Stiai ca, in sezonul rece, si sanatatea urechilor poate avea de suferit? Mai exact, poti face otita, de cele mai multe ori asociata cu infectiile respiratorii. Nu numai copiii, ci si adultii pot fi diagnosticati cu aceasta chinuitoare problema de sanatate, in special pe fondul unei imunitati scazute. Specialistii Fares vin cu sfaturi utile pentru reducerea riscului de a face otita si protejarea urechilor, in perioadele cu temperaturi scazute.
Ce este otita si cum apare
In functie de localizarea inflamatiei, exista trei mari tipuri de otita:
– externa,
– medie,
– interna.
In perioada sezonului rece, cea mai frecventa forma diagnosticata este otita medie acuta, care reprezinta inflamatia structurilor care alcatuiesc urechea medie, mai exact portiunea aflata in spatele timpanului.
Este produsa de obstructia trompei lui Eustachio, un canal – punte de legatura dintre urechea medie si partea superioara a faringelui. In urma inflamatiei trompei lui Eustachio se produc o congestie locala si o acumulare de secretii in cavitatea urechii medii. Prin aceasta stagnare, in urechea medie se creeaza un mediu propice colonizarii bacteriene.
Otita este asociata cu o infectie virala, bacteriana, dar poate avea si cauza alergica sau este produsa de un sindrom inflamatoriu. In aproape jumatate din cazuri, otita din sezonul rece este asociata cu inflamatii ale cailor respiratorii superioare precum rinite, faringite etc.
Simptomele otitei
Otita medie acuta are ca simptome durerea locala, scurgerile de secretii purulente, scaderea sensibilitatii acustice, senzatia de ureche infundata si alterarea starii generale.
Cum previi otita in sezonul rece
Multe dintre otitele medii acute au ca punct de plecare infectiile cailor aeriene superioare. Poti limita riscul de a face boala daca tii cont de unele masuri preventive.
1. Obiceiuri de zi cu zi care te feresc de contaminarea cu virusuri
Primul si cel mai important sfat este sa te feresti de gripa si de raceli. Nu e neaparat greu. Sunt trei solutii mari si late:
– Intareste-ti imunitatea! Pentru acest lucru, este nevoie de odihna suficienta (7-8 ore pe noapte, la adulti), de reducerea stresului si de o alimentatie sanatoasa, bogata in legume si fructe, pentru aport de vitamine si minerale. Nu strica o cura cu suplimente pe baza de ceaiuri, siropuri si capsule din plante medicinale, ciuperci, produse ale stupului, fructe de padure. Copiii mici este bine sa fie alaptati. Laptele matern contine anticorpi protectori fata de infectiile urechii.
– Ai grija la igiena. Atat copiii, cat si adultii trebuie sa se spele corect cu apa si sapun, pentru a limita raspandirea germenilor. Copiii trebuie invatati sa isi acopere gura si nasul, atunci cand tusesc sau stranuta, cu un servetel de hartie sau in indoitura cotului.
– Evita aglomeratia. Virusurile se raspandesc cel mai adesea pe cale orala, de la om la om, prin inhalare. Pe cat posibil, in incaperile in care iti desfasori activitatea, aeriseste des.
2. Mentine o igiena corecta a urechii
– Ai grija ca urechile sa-ti fie mereu uscate. Dupa baie, sterge cu un prosop moale elementele exterioare ale urechii.
– Nu este indicata folosirea betisoarelor de urechi, pentru ca acestea imping cerumenul spre timpan.
– Poti utiliza si solutiile de curatare profesionala pentru igiena urechii.
3. Protejeaza-ti urechile de frig
Pentru ca nu au un strat protector de grasime, urechile pot avea de suferit iarna. Nervii din canalul auditiv pot fi afectati de temperaturile scazute sau de vantul puternic. In afara inrosirii urechilor, mai pot sa apara si dureri locale. De aceea, este indicat ca iarna sa iti acoperi urechile cu caciuli, fulare sau bandane.
4. Trateaza corect raceala si gripa
Daca te imbolnavesti de raceala sau gripa, trateaza-le cu seriozitate. Otita apare, adesea, ca o complicatie a infectiilor respiratorii virale incorect tratate. Foloseste remedii naturiste antivirale pe baza de ceaiuri, siropuri, capsule si uleiuri esentiale.
5. Ai grija la igiena nasului
Cand esti racit, este indicat sa iti sufli nasul frecvent, pentru a elimina secretiile nazale, a caror acumulare intretine si agraveaza otita. Foloseste apa de mare sub forma de spray, care este utila pentru igiena nazala zilnica, precum si in episoadele de infectii respiratorii. Apa de mare ajuta la descongestionarea si hidratarea cailor nazale si la indepartarea mucusului, inclusiv a celui uscat.
6. Evita fumul de tigara
Daca fumezi, renunta la acest obicei. Si copiii trebuie feriti de expunerea la fum de tigara, care este iritant pentru caile aeriene superioare.
7. Tine sub control alergiile
Inflamatiile produse de alergii intretin otita, de aceea este nevoie sa urmezi un tratament antialergic.
8. Ia masuri inca de la primele simptome de otita
In cazul in care simti ca te doare urechea, actioneaza inca de la primele simptome, cu remedii naturiste pentru otita. Iata ce poti sa folosesti:
Compresele calde sau reci. Aplicarea de caldura (saculet cu sare) la nivelul urechii amelioreaza durerile produse de otita. Efect anti-durere pot avea si compresele cu gheata infasurate intr-un prosop, aplicate la nivelul urechii.
Apeleaza la uleiuri esentiale. Sunt cele mai bune antibiotice naturale. Spre exemplu, uleiurile esentiale de cimbru si cuisoare limiteaza dezvoltarea tulpinilor care cauzeaza infectii respiratorii de natura bacteriana.
Cele de cuisoare si ti-tree pot fi folosite ca solutie otica (5 picaturi, amestecate cu 10 ml de ulei gras de masline). 5-8 picaturi din acest amestec usor incalzit se picura in canalul auditiv extern. Tot uleiurile esentiale pot fi folosite la masaj local, pe comprese sau la inhalatii cu aburi.
Instilatii auriculare. Daca timpanul este integru, pot fi aplicate local diverse uleiuri grase cu extract de usturoi sau eucalipt, la recomandarea medicului.
Apa oxigenata poate ameliora durerea de urechi care apare in otita. Se pun 5-10 picaturi in urechea afectata. Se sta culcat 10 minute, cu urechea dureroasa in sus. Apoi, lichidul se scurge la chiuveta.
Nu uita ca, indiferent de boala, de afectiune, mai bine este sa previi decat sa tratezi! Nu te chinui, nu cheltuiesti bani pe tratamente si eviti riscul de sechele si complicatii.