Klaus Iohannis: Final de mandat cu mesaje puternice pe scena internationala si angajament ferm pentru democratie si pace

Klaus Iohannis, aparand in public dupa zvonurile privind disparitia sa: „Aceasta este ultima intalnire de acest gen, urmand sa-mi inchei mandatul actual” Presedintele Klaus Iohannis a oferit declaratii recente in cadrul intalnirii anuale cu ambasadorii straini acreditati in Romania.

„Multumita eforturilor intense depuse de noi, peste 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina au fost transportate prin Romania, constituind mai mult de 60% din totalul produselor transportate pe coridoarele de solidaritate ale Uniunii Europene.

In timpul vizitei facute de presedintele Zelenski la Bucuresti, in octombrie, am semnat o Declaratie Comuna detaliata. Atunci am hotarat sa demaram procesul efectiv de a eleva relatiile dintre Romania si Ucraina la nivelul unui Parteneriat Strategic, angajament reconfirmat in cadrul recentei conversatii telefonice”, a declarat Klaus Iohannis.

Pozitia noastra fata de razboi este ferma si neclintita

Iohannis a subliniat ca, atat la nivel regional, cat si european si global, este „esential sa pastram un angajament puternic fata de Ucraina”.

„Cand vine vorba de soarta conflictului, pozitia noastra este ferma si neclintita: doar Ucraina are dreptul de a decide cand, cum si in ce conditii se vor purta eventuale negocieri de pace”, a adaugat Iohannis.

„In ceea ce priveste situatia din Orientul Mijlociu, am condamnat fara echivoc atacul Hamas si am pledat constant pentru respectarea stricta a legii internationale, inclusiv a dreptului umanitar international, oferind sprijin umanitar civililor din Gaza.

Este necesara o solutie politica pe termen lung pentru o pace echitabila

Este evident, dupa luni de conflict deschis, ca avem nevoie de o solutie politica durabila, care sa aduca o pace echitabila, singura optiune viabila fiind solutia celor doua state, care sa respecte atat aspiratiile legitime ale poporului palestinian, cat si dreptul Israelului la securitate”, a continuat Klaus Iohannis.

Vom fi vigilenti in fata extremismului

„Anul 2024 este crucial din punct de vedere electoral, atat la nivel european, cat si national. Fiecare scrutin din acest an trebuie sa reflecte maturitatea democratica a Romaniei. Tara noastra a parcurs cu succes drumul spre libertate si democratie si si-a castigat un loc de cinste in UE si NATO.

Vom fi vigilenti in fata oricaror curente extremiste si nu vom permite subminarea sistemului nostru de valori si a principiilor fundamentale ale societatii noastre”, a mai declarat Klaus Iohannis la intalnirea cu ambasadorii straini acreditati in Romania.

Presedintele a subliniat importanta dialogului, colaborarii si solidaritatii „pentru a construi un viitor mai bun si mai prosper”.

„Nu ne putem permite sa fim slabi, divizati sau incoerenti. Este esential sa aparam ordinea mondiala bazata pe reguli, comunitatea noastra de valori si securitate”, a concluzionat presedintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.