Bolile cardiace sunt din ce in ce mai raspandite, iar un consult anual la medicul cardiolog poate preveni aparitia unor complicatii, pentru ca multe afectiuni ale inimii nu au simptome decat in stadii avansate. De aceea, o consultatie de rutina este recomandata, mai ales dupa varsta de 40 de ani si in special pentru persoanele care fac parte din categoria celor cu risc crescut de a dezvolta boli de inima.
Factorii de risc sunt fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, dieta dezechilibrata, stresul cronic si viata intr-un mediu poluat.La acestea se adauga si factorii genetici, pentru ca anumite boli cardiace sunt ereditare. Prin urmare, o vizita la medicul cardiolog este foarte importanta.Iata care sunt cele mai utilizate investigatii pe care un cardiolog le poate recomanda, ca sa descopere eventuale afectiuni cardiovasculare.
Electrocardiograma (EKG)
Cea mai importanta investigatie pentru verificarea starii inimii este electrocardiograma. Cu ajutorul unui aparat special, conectat la corpul pacientului prin intermediul unor electrozi care se fixeaza pe piele, medicul poate observa daca activitatea electrica a inimii este normala. In acest fel, pot fi descoperite aritmiile (tulburarile de ritm cardiac), dar si un infarct in desfasurare.
Holterul EKG/ECG
Acest aparat monitorizeaza activitatea electrica a inimii timp de 24 de ore, interval in care pacientul isi va desfasura activitatile zilnice obisnuite, doar ca va purta un mic aparat, cu electrozi atasati de piept. Monitorizarea inimii printr-un holter ECG este recomandata dupa un atac de cord sau dupa implantarea unui stimulator cardiac. De asemenea, aceasta investigatie este utila in cazul anginei pectorale (dureri toracice).
Analizele de sange
Exista anumite analize de sange care pot oferi informatii importante despre sanatatea vaselor de sange. Acestea sunt testele care evalueaza nivelul de trigliceride si colesterol din sange. Daca valorile sunt crescute, atunci exista un risc mai mare de ateroscleroza – ingrosarea sau chiar blocarea arterelor – afectiune care poate duce la un atac de cord sau la alte complicatii.
Ecografia cardiaca
Ecocardiografia sau ecografia cardiaca este o alta investigatii importanta, pe care o poate recomanda medicul cardiolog. Cu ajutorul ei, pot fi observate anumite malformatii sau anomalii ale structurii inimii. Totodata, ecografia ofera detalii despre cat de bine pompeaza inima sange spre organele interne.
Pentru o acuratete sporita, investigatia poate fi facuta inainte si dupa un efort fizic intens, pentru a descoperi daca fluxul de sange prin arterele coronare este redus in anumite zone.
Angiografia coronariana/Coronarografia
Angiografia este o investigatie recomandata in caz de atac de cord sau angina pectorala. In timpul investigatiei, un cateter (un mic tub flexibil) este introdus prin artere, sub anestezie locala, pana ajunge la nivelul inimii. Aici, medicul va injecta o substanta speciala, de contrast, pentru a vedea daca arterele sunt blocate sau ingustate in anumite zone, din cauza unor cheaguri de sange sau a unor depuneri de grasime.
Investigatia este minim-invaziva, nu este dureroasa si presupune o spitalizare de numai 24 de ore. Daca, in timpul procedurii, medicul observa anumite blocaje la nivelul arterei, poate recomanda pacientului aplicarea pe loc a unui tratament, care va fi realizat tot prin intermediul cateterului: angioplastia coronariana cu balon sau cu stent. In acest fel, artera ingustata sau blocata va fi dilatata prin introducerea unui mic balon sau a unui stent metalic, care va permite circulatia normala a sangelui.
Prin urmare, exista multe investigatii moderne care pot diagnostica din timp bolile de inima, astfel incat tratamentul sa fie cat mai eficient. Medicul cardiolog este cel care va decide care proceduri sunt recomandate, in functie de situatia fiecarui pacient in parte.