Noua fata a ANAF: Digitalizare si birocratie redusa – Planul Guvernului

Guvernul Romaniei a anuntat recent un plan ambitios de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu scopul de a imbunatati eficienta in colectarea veniturilor si de a intensifica lupta impotriva evaziunii fiscale. Aceasta initiativa reflecta angajamentul Executivului de a optimiza performanta institutiei fiscale, avand in vedere importanta colectarii eficiente a veniturilor pentru bugetul statului si necesitatea de a combate fenomenele ilegale care submineaza economia nationala.

Planuri ambitioase de reorganizare

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat ca reorganizarea ANAF reprezinta o prioritate majora pentru guvern, avand ca obiectiv principal cresterea eficientei in colectarea veniturilor la buget. „Este esentiala o coordonare integrata si o viziune clara in combaterea fraudei si evaziunii fiscale. Ne propunem sa modernizam si sa digitalizam Fiscul pentru a oferi servicii mai bune cetatenilor”, a declarat premierul.

Ministrul de Finante, Marcel Bolos, a detaliat ca ordonanta de urgenta propusa vizeaza consolidarea capacitatii institutionale a ANAF in colectarea veniturilor si combaterea evaziunii fiscale. „Sunt propuse masuri care tin de structura organizationala a ANAF, de la nivelul structurilor teritoriale pana la Directia Generala Antifrauda, cu un accent special pe operationalizarea, incepand cu 1 ianuarie 2025, a structurilor teritoriale judetene dedicate combaterii activitatilor economice ilicite”, a explicat Bolos.

Masuri concrete pentru eficientizare

Proiectul prevede crearea unor structuri judetene ale Directiei Generale Antifrauda in cadrul directiilor regionale existente, pentru a reduce timpul necesar inspectorilor de a se deplasa in diferite judete. Aceasta masura vizeaza o mai buna acoperire teritoriala si o interventie mai rapida in cazurile de evaziune fiscala.

De asemenea, o noua directie va fi infiintata pentru a gestiona marile contribuabili, aceasta urmand sa fie integrata in structura ANAF printr-un proces de fuziune, pentru a consolida capacitatea de supraveghere si inspectie fiscala a agentiei.

Un alt aspect important al reorganizarii este accentul pus pe digitalizare. Va fi creat un nou post de vicepresedinte responsabil direct cu digitalizarea ANAF, reflectand nevoia de a moderniza institutia si de a eficientiza procesele prin tehnologie.

Imbunatatirea serviciilor pentru cetateni

Aceste schimbari nu doar ca vizeaza cresterea eficientei interne a ANAF, dar au si scopul de a imbunatati interactiunea cu contribuabilii. Prin digitalizare si modernizare, Fiscul isi propune sa ofere servicii mai rapide, mai transparente si mai accesibile pentru cetateni si companii, facilitand astfel conformarea voluntara si reducand birocratia.

Oportunitati si provocari ale reorganizarii ANAF

Reorganizarea ANAF reprezinta un pas semnificativ in eforturile guvernului de a consolida capacitatea institutionala de colectare a veniturilor si de a combate evaziunea fiscala in Romania. Prin aceste masuri, se urmareste nu doar optimizarea proceselor interne ale agentiei, ci si imbunatatirea experientei contribuabililor, marcand astfel un progres important in modernizarea administratiei fiscale din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.