Posta Romana: Greva continua Marti la nivel national

Situatia tensionata din cadrul Postei Romane persista, angajatii companiei alegand sa continue greva la nivel national. Aceasta decizie vine in contextul in care conducerea Postei a luat masuri legale, initiind proceduri in instanta pentru suspendarea actiunii sindicale si pentru a-i contesta legalitatea. Blocul National Sindical (BNS) a fost cel care a adus in atentia publica aceste demersuri ale conducerii.

O privire de ansamblu asupra grevei

De luni, ora 00:00, peste 7.000 de angajati ai Postei Romane din 32 de judete ale tarii au inceput o greva, revendicand o majorare salariala neta de 400 de lei si o crestere a sporului de loialitate. Actiunea sindicala a captat atentia opiniei publice si a starnit reactii diverse in randul autoritatilor.

Demersurile conducerii in contextul grevei

Intr-un context incarcat de tensiuni, conducerea Companiei Nationale „Posta Romana” a ales calea justitiei pentru a incerca rezolvarea disputei. Astfel, au fost deschise doua procese: unul care vizeaza suspendarea grevei si altul ce contesta legalitatea acesteia, precum si solicitarea de daune. Aceasta strategie juridica subliniaza complexitatea situatiei si marile mize implicate.

Negocierile sindicatelor cu autoritatile

In paralel cu demersurile legale, au avut loc negocieri intre reprezentantii sindicali si cei ai managementului Postei, sub medierea Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii. O delegatie a BNS, condusa de presedintele Dumitru Costin, a discutat cu ministrul Bogdan Ivan si alte persoane implicate, in incercarea de a gasi o rezolutie favorabila.

Propunerile de rezolvare a conflictului

Dupa sase ore de negocieri, conducerea Postei Romane si reprezentantii ministerului au propus o solutie de compromis. Aceasta consta intr-o crestere salariala in doua etape: prima la 1 iulie, cand salariul minim ar urma sa creasca de la 3.300 la 3.700 de lei brut, si a doua la 1 septembrie, cu o majorare suplimentara de 420 de lei brut. Aceste ajustari ar insemna o crestere salariala neta medie de 369 de lei pentru un angajat al Postei Romane.

Pozitia sindicatelor si perspectiva viitoare

Sindicatele raman ferm pe pozitii, pregatindu-se sa isi sustina cauza in fata instantei. Aceasta determinare subliniaza solidaritatea angajatilor si dorinta lor de a obtine conditii mai bune de munca. In acest context complicat, viitorul grevei si al negocierilor ramane incert, toate partile implicandu-se activ in cautarea unei solutii acceptabile pentru toti actorii implicati.

Astfel, greva angajatilor din Posta Romana reprezinta nu doar o lupta pentru drepturi salariale, ci si un punct de inflexiune in dialogul dintre management, forta de munca si autoritatile de reglementare, reflectand dinamica si provocarile sectorului de stat din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.