Istoria caselor de amanet: De la alimente lasate gaj pana la contracte online realizate rapid

Conforrm definitiei din DEX, amanetul reprezinta un “obeiect de pret predat cuiva drept garantie a restituirii unei datorii in bani”. Char daca este un termen pe care il putem asocia cu intreaga perioada a Romaniei de dupa Revolutie, ideea de a lasa gaj anumite bunuri, contra unei sume de bani primite pe datorie, este mai veche decat am crede. 

Inca din cele mai vechi timpuri, casele de amanet au reprezentat locul ideal pentru persoanele care aveau nevoie de imprumuturi rapide, pe care nu le puteau obtine (in acelasi interval rastrans de timp) de la alte institutii acreditate. Asadar, iata care este povestea caselor de amanet si a conceptului de imprumut, in jurul carora s-a construit toata aceasta istorie: 

Primele documentari istorice ale caselor de amanet 

Grecii, romanii si chinezii obisnuiau sa amaneteze bunuri cu o valoare insemnata pentru economia din acea perioada, precum mirodenii, cereale, tesaturi si chiar pietre pretioase, pentru a primi in schimb sume de bani de care aveau nevoie intr-un timp foarte scurt. Cei care efectuau aceasta activitate fara acordul autoritatilor erau pedepsiti conform legilor acelor vremuri. In Europa antica, sistemul de amanetare s-a raspandit in mai toate zonele continentului, odata cu expansiunea Imperiului Roman. 

Amanetul in Italia, Germania, Belgia, Olanda, Spania  

Odata cu pasirea in perioada Evului Mediu, casele de amanet si-au consolidat o pozitie mult mai buna in economia societatii. Din Italia, s-au raspandit treptat in mai toata Europa, cu precadere in tari precum Germania, Belgia si Olanda. 

Germania: in 1591, legiuitorii orasului german Augsburg au stabilit normele de functionare pentru casele de amanet, sistem legislativ copiat ulterior si in Nurenberg (1622). 

Belgia si Olanda: dupa acelasi model german, apar case de amanet in Amsterdam, Bruxelles, Anvers si Ghent. 

Spania: in 1705, un preot a infiintat prima casa de amanet din Madrid. Singurele produse lasate gaj erau alimentele, impartite ulterior (in cazul in care datoriile nu erau restituite) saracilor.  

Casele de amanet in Anglia 

Pentru ca sistemul de amanetare a cunoscut pe teritoriul Angliei cea mai notabila dezvoltare, vom discuta separat despre aceasta tara, chiar in randurile de mai jos: 

Casele de amanet sub Edward III

Pentru prima data in istoria Angliei, importanta caselor de amanet a fost sustinuta de regele Edward al III-lea. In 1338, Acesta a ordonat amanetarea intregii averi a nobilimii (si-a amanetat inclusiv averea sa, formata in mare parte din bijuterii de pret), pentru a obtine bani necesari razboiului cu francezii. 

Casele de amanet sub Iacob I

Celebra “Lege impotriva brokerilor” a fost adoptata in timpul domniei sale, validitatea acesteia ramanand recunoscuta pentru mai bine de trei decenii, pana la venirea pe tron a reginei Elisabeta I. Aceasta lege stabilea clar statutul de proprietar al bunul amanetat, pedepsind asupu casele de amanet din Londra, Westminster si Southwark pentru refuzul de a returna bunurile, in conditiile banii erau restituiti conform contractului prestabilit. 

Casele de amenet moderne 

In prezent, casele de amanet functioneaza conform unei legislatii stricte, ce stabileste extrem de clar atat premisele in care se poate stabili un contract de amanetare, cat si statutele partilor implicate in tranzactie. Interesant este modul in care online-ul sustine astazi aceasta industrie, simplificand intreg procesul de amanetare a diferitelor produse (electronice, bijuterii, autoturisme etc). 

Cei care doresc sa beneficieze de un contract avantajos de amanetare, au internetul de partea lor, pentru a gasi in cel mai scurt timp posibil cea mai buna casa de amanet pentru nevoile lor. De exemplu, un simplu search in Google de genul “amanet pentru electronice Bucuresti” determina o afisare rapida a celor mai bune solutii de amanetare din Capitala, in conditii extrem de avantajoase. 

Cum functioneaza sistemul de amenetare pentru electronice?

Amamentarea electronicelor are la baza un principiu cat se poate de simplu. Clientii care doresc obtinerea unui imprumut de bani rapid, vin cu produsele electronice la casa de amanet. Gama de produse ce pot fi acceptate este cat se poate de variata, iar evaluarea bunului se face pe loc. Tranzactia are loc rapid, pe baza unui contract transparent, fara clauze ascunse, indiferent de tipul produsului electronic: smartphone, tableta, televizor etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.