Utilarea bailor s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, trecand de la simplitate la o adevarata explozie de culoare si bun gust. Daca, pana nu demult, orice baie era utilata la unison cu chiuvete ceramice si cazi mari, din fonta, azi lucrurile par sa se fi schimbat in bine. Nu sunt rare cazurile in care baile sunt utilate divers, cu produse de calitate, din piatra naturala sau din materiale compozite. Avand in vedere diversitatea, nu avem cum sa nu ne intrebam care sunt cele mai bune produse si care sunt avantajele lor?
Lavoare din piatra naturala – avantaje si dezavantaje
Piatra naturala reprezinta una dintre cele mai bune solutii, oferind beneficii reale, mai ales in cazul utilizarii pentru produse pentru baie. Lavoarele sunt, probabil, cele mai raspandite obiecte din piatra naturala, datorita urmatoarelor avantaje:
- Durabiltate mare. Piatra naturala rezista in orice conditii, indiferent daca vorbim despre vreme, trafic sau utilizare, fiind un produs adaptabil la diverse tipuri de design, pe care nu ai cum sa nu te bazezi.
- Aspect deosebit. Piatra naturala are un aspect unic, ce nu poate fi imitat. Practic, fiind un material natural, el va avea un model si un aspect propriu, in functie de felul in care a fost modelat de mediu si nu un tipar predefinit, asa cum este in cazul placarilor ceramice.
- Utilizare diversa. Piatra naturala poate fi folosita pentru o mare varietate de produse. Glafurile, treptele, contratreptele, podesturile, pardoselile sau blaturile sunt doar o parte din plaja infinita in ceea ce priveste utilitatea pietrei naturale, pe langa lavoare.
Singurul minus pe care il putem mentiona in cazul lavoarelor din piatra naturala este legat de pret. Cel putin pentru unele persoane, produsele din piatra naturala ar putea parea scumpe, cel putin comparativ cu unele chiuvete din material compozit sau ceramica. In realitate, insa, poti gasi lavoare din piatra naturala la preturi decente, care-ti pot demonstra contrariul, daca e sa ne raportam la calitatea care vine o data cu pretul.
Lavoare din material compozit – avantaje si dezavantaje
Materialele compozite au inceput sa castige teren inca de acum aproximativ 10 ani, dovedindu-si caracteristicile de rezistenta mecanica ridicate. Totusi, comparativ cu produsele din piatra naturala, caracteristicile materialului compozit sunt mai scazute, insa nu deranjant, am putea spune.
Cel mai mare inconvenient este, insa, faptul ca o chiuveta din material compozit se poate pata cu usurinta si isi poate modifica aspectul in timp. Acest lucru este practic, imposibil, in cazul lavoarelor din piatra naturala.
In plus, chiuvetele din material compozit se zgaraie mai repede, chiar si la o usoara utilizare normala a produselor, in vreme ce piatra naturala va arata la fel ca in prima zi, oricat de mare ar fi gradul de utilizare.
Singurul avantaj cu adevarat notabil pentru produsele din materiale compozite este acela ca pretul lor este cu putin mai mic decat in cazul celor din piatra naturala. Totusi, judecand dupa usoarele dezavantaje ale compozitelor, ajungem la concluzia ca este mai util sa cumperi un produs bun, de calitate, chiar daca in prima faza pare usor mai scump, decat sa tot platesti reparatiile sau inlocuirile unor produse alese neinspirat.
Fireste ca alegerea apartine fiecarui utilizator in parte si este subiectiva. De departe, insa, aceste informatii trateaza cele mai acute intrebari care pot face diferenta atunci cand alegi un produs sau altul. Raspunsurile nu fac altceva decat sa ajute la formarea unei opinii constructive.