Piramida lui Keops – lucruri interesante de care nici nu stiai

0
96

Toata lumea a auzit despre Piramida lui Keops, insa nu multi stiu cum s-a realizat aceasta constructie deosebit de interesanta. Aceasta face parte din cele sapte minuni ale lumii, insa este singura care a rezistat in timp si poate fi admirata si astazi.

Piramidele sunt structuri impunatoare construite din calcar si granit. In sudul orasului Cairo au fost construite celebrele piramide de la Giza, foarte cunoscute la nivel mondial.Piramida din Keops a fost intens studiata de catre matematicieni si arheologi, pentru a descoperi cum a reusit aceasta constructie colosala sa reziste in fata intemperiilor, mai mult de 4500 de ani.

Marea Piramida a fost destinata mormantului Faraonului Keops, deoarece in lumea antica faraonii erau inmormantati in piramide. Nu se stie cu exactitate cand a inceput constructia piramidei si nici cand au fost finalizate lucrarile.

Unii spun ca ar fi fost ridicata in perioada 2580-2560 I.H, in timp ce altii sustin ca a fost mult mai tarziu. Se stie ca au lucrat peste 100.000 de muncitori la constructia acestei piramide. Este foarte interesant modul in care s-a lucrat efectiv pentru ca in acea vreme nu existau masinarii moderne si nici metode ingineresti avansate. In acest sens, a ramas marturie un pergament scris de un supraveghetor pe nume Merer.

Acesta sustine ca a fost nevoie de 2,3 milioane de blocuri de cate 2 tone si jumatate din piatra, pentru aceasta constructie. Se spune ca s-a creat un drum special pentru transportul acestor blocuri uriase din calcar, care erau aduse de la cariera de piatra din Aswan, ce se afla la aproape o mie de kilometri distanta.

Pentru transportul acestora pe Nil se foloseau barci din lemn care ajungeau la destinatie printr-un sistem special de canale. Apoi blocurile masive erau ridicate pe o rampa in spirala, ce se inalta pe masura ce se inalta piramida. Pe rampa se punea apa si noroi, pentru a facilita urcarea,

Matematicienii din acea vreme au descoperit ca meridianul care trece prin varful Piramidei lui Keops, imparte efectiv Delta Nilului in 2 sectoare cu arii egale, ceea ce inseamna ca au fost facute masuratori extrem de precise. Acest meridian traverseaza cele mai multe continente. Incepand cu anul 1889 si timp de 430 de ani, aceasta piramida detinea titlul de cea mai inalta constructie din lume, cu o inaltime de 139 de metri.

Tinand cont de distanta enorma de la Pamant la Soare este foarte interesant locul si modul in care a fost amplasata.Fiecare fata a Piramidei lui Keops este orientată catre cele 4 puncte cardinale.In plus, prelungirile spre NE si NV ale celor doua diagonale ale patratului de la baza piramidei duc la limita de la rasarit si apus a Deltei Nilului.

Matematicienii au mai descoperit faptul ca diagonalele piramidei trec prin centrul tuturor continentelor. O latura a bazei reprezinta numarul de zile ale anului iar piramida este atat de incapatoare in interior inca ar putea adaposti atat Basilica Sf. Petru de la Vatican, catedralele din Milano si Florenta cat si Catedrala St. Paul din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.