Marmura este un material pe care il poti intalni din ce in ce mai frecvent in amenajarile interioare, si asta nu doar in clasica varianta alba. Marmura neagra de interior, spre exemplu, castiga tot mai mult teren, fiind folosita atat pentru placarea suprafetelor cat si pentru diferite amenajari pe care le vei descoperi in cele ce urmeaza.
Blaturi pentru baie si bucatarie
O prima idee de amenajare cu marmura neagra o reprezinta blaturile, care pot fi montate in bucatarie si baie. In primul caz, este vorba despre blatul de lucru folosit pentru pregatirea mancarurilor. Suprafata acestuia trebuie sa fie dura si neteda, iar acestea sunt doua caracteristici de baza ale marmurei.
Desi ofera bucatariei un aspect deosebit, blatul din marmura neagra trebuie folosit cu mare atentie pentru ca se zgarie usor. De asemenea, din cauza suprafetei poroase, marmura se pateaza la fel de usor, asa ca trebuie sa eviti contactul direct cu grasimi, sosuri sau substante acide precum otetul si zeama de lamaie.
In cazul baii, blatul poate fi montat de-a lungul unui perete, ingloband chiuveta, iar aici riscul de a se zgaria sau a se pata este mai redus.
Placari de pereti si pardoseli
In cele mai multe cazuri, marmura este folosita in amenajarile interioare pentru placarea peretilor si a pardoselilor. Daca in cazul marmurei albe poti opta pentru aceeasi culoare pentru ambele suprafete, cu marmura neagra vei obtine un aspect prea intunecat.
Din acest motiv, marmura neagra se foloseste fie in combinatie cu placi de alta culoare, fie pentru placarea unei singure suprafete. De exemplu, daca alegi sa plachezii peretii cu marmura neagra, pentru pardoseala ar fi indicata marmura alba sau o alta nuanta mai deschisa. In mod similar, daca pardoseala este pavata cu marmura neagra, pentru pereti se va folosi o alta nuanta.
Obiecte de mobilier
Marmura este un material potrivit si pentru anumite obiecte de mobilier care vor da locuintei un aspect cu totul special. Astfel, in bucatarie poti instala o masa cu tablie din marmura, iar masuta de cafea din living poate fi din acelasi material.
De asemenea, obiectele de mobilier invechite pot capata un aspect modern cu ajutorul placilor de marmura. Nu e nevoie sa investesti suplimentar in acest sens, ci doar sa pui in valoare placile ramase de la alte amenajari. Acestea pot fi folosite pentru a placa dulapul din baie, o masuta de toaleta, o noptiera sau o comoda.
Splashback
Acest termen se refera la o suprafata de protectie plasata pe peretele din spatele chiuvetei si aragazului, avand rolul de preveni patarea sa. In general, peretele este protejat de un strat de faianta, insa la fel de bine poti aplica si un autocolant sau un paravan din plastic. Insa cu totul altfel va arata bucatarie daca vei placa acel perete cu marmura neagra. Efectul va fi unul deosebit, daca ai grija sa stergi suprafata de marmura dupa fiecare utilizare a chiuvetei si aragazului, pentru ca stropii uscati pot lasa urme vizibile.
In mod similar, poti proceda si in cazul baii, mai precis al peretelui din dreptul cazii. In acest caz, peretele trebuie protejat de umiditate pentru a evita aparitia mucegaiului si a igrasiei. Placand peretele cu marmura neagra, vei obtine aceasta protectie si vei oferi baii un look cu totul nou.
Ca ultim sfat, trebuie precizat faptul ca marmura neagra poate fi folosita mai ales in spatiile cu dimensiuni mai generoase. Se stie ca nuantele inchise diminueaza senzatia de spatiu, asa ca in cazul unei incaperi mici, peretii placati cu marmura neagra vor cauza ceva dezavantaje din acest punct de vedere. In schimb, marmura neagra poate fi folosita si aici in combinatie cu placi in nuante mai deschise, care trebuie sa fie predominante.