Probiotice pentru pisici: Ce ar trebui sa stii

Una dintre preocuparile de baza ale celor care au una sau mai multe pisici ca animale de companie este asigurarea unei hrane adecvate, care sa fie pe gustul lor. Desigur, nimeni nu se poate plange ca nu are de unde alege, insa dincolo de plicurile frumos colorate si de aromele de toate felurile, hrana pentru pisici nu contine intotdeauna toate elementele nutritive de care organismul lor are nevoie pentru a se mentine sanatos.

O categorie importanta de astfel de elemente o constituie probioticele, care exista in mod natural in organismul oamenilor si animalelor si au un rol important pentru asigurarea functiilor vitale si protectia impotriva bolilor. De aceea, este indicat sa adaugi in alimentatia animalului tau preferat suplimente probiotice pentru pisici, dar inainte de asta iata ce ar trebui sa stii despre ele!

Ce sunt, de fapt, probioticele?

Acest termen se refera la acele micoorganisme vii care alcatuiesc flora bacteriana benefica, localizata la nivelul sistemului digestiv. Aceste bacterii, care exista si se dezvolta in mod natural, au un rol capital in digestie, ajutand astfel organismul sa absoarba nutrientii, vitaminele si mineralele necesare din alimente.

Uneori apar anumite dezechilibre la nivelul florei intestinale, care pot genera probleme grave daca nu se intervine pentru a se restabili nivelul optim de bacterii probiotice.

Cum se restabileste echilibrul florei intestinale?

Tulburarile digestive sunt primul semn ca este ceva in neregula cu flora bacteriana a animalului si este nevoie de administrarea de probiotice pentru a rezolva problema. Bacteriile probiotice se gasesc in mod natural in unele alimente precum laptele batut sau chefirul dar este posibil ca pisica ta sa nu agreeze asa ceva in meniu. Cea mai eficienta solutie este administrarea unui supliment probiotic pentru pisica, care se aplica peste mancarea preferata, fara a-i schimba gustul si mirosul. Cele mai eficiente produse din aceasta gama se pulverizeaza peste hrana sau chiar in apa pisicii, o singura data pe zi, iar tratamentul se repeta timp de 2-3 zile, pana cand problema dispare. 

Cand se administreaza probiotice?

Suplimentele probiotice pentru pisici au o serie de beneficii, stabilizarea florei intestinale, usurarea digestiei si intarirea imunitatii fiind printre cele mai importante dintre ele. Se administreaza atat in scop preventiv – pentru a preintampina aparitia unor probleme de sanatate – cat si cu rol curativ, atunci cand apar anumite manifestari nedorite. Iata care sunt cele mai frecvente situatii cand ar trebui sa folosesti astfel de suplimente pentru pisica ta:

  • Reglarea tranzitului intestinal – aparitia diareei este primul semn al unui dezechilibru la nivelul florei bacteriene, pentru ca alimentele sunt supuse unui proces mai intens de fermentatie. In cazurile grave se ajunge la deshidratare, insa poti evita o astfel de situatie cu ajutorul probioticelor, care vor ajuta la restabilirea tranzitului intestinal normal.
  • Tratamentul cu antibiotice – tratamentul antibiotic pentru diferite infectii trebuie sustinut si de administrarea de suplimente cu probiotice, pentru a proteja flora intestinala. Antibioticele ataca in egala masura bacteriile nocive si pe cele benefice, de aceea cantitatea de probiotice trebuie completata, pentru a preveni aparitia tulburarilor digestive in urma tratamentului.
  • Schimbarea hranei – atunci cand se face trecerea de la alimentatia materna la cea de junior, cat si ulterior, cand se trece la hrana pentru adulti, apoi la cea de seniori, apar modificari la nivelul florei bacteriene digestive, astfel ca aceste schimbari pot fi insotite de tulburari specifice. Pentru a evita astfel de probleme, este indicat ca orice schimbare a regimului alimentar sa se faca in paralel cu administrarea de probiotice.

Acestea sunt principalele informatii pe care trebuie sa le retii si sa le pui in practica, pentru ca animalul tau de companie sa aiba in continuare o viata linistita si o sanatate buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.