Usor de identificat datorita aspectului neobisnuit al urechilor, pisicutele din rasa Scottish Fold sunt afectuoase si blande si sunt companionul perfect pentru copii. Desi se nasc cu urechile drepte, in jurul varstei de 3 saptamani, acestea se lasa in fata, datorita unei anomalii de dezvoltare a cartilajului care ar trebui sa sustina in mod normal urechea. Cunoscuta ca osteodistrofie, aceasta anomalie are efecte dezastruoase si asupra cartilajelor din alte parti ale corpului, cum ar fi genunchii sau soldurile.
Rasa scotiana a fost pentru prima data semnalata in 1960, cand o pisica de la o ferma a nascut doi pisoi cu urechile pliate. Fermierul a luat unul din pisoi, iar puiutii acestuia au devenit primele pisici cu urechi pliate cunoscute si inregistrate ca atare. Datorita bolii de care sufera toate pisicile din aceasta rasa, pe langa urechile aplecate inainte, care le dau un aspect foarte dragut, este foarte des intalnita o deformare a membrelor si a cozii.
Desi recunoscuta de autoritatile din Marea Britanie,pisica scottish fold,a fost mult timp exclusa de la concursurile internationale. Crescatorii de Scottish Fold au rezolvat aceasta situatie, imperechindu-si pisicile cu altele din rasele British Shorthair sau American Shorthair.
Osteodistrofia impiedica dezvoltarea normala a oaselor iar rezultatul este o artrita severa si dureroasa. Unele asociatii internationale considera ca este lipsita de etica continuarea cresterii unor pisicute despre care se stie ca se vor naste bolnave. Mutatia genetica pe care o mostenesc provoaca boli foarte dureroase si este inuman sa admiram doar dragalasenia adusa de urechile aplecate, ignorand celelalte suferinte.
Toate pisicile cu urechile pliate prezinta aceasta anomalie genetica, osteodistrofia, insa nu toate sunt afectate la fel de mult si de rau de artrita. In cele mai grave cazuri, pisicile Scottish Fold prezinta articulatii umflate ale incheieturii si ale gleznei, au un mers anormal si se misca foarte greu.
Diagnosticul de osteodistrofie poate fi confirmat cu radiografii (raze X), scanari CT (tomografie computerizata) sau RMN (imagistica prin rezonanta magnetica). Dar intre 4 si 6 luni, deja incep sa apara simptome care se inrautatesc pe masura ce trece timpul.
Codita incepe sa fie mai scurta si mai groasa decat la o pisica obisnuita
Oasele se simt ca si cum ar fi mai groase si sunt delicate la atingere
Pisicutele se misca cu greutate si evita sa faca sarituri
Pisicutele nu sunt jucause deoarece orice miscare este dureroasa
Schioapata vizibil
Pe masura ce inainteaza in varsta aspectul general se modifica, labele devenind rigide si indreptate spre exterior
Nu au coordonare in miscare
Au dureri severe iar asta se poate vedea in tot aspectul lor general
Din pacate nu exista tratament pentru osteodistrofia congenitala, insa din ce se cunoaste pana acum, aceasta nu reprezinta un risc pentru viata. Cu toate acestea, este vorba despre o afectiune care produce mult disconfort si durere pentru pisicutele care trebuie sa traiasca cu aceasta boala.
Pentru o ameliorare usoara a simptomelor, exista anumite suplimente care au rolul de a slabi articulatiile.
Recomandarea veterinarilor si a specialistilor implicati este ca atunci cand durerile unei pisici Scottish Fold sunt foarte mari, ea ar trebui eutanasiata. De asemenea, se face foarte mult lobby pentru a fi descurajata reproducerea pisicilor din aceasta rasa, pentru a limita numarul animalelor bolnave. Este o dovada de umanitate sa renuntam la placerea de a fi proprietarii unor animale atat de dragalase si sa acordam prioritate calitatii vietii acestora.
Cu toate acestea, o pisicuta Scottish Fold merita toata atentia si, trecand peste problemele legate de osteodistrofia congenitala, trebuie ingrijita cu mare atentie. Deoarece blanita este foarte densa, necesita ingrijire regulata prin periaj, cel putin o data de saptamana. La fiecare doua saptamani trebuie sa i se taie gherutele, iar urechile au nevoie sa fie permanent supravegheate de medicul veterinar.