Montarea glafurilor: Sfaturi de urmat pentru o lucrare ca la carte

0
246

Glafurile sunt menite sa asigure protectia pervazelor, astfel incat apa sa nu ajunga in structura constructiei. Ele pot fi realizate din diferite materiale dar care au în comun capacitatea de respinge apa de pe suprafata, asigurand scurgerea ei. Montajul glafurilor se poate realiza cu usurinta, insa, mai bine apelezi la o firma specializata care sa faca lucrarile ca la carte. Daca, totusi, vrei sa-ti montezi singur glafurile, iata care sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi:

Pregatirea stratului suport

Stratul suport este foarte important, intrucat, daca acesta va avea imperfectiuni, glafurile vor fi mai greu de montat. Denivelarile trebuie aduse la planeitate si suprafata trebuie verificata cu ajutorul cumpenei. Micile reparatii trebuie facute tocmai pentru a obtine o suprafata plana, pe care sa fie amplasate glafurile. 

In plus, suprafata trebuie sa fie desprafuita si curatata, mai ales daca inainte ai schimbat tamplaria. Lucrarile precedente pot lasa in urma reziduuri de spuma, care vor influenta aderenta la suport a glafurilor. 

Masurarea suprafetelor

Atunci cand te apuci de o lucrare ce include motarea de glafuri, trebuie sa ai in vedere foarte bine dimensiunile ferestrelor casei. Glafurile se incastreaza in perete si, din acest motiv, ar trebui sa fie mai lungi cu aproximativ un centimetru. De asemenea, si latimea lor trebuie sa fie cu putin mai mare decat a pervazului, pentru a putea asigura scurgere apei care se poate prelinge pe glaf. 

Masuratorile se fac liniar, drept, dintr-un capat in altul al deschiderii oferite de ferestre, pentru a afla dimensiunile la care vom avea nevoie sa fie taiate glafurile. Orice abatere va insemna, de fapt, o problema, deoarece daca un glaf va fi prea lung, acesta nu va reusi sa intre in locul destinat. Pe de alta parte, daca este prea scurt, lipsa materialului va fi vizibila si foarte greu de mascat, dar nu imposibil. Desi exista solutii pentru fiecare situatie, masurarea corecta a suprafetelor ramane cea mai buna optiune, pentru a evita consumul inutil de material si, implicit, pierderea  banilor. Se recomanda masurarea in paralel cu doua unelte de masurare, sau solicitarea masuratorilor chiar la firma care prelucreaza glafurile. 

Fixarea glafului

Inainte de a fixa glafurile, este nevoie sa asiguri capetele, astfel incat sa fii sigur ca glafurile se incadreaza perfect. Daca este nevoie de lucrari suplimentare la nivelul zidurilor, ulterior, va fi nevoie sa aspiri foarte bine zona, astfel incat resturile de material uscat sa nu influenteze capacitatea de aderenta a adezivului la suprafata. 

Fiecare piesa trebuie sa fie bine acoperita cu adeziv, pe partea inferioara, pentru ca mai apoi sa fie intoarsa cu fata si asezata pe suprafata. Pentru a fixa cat mai bine, loveste usor pe suprafata cu un ciocan de cauciuc, insa suficient de incet incat sa nu spargi placile. 

Următoarea etapă constă în uscarea materialului, timp in care se recomandă să nu pui niciun obiect pe suprafața glafurilor, indiferent ca sunt de interior sau de exterior. In acest tip, poti folosi silicon transparent, pentru a masca eventualele zone neacoperite, cum ar fi zonele dintre glaf si perete. 

Este indicat ca, in cazul în care intampini dificultati la nivelul glafurilor, sa nu incerci sa faci tu modificari, intrucat cele din piatra naturala trebuie aduse la dimensiuni cu ajutorul masinilor de tăiat cu apă, profesionale. In plus, este recomandat sa fii atent la adezivul folosit, care trebuie sa aiba timpi de uscare adecvati, mai ales dacă vorbim despre utilizare la exterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.