OPEC reduce din nou previziunile privind cresterea cererii globale de petrol pentru 2024 si 2025

Potrivit Reuters, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anuntat luni, 14 octombrie 2024, ca si-a revizuit in scadere pentru a treia oara prognoza privind cresterea cererii globale de petrol pentru 2024 si a redus, de asemenea, proiectiile pentru 2025. Aceasta ajustare vine ca raspuns la datele economice actuale si reflecta provocarile continue intampinate de OPEC si aliatii sai, precum Rusia, intr-un context de preturi scazute si tranzitii energetice globale.

A treia revizuire a cererii pentru 2024

Conform noului raport lunar, OPEC estimeaza ca cererea globala de petrol va creste cu 1,93 milioane de barili pe zi (bpd) in 2024, o scadere fata de proiectia anterioara de 2,03 milioane bpd, facuta cu doar o luna in urma. Pana in august 2024, OPEC pastrase constanta aceasta previziune din iulie 2023. Totusi, datele recente si schimbarile economice au impus ajustari, in special din cauza cererii slabite din China.

China, o componenta majora in cererea globala de petrol, a fost responsabila pentru cea mai mare parte a reducerii. OPEC a scazut prognoza de crestere a cererii de petrol din China pentru 2024 la 580.000 bpd, fata de 650.000 bpd.

Desi masurile guvernamentale de stimulare vor sustine cererea in ultimul trimestru, OPEC subliniaza ca economia chineza se confrunta cu provocari, iar tranzitia catre combustibili mai ecologici adauga presiuni asupra consumului de petrol. In special, consumul de motorina a fost afectat de scaderea activitatii economice, in special in domeniul constructiilor si transporturilor grele, unde gazul natural lichefiat (GNL) inlocuieste motorina traditionala.

Diferentele de opinie si impactul asupra pietei petrolului

Aceasta revizuire a cererii globale de petrol de catre OPEC a subliniat din nou diferentele dintre previziunile diferitelor organizatii. De exemplu, Agentia Internationala pentru Energie (IEA), care reprezinta tarile industrializate, are o viziune mult mai pesimista, anticipand o crestere a cererii globale de doar 900.000 bpd pentru 2024. Aceasta discrepanta reflecta opinii diferite cu privire la impactul economiei chineze si al tranzitiei globale catre surse de energie mai curate.

OPEC a mentionat ca, desi cererea pentru acest an este inca peste media istorica de 1,4 milioane bpd observata inainte de pandemia de COVID-19, exista o presiune semnificativa asupra pietei. Pentru 2025, OPEC si-a redus prognoza de crestere a cererii globale de petrol la 1,64 milioane bpd, fata de 1,74 milioane bpd anterior, confirmand tendinta descrescatoare.

Taierile de productie si impactul asupra pietei

OPEC+ a implementat o serie de taieri ale productiei incepand cu sfarsitul anului 2022, in incercarea de a sustine preturile petrolului intr-o piata afectata de volatilitate. Cu toate acestea, unele dintre aceste masuri au fost amanate in octombrie 2024, cand preturile petrolului au scazut semnificativ, determinand OPEC sa prelungeasca taierile cu inca doua luni.

Raportul OPEC a aratat ca productia globala a grupului a scazut in septembrie, partial din cauza instabilitatii din Libia si a unei reduceri voluntare a productiei de catre Irak. In total, OPEC+ a pompat 40,1 milioane bpd, cu 557.000 bpd mai putin decat in august. Productia Irakului a scazut la 4,11 milioane bpd, desi aceasta ramane peste cota sa oficiala de 4 milioane bpd. In schimb, Rusia, desi a redus productia cu 28.000 bpd in septembrie, continua sa pompeze aproximativ 9 milioane bpd.

Viitorul cererii globale de petrol

OPEC a prognozat ca cererea pentru petrolul produs de OPEC+ va ajunge la 43,7 milioane bpd in ultimul trimestru al anului 2024, ceea ce ar permite teoretic o productie mai mare. Totusi, estimarile altor organizatii, cum ar fi IEA, sugereaza mai putin spatiu pentru o crestere a productiei. Aceste estimari inferioare reflecta atat tranzitia accelerata catre surse de energie regenerabile, cat si scaderea cererii de combustibili fosili in economiile avansate.

Taierile continue de productie implementate de OPEC+ si incertitudinile legate de cererea globala fac din 2024 si 2025 ani cruciali pentru echilibrul pietei petrolului. Pe masura ce lumea face pasi tot mai rapizi catre utilizarea energiei verzi, OPEC si aliatii sai vor trebui sa navigheze cu atentie intr-o piata in continua schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.