Din ce in ce mai multi oameni isi focuseaza atentia asupra ideii de casa pasive. O casa pasiva are un singur scop: acela de a asigura tot confortul necesar vietii, fara a consuma energie si automat, fara a emite dioxid de carbon si alte elemente poluante.
Ideea de casa pasiva a fost introdusa in urma cu mai bine de 25 de ani de catre cercetatorul german Wolfgang Feist si se refera la sursele naturale de energie folosite pentru incalzireea sau racirea casei: soarele, umbrirea, caldura emanata de corpurile umane sau un sistem ventilatie casa obtinut natural.
Eficienta energetica nu este singurul lucru care conteaza la o casa pasiva. Aceasta trebuie sa fie si confortabila si accesibila, in asa fel incat sa poata elimina pe cat posibil folosirea combustibilor fosili din societate.
Care sunt principiile casei pasive?
De-a lungul timpului au fost evidentiate 5 principii definitorii pentru casele pasive:
1.Termoizolatia foarte buna. Orice casa pasiva are o termoizolatie continua facuta cu material de cea mai buna calitate. Scopul sau este unul cat se poate de clar: eliminarea pierderilor de caldura. Acestea duc, de regula, la cel mai mare consum de energie pentru incalzire. Izolarea termica trebuie sa fie facuta peste tot pe unde se pierde caldura, incepand u acoperisul si terminand cu pardoseala si cu peretii exteriori. Conform specialistilor, nu trebuie sa existe absolut nicio intrerupere in izolatie daca se doreste o eficientizare energetica maxima.
2.Etanseitatea. Pe langa izolarea termica, orice cladire trebuie sa fie etansa, in asa fel incat sa nu permita transferul necontrolat de aer intre interior si exterior. O etanseitate perfecta inseamna eliminarea umiditatii din locuinta, fara a lasa aerul exterior sa intre. Pentru asta exista folii speciale. De asemenea, se poate obtine etanseitate si prin folosirea unor sisteme complexe de aerisire, cum ar fi cele cu recuperator de caldura. In general, geamurile unei locuinte pasive nu ar trebui sa fie deschise. Aerul proaspat vine cu ajutorul sistemelor de ventilatie.
3.Folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Conform celor de la Altecovent, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura este esential pentru o casa pasiva. Acesta asigura necesarul de aer pentru persoanele din interior ( 30 m3/ora ) si reuseste sa pastreze temperatura din casa cat se poate de confortabila. Ventilarea este esentiala in conceptul de casa pasiva, deoarece asigura un aer igienic, fara mirosuri neplacute de la toaleta sau de la bucatarie, frara alergeni si ara umezeala si mucegaiuri. In general, sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura sutn silentioase, nu ocupa spatiu in locuinta si sunt discrete din punct de vedere energetic.
4.Folosirea unor ferestre performante. Ferestrele folosite astazi nu mai sunt formate dintr-un singur strat de sticla, asa cum erau initial. Acestea sunt realizate din mai multe straturi de sticla, sunt prinse intr-o tamplarie termopan si reusesc sa etanseze foarte bine spatiul pe care il acopera. Este bine sa se acorde o atentie maxima modului in care se face montajul ferestrelor, in asa fel incat sa nu ramana niciun gol si niciun risc de transfer de temperatura de la exterior catre interior si invers.
5.Orientarea casei catre soare. Orice casa pasiva trebuie sa profite de absolut toate elementele naturale pe care le are la dispozitie. Cel mai important element natural de incalzire este soarele, asadar, casa trebuie sa fie orientata catre el pentru a beneficia de toata energia. Ferestrele trebuie sa fie orientate spre sud, in asa fel incat aportul de energie si de lumina sa fie cat mai mare. Pentru a se evita supraincalzirea si disconfortul este bine sa se opteze si pentru sisteme de umbrire eficiente, care pot reduce limina orbitoare a soarelui in perioadele in care acesta este foarte puterni.
Casele pasive nu mai sunt de multa vreme un concept. Acestea devin realitate si sunt din ce in ce mai atractive pentru cei care isi doresc o locuinta in care sa nu investeasca foarte multi bani pentru intretinere. Chiar daca nu reusesti sa iti construiesti o casa 100% pasiva, ceea ce poti incerca este sa respecti cat mai multe dintre principiile enuntate mai sus. Cu siguranta, te vei bucura de un confort sporit si vei putea micsora facturile la energie.