Modificari salariale pentru 2020

Inceputul de an 2020 a venit cu o serie de modificari salariale. Afla cu cat s-a majorat salariul minim pe economie de la 1 ianuarie si care sunt contributiile obligatorii catre stat.Anul 2020 a venit cu o serie de modificari fiscale importante pe care romanii este bine sa le cunoasca. Acestea au intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2020.

La capitolul salarizare, cea mai importanta modificare este majorarea salariului minim brut pe economie incepand cu 1 ianuarie 2020 la 2230 de lei lunar, de la 2080 de lei in 2019. Personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivel de studii superioare ramane cu un salariu minim pe tara de 2.350 de lei lunar, iar salariul minim brut garantat in planta in domeniul constructiilor ramane de 3000 de lei.

Pentru a putea vizualiza fluturasul tau de salariu cu toate contributiile la stat, salariul net, brut intra pe calculator salariu net.Prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, castigul salarial mediu brut este stabilit la suma de 5429 de lei.

In consecinta se modifica si cuantumul ajutorului de deces acordat asiguratilor sau pensionarilor la 5429 de lei, dar si cel al ajutorului acordat pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului la 2715 lei.

Modificari ale Codului Muncii privind calcul salariu

Prin Legea nr. 263/2019, publicata in Monitorul Oficial din 30 decembrie 2019 se elimina supra-impozitarea contractelor de munca cu timp partial si se revine la aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate egala cu salariul realizat in baza contractului individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial.

Din august 2017, respectivele contributii se calculau, retineau si virau avand ca baza de calcul salariul minim brut pe tara in vigoare. Din 2018, dupa ce contributiile au trecut in sarcina angajatului, diferentele dintre contributiile calculate la salariul minim pe economie si cele calculate la venitul realizat se plateau de catre angajator in numele angajatului.

Conform legii nr. 263/2019, din ianuarie 2020, CAS si CASS se calculeaza in functie de castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor.

O alta modificare fiscala vizeaza contribuția pentru persoane cu handicap neincadrate.Potrivit legii, autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele juridice publice sau private care au cel putin 50 de angajati au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

In caz contrar, aceste institutii au obligatia sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

O serie de modificari fiscale intra in vigoare din 2020 si in cazul impozitarii persoanelor fizice, odata cu cresterea salariului minim brut pe economie la 2230 de lei, conform Hotararii de Guvern 935/2049.

Se majoreaza palfonul in functie de care se stabileste, la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate, obligativitatea la plata CASS la persoane fizice ce obtin venituri non-salariale.Noul plafon va fi de 26760 de lei pe an.

De asemenea, se majoreaza plafonul in functie de care se stabileste obligativitatea platii contributiei sociale (CAS) pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care realizeaza venituri din activitati independente sau drepturi de proprietate intelectuala. Venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate (26760 lei pe an).

In cazul PFA se majoreaza si normele de venit, in functie de majorarea salariului minim la 2230 de lei pe luna. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12 (26760 lei pe an).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.