Un city break este ocazia perfecta de a te relaxa pentru cateva zile. Cu totii avem nevoie sa evadam din rutina, sa ne reincarcam bateriile si sa ne distram. Pentru a avea o vacanta memorabila, insa, e nevoie de putina organizare. Tine cont de sfaturile si recomandarile de mai jos pentru cea mai buna experienta.
5 aspecte de luat in considerare inainte sa pleci in city break
Iata de ce ar trebui sa tii cont atunci cand iti organizezi concediul.
Pregateste din timp actele necesare
Pentru inceput, asigura-te ca ai pregatite toate actele necesare. In functie de destinatia aleasa si modul de transport, acestea pot fi diferite. Iata ce iti trebuie pentru un city break:
- carte de identitate
- pasaport, pentru destinatiile din afara Uniunii Europene
- permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al masinii, cartea de identitate a masinii, asigurarea auto de raspundere civila (Cartea Verde) si asigurarea CASCO (optional), daca vei calatori cu masina
- analize sau vaccinuri speciale, in functie de cerintele tarii
- certificatul digital UE privind COVID
Certificatul digital reprezinta dovada autorizata pentru a atesta calitatea de persoana vaccinata, testata negativ sau recuperata dupa infectia cu COVID-19. Astfel, daca trebuie sa iti faci un test Covid-19 PCR cu rezultat in 24 de ore, rezultatul acestuia va fi afisat pe certificat.
Stabileste bugetul9
Inainte de a-ti rezerva cazarea si biletele de avion, e util sa iti stabilesti bugetul total pentru vacanta. Astfel, vei stii cum sa imparti costurile si te vei organiza mai usor.
De exemplu, daca ai un buget limitat si vei merge in concediu intr-un oras ceva mai scump, ia in considerare sa iti prepari o parte din mese la cazare. In felul acesta vei economisi suficienti bani cat sa vizitezi mai multe obiective turistice. Daca alegi sa faci asta, orienteaza-te catre o cazare cu chicineta, unde poti gati strictul necesar.
Fa lista obiectivelor turistice de vizitat
Cauta cele mai interesante obiective turistice la care vrei sa ajungi, apoi sorteaza-le in functie de zona si prioritate. Combina-le pe zile astfel incat sa poti ajunge cu usurinta de la unul la altul. In acelasi timp, nu uita sa verifici orarul si afla cat dureaza de obicei o vizita in acel loc.
Incearca sa planifici in prima parte a zilei obiectivele mai importante si cele care dureaza mai mult. Daca dupa-amiaza esti prea obosit sau a intervenit ceva, poti sari fara regrete peste muzeul stabilit dupa pranz.
Informeaza-te referitor la cultura tarii
Fiecare tara are o cultura usor diferita, existand diferente chiar si intre tarile noastre vecine. De exemplu, stiai ca in Bulgaria miscarile capului pentru „da” si „nu” sunt opuse? Mai exact, cand il misti sus-jos comunici dezacordul, iar cand misti stanga-dreapta exprimi acordul.
In alte tari exista si diferente mai importante. Daca urmeaza sa vizitezi o tara araba, tinuta trebuie sa fie modesta, mai ales in cazul femeilor. Fusta, rochia sau pantalonul trebuie sa acopere genunchii, iar umerii ar trebui sa fie de asemenea acoperiti. In Arabia Saudita, gesturi de afectiune precum tinutul de mana sau sarutatul in public sunt interzise si risti sa fii arestat.
Afla cat mai multe despre cultura tarii inainte de a ajunge acolo, pentru a evita surprizele neplacute.
Cauta oferte si gratuitati
Cel mai cunoscut mod prin care poti face economii este sa achizitionezi un City Pass. Acesta iti ofera intrare gratuita sau reduceri substantiale la cele mai importante atractii, tururi si plimbari gratuite (o croaziera pe canal, de exemplu), dar si posibilitatea de a folosi transportul public fara a plati.
Indiferent cat de lung sau scurt este city break-ul tau, daca vei tine cont de sfaturile de mai sus te vei bucura la maxim de destinatia aleasa. Vacanta placuta!