Parodontoza este o boala cronica ce afecteaza tesuturile care sustin si fixeaza dintii. Este o afectiune progresiva si ireversibila, care, daca nu este tratata la timp, poate duce la pierderea dintilor.[3] Continua sa citesti pentru a afla de ce apare parodontoza, cum se manifesta aceasta boala si cum se poate ea trata.
Cauzele aparitiei parodontozei
Exista mai multe cauze si factori de risc care pot contribui la aparitia parodontozei. Printre cele mai frecvente cauze ale bolii parodontale si unul dintre motivele pentru care ai putea avea nevoie de servicii de parodontologie in Timisoara se numara igiena orala precara.
De ce? Pentru ca atunci cand placa bacteriana, o pelicula subtire si lipicioasa care se formeaza in mod constant pe suprafetele dentare, nu este tinuta sub control printr-o buna igiena orala se va intari si transforma in tartru.
Acesta nu poate fi indepartat fara ajutorul unui medic stomatolog si poate duce la inflamatia gingiilor si retractia acestora, facilitand astfel aparitia parodontozei.
Lista factorilor de risc pentru parodontoza include:
- fumatul;
- stresul;
- dintii strambi sau inghesuiti;
- modificarile hormonale;
- unele afectiuni (ex: diabetul, SIDA);
- anumite tratamente medicamentoase.[2][3]
Simptomele parodontozei
Simptomele parodontozei pot varia in functie de stadiul bolii, insa exista cateva semne clare care ar trebui sa alerteze orice persoana.
Unul dintre cele mai cunoscute simptome ale acestei afectiuni este sangerarea gingiilor la periaj. In mod normal, gingiile sanatoase nu ar trebui sa sangereze in timpul periajului, asadar acesta poate fi un prim semn de alarma ce nu trebuie ignorat.
Gingiile rosii si umflate, durerea la masticatie, sensibilitatea dentara, halitoza ori respiratia urat mirositoare persistenta, retragerea gingiilor si mobilitatea dintilor reprezinta alte manifestari ale parodontozei.[2][3]
Cum se poate trata parodontoza?
Ca si simptomele sale, tratamentul parodontozei depinde de stadiul acesteia. Primul pas in reprezinta insa indepartarea factorilor care au cauzat problema. In acest scop se pot efectua detartraje, tratamente de canal, chiuretaje subgingivale si tratamente cu laser.
In cazurile grave, poate fi necesar sa se apeleze si la anumite proceduri chirurgicale.[1] Planul corect de tratament se poate stabili doar dupa un control stomatologic si confirmarea diagnosticului. Nu neglija potentialele semne de alarma si programeaza-te cat mai repede la un consult stomatologic!
Consecintele netratarii parodontozei
Parodontoza este o afectiune grava, care, daca nu este tratata in timp, poate avea consecinte ireversibile asupra sanatatii orale si poate afecta si sanatatea intregului organism.
Una dintre cele mai semnificative consecinte ale netratarii parodontozei este pierderea dintilor. Inflamatia si infectia cronica pot duce la deteriorarea progresiva a tesuturilor care sustin dintii, ceea ce duce in final la caderea acestora.
De asemenea, parodontoza poate creste riscul de boli cardiovasculare, afectiuni respiratorii si alte boli.[1]
Parodontoza este o afectiune care poate avea consecinte serioase asupra sanatatii orale si nu numai. In cazul in care te confrunti cu sangerari gingivale ori halitoza, te dor dintii cand incerci sa mesteci alimente ori observi orice alt semn de alarma, fa-i o vizita dentistului tau.
Cu cat mai repede se stabileste un diagnostic, cu atat mai repede se poate incepe tratarea acestei boli. Tine insa cont ca parodontoza este o boala silentioasa, iar primele simptome le-ai putea observa abia atunci cand boala ajunge intr-un stadiu avansat. De aceea, este bine sa te prezinti periodic la un control stomatologic, care ar permite depistarea acestei boli in stadii incipiente, cand parodontoza se poate vindeca.
Nu uita, de asemenea, ca preventia este mai usoara decat tratamentul. O igiena orala corecta, ce implica periajul dentar de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura, este esentiala pentru mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor tale si pentru prevenirea parodontozei, dar si a altor probleme dentare.
Surse de referinta:
- „Gum Disease Information”, American Academy of Periodontology, 19 May 2023, www.perio.org/?q=faq-page. Accessed 24 Nov. 2023.
- „Periodontal (Gum) Disease”, National Institute of Dental and Craniofacial Research, 2023, www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease. Accessed 24 Nov. 2023.
- „Periodontal Disease”, Centers for Disease Control and Prevention, 2023, www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html. Accessed 24 Nov. 2023.