Oricine poate face vin acasa prin metode traditionale!

0
171

Presele de struguri, numite si prese de vin, au tehnologie sofisticata. Pana in prezent, ele raman un echipament cheie pentru orice crama, cu conditia ca crama sa primeasca strugurii in sine si sa supravegheze procesul de productie a vinului chiar de la inceputul lantului de proces. Presele reprezinta o investitie uriasa, asa ca o achizitie trebuie sa fie bine gandita si sa ia in considerare cerintele specifice ale afacerii.

Desi presele moderne de struguri functioneaza diferit si folosesc tehnologie diferita fata de predecesorii lor, versiunile originale reprezinta unele dintre cele mai vechi echipamente folosite vreodata in istoria umanitatii. Rezervoarele colectoare si bazele preselor folosite pentru extragerea sucului din struguri si din alte fructe au fost folosite de la inceputul istoriei oamenilor in Mesopotamia si Egipt si mai tarziu peste tot s-au stabilit grecii, fenicienii si, ulterior, romanii.

Egiptenii obisnuiau sa preseze strugurii intre panze si erau capabili sa extraga suc relativ pur in acest fel. Romanii foloseau prese cu grinzi masive de stejar pentru a face lucrul – un design standard favorizat pana in epoca moderna.

Astazi, presele de struguri sunt dispozitive de inalta tehnologie care trateaza strugurii cat mai delicat posibil si dispun de senzori de monitorizare si conectivitate digitala cu intregul proces de productie atat in amonte, cat si in aval. Totul in acest proces trebuie sa fie perfect coordonat: incarcarea strugurilor, sistemele de transport, sistemele de pompe si zdrobitorul de struguri, precum si presa si containerele de depozitare intermediara pentru prelucrarea ulterioara a mustului extras.

Operatiunile de vinarie se confrunta cu o scadere continua a numarului lor, in timp ce, in acelasi timp, cultiva suprafete mai mari si au recolte mai mari de struguri de gestionat in toamna. Ca urmare, cererea pentru prese mai mici cu un volum de 20 sau 40 de hectolitri scade. Investitiile in inlocuirea preselor vechi si investitiile noi tind mai mult spre acoperirea dimensiunilor medii cu un volum cuprins intre 60 si 80 de hectolitri. Presele de struguri de la cramele mai mari si cooperativele de viticultori sunt chiar capabile sa gazduiasca volume de peste 400 de hectolitri intr-o singura operatiune.

Spre deosebire de multe alte echipamente folosite in productia de vin, teascurile de struguri sunt necesare doar pentru o perioada relativ scurta in fiecare an. De cele mai multe ori, aceste masini uriase sunt ambalate cu grija si depozitate in statiile de incarcare a strugurilor, in alei sau in pivnite si sunt testate din nou ulterior pentru a se asigura ca sunt inca in stare buna de functionare cu doar cateva saptamani inainte de recoltarea de toamna.

Multe dintre piesele gasite in presele de struguri sunt extrem de solide si practic indestructibile, inclusiv rulmentii, tamburele din otel inoxidabil, placile de acoperire si canalele. Cu toate acestea, alte parti, cum ar fi electronicele, tuburile si membranele de presiune, sunt supuse uzurii si imbatranirii. Acest lucru face ca este o idee buna atunci cand cumparati o presa pentru a va asigura ca este fabricata din materiale solide si pentru a asigura intotdeauna o aprovizionare mare de piese de schimb.

Motoarele electrice, care stau inactiv peste 10 luni pe an, inainte de a fi repuse in functiune pentru doar cateva saptamani si se estimeaza ca vor atinge capacitatea maxima, intampina o perioada deosebit de dificila cu acest program. Partile de contact ajung sa fie acoperite cu straturi oxidate si, uneori, este de mirare ca astfel de masini functioneaza din nou dupa perioade atat de lungi de inactivitate. Multe podgorii moderne folosesc prese de vezica pentru a crea ceea ce se crede ca este o operatiune de stoarcere mai delicata intr-un proces mult mai eficient in timp. Aceste zdrobitoare si teascuri pot fi cumparate direct de la regalfermierul.ro!

Exista doua tipuri de baza de prese pneumatice, cea mai mare diferenta cazand mecanic in plasarea vezicii urinare. In unele cazuri, o cuva mare are o serie de strecuratoare pe o parte si o vezica mare goala pe cealalta. Odata umpluta cu struguri, vezica incepe sa ia aer. Se umfla si impinge sucul prin 180° din zona de strecurare.

In alte cazuri, membranele sau vezica urinara sunt montate pe un arbore central. Membrana se umfla, umpland cavitatea goala cu aer si impingand usor boabele prin strecuratoare situate de-a lungul tuturor laturilor tamburului. Pentru aceasta presa se obtine o presare completa a strugurilor la 360°.

Desi ambele prese mai moderne asigura un timp mai scurt de presare a strugurilor, se pare ca cea din urma reduce lungimea procesului la jumatate dubland suprafata de strecurare. Metodele vezicii de aer sunt in general considerate ca producand cel mai bun suc, cel mai de inalta calitate… oricum cel putin pentru vinurile albe.

De ce este asta? Mangaiere blanda a strugurilor printr-o intarire treptata a membranei? Sucurile par a fi filtrate mai mult decat adecvat. Utilizarea preferentiala a vezicii de aer pentru vinurile albe se datoreaza adesea includerii de tulpini, pe care le curateaza cel mai eficient.

Pentru strugurii de vin rosu cu boabe mai mari si coaja mai subtire, multi vinificatori descopera ca boabele raman uneori complet intacte prin presare cu o membrana. Aparatul lasa uneori buzunare intregi de struguri neatinse de operatiune, lasand viticultorii frustrati ca trebuie sa fie din nou presati. Procesul ar trebui sa reduca timpul de presare a strugurilor si nu este intotdeauna cazul.

Noua tehnologie este grozava, iar inovatia este cea care mentine orice demers interesant dincolo de un anumit punct. Acestea fiind spuse, vinificatorii inca, la scara larga, respecta un proces dezvoltat cu peste 2000 de ani in urma, pentru productia moderna de vin.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.