratiile lui Radu Mazare

La iesirea din penitenciar, Radu Mazare a fost intampinat de sotia sa, care este insarcinata, si de numerosi jurnalisti. In fata acestora, fostul primar a fost ferm in a declara ca nu mai doreste sa se implice in viata publica. „Nu ma mai intereseaza sub nicio forma viata publica. Nu ma mai intrebati ce a fost, nu ma mai intrebati ce voi face, ca nu ma mai intereseaza,” a spus Mazare. El a adaugat ca experienta inchisorii a fost suficienta pentru el, desi nu s-a simtit speriat.

Contextul legal al cazului

Radu Mazare a fost condamnat in 2019 pentru implicarea sa in retrocedarea frauduloasa a unor mari suprafete de teren intravilan din Constanta si Mamaia, inclusiv plaje si faleze. Prejudiciul estimat in acest caz a fost de 114 milioane de euro, suma care nu a fost recuperata. In plus, Mazare mai are o condamnare definitiva de cinci ani de inchisoare pentru luare de mita si conflict de interese in dosarul „Polaris”, pedeapsa care a fost contopita cu cea din dosarul retrocedarilor.

Inainte de pronuntarea sentintei definitive, Mazare a parasit Romania si s-a stabilit in Madagascar, unde a investit intr-un complex turistic. A fost extradat in mai 2019 si adus in tara pentru a-si executa pedeapsa. La acea vreme, Mazare a sustinut ca extradarea sa a fost realizata in mod fraudulos si a criticat autoritatile romane pentru modul in care a fost tratat.

Detalii din decizia Tribunalului Ilfov

Decizia de eliberare conditionata a fost fundamentata pe articolul 587 din Codul de Procedura Penala si pe articolul 59 din Codul Penal din 1969. Tribunalul Ilfov a desfiintat sentinta penala pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 si a admis cererea de eliberare conditionata formulata de Radu Mazare. Sentinta este definitiva, ceea ce inseamna ca Mazare poate parasi inchisoarea, dar va trebui sa respecte anumite conditii pe durata perioadei de eliberare conditionata.

Reactii si perspective

Eliberarea lui Radu Mazare a starnit numeroase reactii in mediul politic si in randul publicului. Unii vad aceasta decizie ca pe un act de justitie intarziat, in timp ce altii considera ca Mazare nu ar fi trebuit sa fie eliberat conditionat, avand in vedere gravitatea faptelor sale. Desi fostul primar sustine ca nu mai este interesat de viata publica, ramane de vazut ce va face in continuare si cum isi va reconstrui viata post-detentie.

Pe plan personal, Mazare se pregateste sa devina tata, sotia sa fiind insarcinata. Acest nou inceput poate reprezenta pentru el o oportunitate de a se reintegra in societate si de a se dedica familiei.

Sursa foto: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.