Proiectul noii legi a pensiilor urmeaza să fie adoptat de Guvern pe 9 Noiembrie, cu o crestere medie estimata a pensiilor de 40%

Intr-o prezentare recenta adresata comisiilor parlamentare, Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a detaliat proiectul noului cadru legislativ pentru sistemul de pensii, subliniind intentia guvernului de a-l adopta pana la data de 9 noiembrie, urmand ca Parlamentul sa il aprobe pana pe 20 noiembrie.

Proiectul se afla in stadiul de dezbatere publica, urmand ca, conform planului, sa fie adoptat in Guvern la data stabilita si apoi sa urmeze un traseu parlamentar rapid pentru a reforma sistemul de pensii publice, considerat esential pentru cetatenii romani.

Ministrul a pus accent si pe impactul financiar al acestui proiect, evidentiind necesitatea unei sume de 13,84 miliarde lei pentru ultimele 4 luni ale anului 2023, pentru a implementa legea incepand cu 1 septembrie. Bucura-Oprescu a clarificat ca legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, moment la care valoarea punctului de pensie va ajunge la 2.032 lei.

Explicand mecanismul de crestere a punctului de pensie, Ministrul a mentionat ca acesta va fi majorat cu 13,8%, respectand formula actuala, cunoscuta sub numele de formula elvetiana, care ia in calcul inflatia si 50% din cresterea salariului mediu brut real. Pentru perioada de referinta, acest calcul a fost negativ, deci cresterea va ramane la 13,8%.

Despre procesul de recalculare a pensiilor ce va incepe la 1 septembrie 2024, oficialul a descris etapele necesare dupa aprobarea legii: elaborarea normelor de aplicare, achizitia si implementarea sistemului informatic adecvat, precum si recalcularea pensiilor de catre casele teritoriale, astfel incat noile decizii sa fie transmise beneficiarilor la timp.

Ministrul a subliniat ca noua lege promoveaza contributia si munca, oferind puncte suplimentare pentru perioade de munca mai lungi de 25 de ani. Acest mecanism are ca scop adecvarea pensiilor mici si incurajarea activitatii in campul muncii.

In plus, Bucura-Oprescu a reliefat beneficiile acestei abordari, mentionand ca peste 1,2 milioane de romani care primesc in prezent indemnizatie minima sociala vor vedea o crestere semnificativa a sumelor primite. Acest fapt va rezulta intr-o crestere medie a pensiilor de aproximativ 40%, cu variatii individuale in functie de situatia fiecarui pensionar.

Demersul ministerului vizeaza nu doar o simpla majorare a pensiilor, ci si o strategie de stimulare a contributivitatii si a angajamentului pe piata muncii, cu un impact pozitiv previzibil asupra intregului sistem de pensii din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.