Istoria instrumentelor muzicale: Evolutia celor mai indragite instrumente la care ti-ai dorit dintotdeauna sa fii as

De-a lungul secolelor, muzica a capatat diverse definitii in functie de perioada si civilizatia la care ne raportam, iar originile sale inca sunt discutabile.Majoritatea culturilor lumii au catalogat dintotdeauna muzica drept o forma de arta, creata din dorinta omului de a exprima cele mai ascunse ganduri, cele mai arzatoare dorinte, uneori fara a mai fi nevoie de interventia cuvintelor. Sunetele rostesc pentru tine in felurite moduri si acorduri prin intermediul instrumentelor muzicale, a caror evolutie este fascinanta.

Iata cateva instrumente clasice care au fost adaptate tehnologiei si diferentele dintre cele doua alternative:

Dovezile arheologice sugereaza ca muzica isi are originile in perioada paleolitica, insa instrumentele erau, bineinteles, primitive si cel mai probabil nu erau folosite pentru divertisment. Acest articol prezinta evolutia catorva instrumente la care cu siguranta te-ai gandit sa canti intr-o buna zi, iar acum ai ocazia sa afli mai multe despre fiecare.

Instrumentele muzicale cu coarde

In aceasta categorie intra o lista lunga de instrumente, printre cele mai cunoscute fiind chitara si vioara. Cele mai vechi instrumente cu coarde descoperite apartin Mesopotamiei antice (astazi Irak) si se numesc Lierele de Ur, care dateaza de peste 4500 de ani. Printre alte instrumente cu coarde folosite acum mult timp in urma, dar si in zilele noastre, se numara titera si lauta.

In a doua jumatate a secolului ai XX-lea, tehnologia electronica a produs schimbari impresionante in ceea ce priveste structura si utilizarea mai multor instrumente muzicale cu coarde, cum ar fi aparitia amplificatorului. Cel mai cunoscut si raspandit exemplu este chitara electrica, care strict vorbind ar fi un cordofon, dar adesea este descris ca fiind un electrofon.

Pe langa amplificator, chitara electrica dispune de mai multe accesorii conexe precum un pick-up pentru sunet, care transoforma vibratiile corzilor in semnale electrice. Pick-upul este adesea folosit pentru chitara si vioara, astfel incat sunetul produs sa aiba o rezonanta mai mare in spatii precum amfiteatrele. De asemenea, designul instrumentelor electrice difera de „predecesoarele” lor acustice.

● Instrumentele muzicale cu claviatura

Cel mai vechi instrument cu clape este orga hidraulica, o orga cu tuburi inventata pe vremea Greciei antice, in al treilea secol I.Hr. In trecut, astfel de instrumente erau mai degraba destinate folosirii in cadre intime, nu in spectacole grandioase pe scena. Cu timpul, acestea au devenit din ce in ce mai mari, mai „zgomotoase” si mai performante.

Italianul Bartolomeo Crtistofori a revolutionat industria muzicii prin inventarea unui fortepiano in jurul anului 1700, care putea produce diferite volume sonore pentru fiecare nota, interpretul avand in sfarsit control asupra intensitatii sunetului. Evolutia pianului modern a fost puternic influentata de inventia lui Bartolomeo, insa lucrurile nu se opresc aici. La fel ca „semenii” lor cu coarde, instrumentele cu claviatura dispun de propria lor alternativa electrica.

Spre deosebire de pianul acustic, cele electrice nu folosesc ciocanele, iar sunetul este amplificat cu ajutorul unui pick-up, care transforma sunetul in impulsuri electrice. O alta alternativa este pianul digital, care desi adesea este mai greu de transportat decat un pian electric, experienta oferita este mai apropiata de omologul sau acustic. Pentru performante excelente pe scena, pianul digital este cea mai buna optiune. Poti gasi diverse modele intr-un magazin de instrumente muzicale profesional precum Mcmusic.ro, unde ai optiunea de a consulta persoane pasionate si bine informate in domeniu.

● Instrumentele de suflat

Fun fact: flautul este cel mai vechi instrument muzical folosit vreodata ce dateaza de acum 50 000 de ani, dovada arheologica fiind un flaut confectionat din osul unui urs de caverna descoperit in Europa de Est.

Instrumente orchestrale precum clarinetul, saxofonul si oboiul au evoluat de-a lungul secolelor XVII-XIX, iar primul instrument electronic de suflat a fost inventat de muzicianul Nyle Steiner, primele modele functionale fiind lansate pe piata in anii ‘70.Tehnologia si creativitatea umana nu inceteaza niciodata sa uimeasca. Poate chiar tu te numeri printre viitorii revolutionari ai industriei muzicale!

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.