Pasi de urmat atunci cand cumperi o masina

Daca ai gasit o masina care iti place si se incadreaza in bugetul pe care vrei sa il aloci achizitiei, urmatorii pasi sunt birocratici: trebuie sa semnezi cu vanzatorul un contract de vanzare-cumparare, trebuie sa completezi o declaratie fiscala, dupa care trebuie sa inmatriculezi vehicululul si sa ii faci asigurare RCA.

Detaliati, pasii ar fi urmatorii:

1. Descarci Contractul de Vanzare-Cumparare in format DRPCIV de pe https://cvc.faraamenda.ro. Marele avantaj al acestui contract este ca il poti completa direct online, il primesti gratuit pe email si poate fi depus la Taxe si Impozite locale fara niciun fel de probleme.

Contractul trebuie sa fie printat in 5 exemplare: unul ramane la persoana care cumpara masina, unul la cel care o vinde, unul in arhiva organului fiscal local din localitatea persoanei care vinde masina, unul la organul fiscal din localitatea persoanei care o cumpara si unul la Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Cele 5 exemplare sunt depuse initial la Directia de Taxe si Impozite, unde sunt stampilate. 3 dintre exemplare trebuie sa ajunga la cumparator.

2. Dupa ce primesti cele 3 contracte stampilate de Directia Taxe si Impozite, poti plati contravaloarea masinii iar vanzatorul poate completa numele cumparatorului pe talon.

3. Inchei un contract RCA in vederea inmatricularii. Urmatorul pas pe care trebuie sa il faci, pentru a putea circula fara probleme pe strazile publice, este sa inchei o asigurare RCA. Aceasta asigurare este obligatorie si te scuteste de raspunderea pe care o ai in cazul in care provoci un accident rutier.

Lipsa RCA-ului poate insemna amenda intre 1000 si 2000 de lei, ridicarea talonului, ridicarea placutelor de inmatriculare si chiar radierea din circulatie a vehiculului, daca asigurarea nu este platita in termen de 30 de zile. Pentru a gasi cea mai ieftina optiune de RCA poti intra pe https://rca.faraamenda.ro Aici poti compara mai multe oferte, poti alege varianta potrivita pentru tine si odata ce ai platit contravaloarea asigurarii, o primesti instant pe email.

4. Al 4-lea pas este inmatricularea vehiculului. Ai la dispozitie 90 de zile pentru a inmatricula masina, pornind de la data inscrisa pe talon. Pentru inmatriculare trebuie sa mergi la Directia Taxe si Impozite din localitatea ta si sa inregistrezi masina fiscal. Cu copii dupa toate actele masinii si cu un exemplar de contract certificat de Directia Taxe si Impozite poti merge la Directia Circulatie pentru a depune actele necesare inmatricularii.

Dupa ce ai reusit sa treci peste toti acesti pasi te poti bucura de noua ta masina.

Important!

Nu uita de Rovinieta si de ITP. Pentru a putea circula pe drumurile nationale din Romania trebuie sa platesti Rovinieta si sa mergi cu masina la RAR pentru efectuarea Inspectiei Tehnice. In functie de vechimea masinii, intervalul la care trebuie sa faci ITP-ul este intre 1 an si 3 ani.

Pentru a evita orice amenda si orice fel de probleme, te poti inscrie pe faraamenda.ro pentru a primi notificari privind datele in care trebuie sa reinnoiesti RCA-ul, Rovinieta si ITP-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.