Logopedia, terapia vorbirii. Ce trebuie sa știi despre ea?

Logopedia este terapia a carui scop este de a imbunatati abilitățile unui copil de a înțelege limbajul și de a il folosi. Aceasta poate fi utila in foarte multe afectiuni si poate fi instrumentul perfect pe care copilul il poate folosi pentru a se integra in societate.

Desi majoritatea oamenilor se gandesc la logopedie ca la o terapie gandita special pentru copii, aceasta poate fi folosita si in cazul adultilor. Vom incerca sa descoperim, asadar, ce este si cand este o solutie logopedia.

Care sunt problemele pe care le rezolva logopedia?

Exista o multime de tulburari de comunicare, atat la copii, cat si la adulti, care pot fi rezolvate prin logopedie.

Cele mai numeroase sunt la copii insa:

  • Intarzieri in ceea ce priveste dezvoltarea vorbirii si greutati in a intelege limba celor ce vorbesc in jur;

  • Greutate in exprimarea cuvintelor. De cele mai multe ori, cuvintele greu de exprimat de copiii cu probleme sunt usor pronuntate de ceilalti copii;

  • Balbaiala. Daca nu este tratata, balbaiala incepe din copilarie si poate dura intreaga viata. Acest lucru genereaza o multime de neplaceri sociale si ii face pe cei care se balbaie sa fie foarte introvertiti;

  • Probleme de exprimare. Copilului ii este greu sa se exprime, chiar daca nu are probleme legate de gandire.

De ce apar problemele de vorbire?

Cauzele pot fi multiple. Cel mai adesea, problemele de vorbire apar fie din cauza unor factori ereditari, fie din cauze fizice cum ar fi expunerea la substante nocive in timpul sarcinii sau diverse probleme in ceea ce priveste dezvoltarea creierului.

Din fericire, datorita faptului ca exista logopedie, multe dintre probleme pot fi rezolvate. Este important insa, sa se identifice din timp copilul care are probleme.

Care sunt simptomele problemelor logopedice?

Semnele care ar trebui sa genereze ingrijorare sunt urmatoarele:

  • Lipsa vorbirii. Copilul nu vorbeste, chiar daca a ajuns la o varsta la care alti copii pot sa spuna o multime de lucruri;

  • Folosirea unui numar mult prea mic de cuvinte. Chiar si atunci cand vorbeste, copilul poate sa sufere de probleme. Atunci cand foloseste un numar limitat de cuvinte ar trebui sa fie vizitat un medic;

  • Greutate in a intelege lucruri simple din viata de zi cu zi.

Este adevarat ca exista si copii care prezinta aceste simptome, insa in momentul in care merg la scoala le rezolva. Este important sa treaca prin sesiuni de terapie logopedica insa, deoarece lipsa vorbirii sau tulburarile de limbaj pot duce la probleme de comunicare si la probleme sociale pe parcursul intregii vieti.

Ce beneficii ofera un logoped?

In principiu, logopedul poate sa identifice problemele si sa gaseasca solutii pentru vindecarea lor. In general, copiii care ajung la logoped trec peste anumite bariere lingvistice si ajung sa fie mult mai increzatori si mult mai putin frustrati in compania altor persoane.

Prin logopedie se pot vindeca si probleme precum dislexia.

Logopedia este posibila si la adulti

Daca esti adult si ai probleme legate de vorbire, cel mai probabil a fost neglijata aceasta problema in copilarie sau ai o problema medicala. Exista multe probleme care pot duce la dificultate in comunicare, cum ar fi leziunile cerebrale, scleroza, dementa, autismul sau sindromul down.

Din fericire, logopedia este utilizata si la adulti si poate sa ajute in eliminarea balbaielii sau a altor probleme, precum disartria si apraxia.

Modul de tratament al problemelor de vorbire la adulti este destul de diferit de cel al copiilor. Astfel, o sesiune de logopedie pentru cei mari include concentrarea pe anumite cuvinte sau sunete, utilizarea contextuala, utilizarea unor cuvinte asemanatoare cu cele care nu pot fi pronuntate sau terapia orala-motorie.

Daca ai o problema de vorbire sau daca ai un copil cu o problema de vorbire, este extrem de important sa mergi la un logoped. Desi in trecut aceste probleme pareau greu de rezolvat, astazi lucrurile sunt mult mai simple si chiar si cea mai puternica balbaiala poate sa aiba o cale de rezolvare. Este adevarat ca rezolvarea nu este intotdeauna simpla, fiind nevoie de un proces de lunga durata, insa partea buna este ca exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.