Laptele de crestere este conceput special pentru a suplimenta alimentatia copiilor cu varsta de 1-3 ani. Acest tip de lapte previne deficitul nutritiv, lucru pe care consumul exclusiv de lapte de vaca nu il poate face in totalitate. Desigur, lactatele sunt o sursa importanta de calciu pentru cel mic, insa laptele de vaca nu ar trebui sa fie unica solutie in acest sens.
Laptele praf versus celelalte surse pentru hranirea bebelusului
Pentru copiii mai mici de 1 an, laptele de vaca nu este indicat, fiind mai greu de digerat. Laptele de vaca are o concentratie proteica prea mare care ar suprasolicita rinichii inca in curs de dezvoltare si ar putea cauza probleme de sanatate.
Mai mult, laptele de vaca nu contine cantitatea corespunzatoare de fier si vitamina C, elemente valoroase pentru cresterea armonioasa a copiilor. O data ce copilul a implinit 1 an, a venit momentul sa poata fi hranit si cu lapte de vaca, atata timp cat alimentatia este completata si de alimente solide.
Laptele matern contine in mod natural in cantitate redusa de fier, calciu si vitamine recomandate pentru sistemul imunitar al copilului. Laptele praf include proteine, Omega-3, calciu, vitamina A, intr-o formula cu peste 30% mai mare decat cea din laptele de vaca sau din alimentatia solida.
Mai mult, laptele praf este o sursa completa de acizi grasi benefici, prebiotice, complex de vitamina A si B, vitamina D, acid folic. Fierul este vital pentru concentratia sangelui, dezvoltarea creierului si pentru stimularea cresterii. De exemplu, 300 ml de lapte praf furnizeaza jumatate din cantitatea indicata de vitamina D.
Cand poate fi inclus laptele praf in dieta copilului?
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine faptul ca laptele matern ar trebui sa ramana alimentul lichid de baza pentru copii de 6-24 de luni. Pentru copiii care nu sunt alaptati, sau care au nevoie de surse suplimentare de vitamine si minerale, laptele praf este solutia optima. Laptele de crestere este gandit pentru regimul copiilor mai mari de 1 an.
Important de retinut este faptul ca, acesta nu trebuie folosit drept inlocuitor al laptelui matern. Laptele praf suplimenteaza necesarul nutritiv care nu poate fi extras din laptele de mama. Este recomandat inclusiv atunci cand copilul nu asimileaza, sau nu consuma suficiente alimente bogate in nutrienti.
Laptele praf organic: lux sau necesitate?
Putini parinti cunosc legatura dintre aparitia colicilor si hrana bebeluslui. Aceste stari de agitatie pot fi provocate de o formula de lapte praf mai putin blanda cu sistemul digestiv nedezvoltat al copilului. Tot mai multi adulti opteaza pentru laptele praf bio, mai usor digerabil, care regleaza tranzitul si protejeaza flora intestinala. Laptele organic exclude substantele chimice adaugate in laptele praf obisnuit pentru un start sanatos in cresterea celui mic.