Istoria si originea cainelui ciobănesc german

0
650

Cainii ciobanesti germani sunt inteligenti, amabili si printre cei mai buni companioni si prieteni ai omului. Este partenerul care iti apara locuinta de raufacatori si care protejeaza locuinta si persoanele din aceasta.

Cainele ciobanesc german este, intr-adevar, un caine familist si devotat care ofera afectiune si energie celor din jur. Personalitatea si temperamentul minunat al caninului se datoreaza originii si istoriei sale.

Originea cainelui ciobanesc german

Cainii aveau scopul de a proteja oile ciobanilor datorita inteligentei, vitezei, puterii si a simturilor acute.
In Europa au existat persoane care doreau sa standardizeze rasele de caini in functie de doua cerinte: munca si aspectul. Von Stephanitz, din Berlin, era de acord cu prima idee, cea in care cainii trebuiau crescuti pentru a lucra.
Astfel, el s-a dus la o expozitie de caini de unde l-a cumparat pe Hektor Linksrhein, primul canin declarat ciobanesc german. Acestuia i s-a schimbat numele in Horand.
Horand a devenit modelul programelor de crestere pentru cainii care intruneau anumite trasaturi: putere, agilitate, loialitate, inteligenta si frumusete.
Se considera ca scoala de crestere infiintata de Von Stephanitz: Verein für Deutsche Schaferhunde (Societatea pentru cainele ciobanesc german) a fost o scoala de succes, astfel incat i s-a atribuit statusul de creator al cainelui ciobanesc german.

Originea numelui rasei de caine ciobanesc german

Conceptul de ciobanesc german provine din limba germana si inseamna literalmente acelasi lucru. Acest nume a fost dat datorita rasei puternice ce putea apara ciobanii si oile atunci cand erau la pascut.
Dupa Primul Razboi Mondial, denumirea cainelui a fost „caine lup alsacian” din cauza sentimentului anti-german al epocii. Dupa aproximativ cinci decenii, s-a revenit la numele initial.

Popularitatea cainelui ciobanesc german

Rasa a inceput sa ia amploare la nivel mondial in urma Primului Razboi Mondial datorita loialitatii si curajului oferit de canini pe frontul de lupta. Soldatii intorsi din razboi au vorbit mult despre ei.
Popularitatea si declinul rasei este datorat, pe de-o parte, de actorii de animale si de vernisajele Marelui Victor, un caine loial, inteligent si frumos, la expozitiile americane.
Pe de alta parte, declinul a fost resimtit dupa terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sentimentul anti-german dominand iar epoca. Totusi, popularitatea lor a inceput sa creasca in jurul anului 2000 in America, acum fiind una dintre cele mai populare.
Cainele este potrivit pentru competitiile atletice si de agilitate, insa este la fel de cunoscut si pentru devotamentul, iubirea si protectia pe care o arata stapanilor lui.

Aspectul fizic

Ciobanestii germani sunt caini de talie mare, in general intre 55 si 65 cm, iar greutatea lor este de 30-40 kg pentru barbati si 22-32 kg pentru femele. Au botul lung, falcile puternice, ochii de marime medie: culoarea cea mai intalnita fiind caprui, urechile sunt mari si stau drepte iar coada este stufoasa si lunga.
Rasei acesteia ii sunt specifice culorile cafeniu, negru cu rosu sau negru. Stratul de blana este gros, ei pot avea parul lung sau scurt. Cainii au diferite modele, in special pe fata si pe bot, ce ii face sa aiba un aspect unic si placut.

Trasaturi de comportament si inteligenta

Ciobanescul german este sigur pe sine, loial si activ. Fiind o rasa ce are nevoie continua de miscare, se recomanda ca acesta sa fie crescut intr-o curte sau intr-un spatiu destul de mare incat el sa poata sa-si consume intreaga energie.
In plus, este o rasa extrem de curioasa, astfel incat cainii sunt perfecti pentru paza, misiuni de cautare si de salvare.
Datorita tuturor capacitatilor pe care le poseda, cat si a unei inimi mari, cainii ciobanesti germani se recomanda a fi dresati, in caz contrar exista posibilitatea ca ei sa devina prea protectivi cu familia, stapanii sau teritoriul.
Ciobanestii sunt cunoscuti pentru inteligenta lor, sunt agili, ascultatori, loiali si au capacitatea de a intelege chiar cateva cuvinte simple. Sunt capabili sa invete repede instructiuni si comenzi.

Cainele ciobanesc german este mai mult decat un simplu caine de paza. El va fi prietenul tau, te va urma si asculta mereu daca ii vei oferi ingrijirea si dragostea de care are nevoie.
Inainte de a te decide sa achizitionezi un pui sau un adult de ciobanesc german, cauta persoane sau centre care ar putea oferi spre adoptie aceasta rasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.