Nimic nu se compara cu un pahar de vin rece, in special intr-o zi torida de vara sau intr-o seara petrecuta cu prietenii la terasa. Vinul cald nu are acel gust intens si isi pierde din valoare, de aceea trebuie sa cunosti cateva tehnici de baza care te ajuta sa racesti vinul cat mai rapid.
In supermarket, nu gasesti vinurile la frigider iar uneori se intampla sa cumperi pe graba pentru ca astepti musafiri la cina. De multe ori se intampla sa nu ai suficient loc la frigider si ai nevoie de o strategie foarte bine pusa la punct in aceasta situatie.
Pentru a obtine rapid temperatura optima a vinului poti sa faci urmatoarele lucruri :
- Scufunda-l in apa cu gheata sarata
- Pune-l in congelator
- Toarna vinul in pahare si pune-le in frigider
- Pune gheata in vin.
Nu este o idee buna sa servesti vinul la temperatura camerei, indiferent daca este alb sau rosu. Pe de alta parte, nu este indicat nici sa servesti vinul rece ca gheata, nici chiar vinurile spumante. Un vin rece scoate mai bine in evidenta aromele si aciditatea si le confera un gust absolut minunat. Daca este racit prea tare, aromele nu se mai simt la fel de bine. Vinul rece servit prea rece va avea un gust prea acid.
Este vorba despre un echilibru delicat care nu este deloc usor de obtinut. Daca te grabesti sa racesti un vin, tine cont de aceste trucuri care te vor ajuta cu siguranta.Cel mai rapid mod de a raci vinul este sa-i faci o baie de gheata in apa sarata. Adauga sare in apa si vei vedea ca functioneaza foarte bine. Sarea are rolul de a reduce punctul de inghet al apei, astfel ca raceste vinul rapid fara sa il inghete.
Umple o galeata cu apa si adauga sarea. Ai grija sa folosesti suficienta sare. O cantitate mica de sare nu va scadea atat cat trebuie temperatura baii de gheata. Pune cateva cani de sare in apa si apoi aduna cuburile de gheata. Lasa vinul pentru 15 minute in aceasta galeata si vei vedea ca se raceste complet.
Nu misca sticlele de sampanie sau alte vinuri spumante in acest amestec pentru ca ar putea exploda. Daca decizi sa pui vinul in congelator, trucul consta in lipirea sticlei de vin in congelator. Pune vinul pe o parte si va functiona perfect, pentru ca se va raci mai rapid decat in pozitie verticala. Lasa vinul in congelator pentru 30 de minute pentru a ajunge la temperatura optima. Ai mare grija pentru ca daca il lasi mai mult de o ora s-ar putea ca sticla sa se sparga.
De asemenea, poti pune paharele cu vin in frigider. Aceasta solutie se afla la indemana oricui de acee merita sa incerci si tu o varianta simpla care da rapid rezultate. Acopera paharele de vin cu folie de plastic pentru a sigila aromele. Este foarte important acest lucru pentru ca nu lasa celelate mirosuri din frigider sa se contopeze cu aromele vinului.