Insula Poveglia – adevar si legenda

Insula Poveglia este situata intre Venetia si Lido, in nodrul Italiei, si mai este cunoscuta si sub denumirea de „Insula Fantomelor”. Aceasta insula este considerata a fi locul unor adevarate orori.

Timp de mai bine de 100 de ani, incepand cu 1776, insula a fost folosita ca loc de carantina pentru cei care sufereau de ciuma si alte boli, iar mai apoi a fost transformata intr-un spital de boli mintale. Acesta s-a inchis in 1968, iar insula a ramas libera de atunci. Datorita istoriei sale, insula este frecvent prezentata in emisiunile care au ca subiect fenomenele paranormale.

Nu se accepta vizite pe aceasta insula insa deseori scriitorii si fotografii ajung aici pentru a culege mai multe informatii, dat fiind faptul ca este un subiect atat de controversat. Multii sustin ca Poveglia este cel mai bantuit loc din lume. Oamenii care au fost aici vorbesc despre simptomele mortii negre.

Terenul de 7 hectare al insulei a fost folosit si ca un loc de inmormantare pentru multi decedati, aproximativ 100.000 de victime au fost incinerate pentru a opri raspandirea bolii. Potrivit spuselor, cenusa umana reprezinta astazi mai mult de 50% din solul insulei.

In anul 2014, statul italian a scos la licitatie un contract de inchiriere de 99 de ani pentru Insula Poveglia, cu scopul de a ramane proprietatea statului si a aduna venituri. Se doreste ca in timp, spitalul de nebuni sa fie reamenajat intr-un hotel de lux. Omul de afaceri italian Luigi Brugnaro, a oferit suma de 513.000 EUR si intentiona sa investeasca 20 de milioane de euro intr-un plan de restaurare.

Totusi, contractul de inchiriere nu a continuat deoarece proiectul sau se pare ca nu indeplinea toate conditiile. Brugnaro nu a fost de acord cu anularea contractului de inchiriere, dar dupa ce a devenit primar al Venetiei, aceasta nu a mai facut parte din sfera lui de interes.

Un an mai tarziu, grup privat numit  Poveglia per Tutti, spera sa stranga 25–30 de milioane de euro pentru un nou plan care sa includa „un parc public, un port de agrement, un restaurant, un hostel si un centru de studii” dar nu s-a facut absolut nimic pana in 2019.

Cladirile care se pot vedea pe insula sunt o biserica, un spital, un azil, o clopotnita si cladiri de locuinte si administrative pentru fostul personal. Turnul-clopotnita dateaza din secolul al XII-lea. A apartinut initial bisericii San Vitale, iar apoi a fost refolosit ca far. Un pod leaga insula pe care se afla cladirile de zona unde nu exista nimic altceva decat natura.

Insula contine una sau mai multe gropi comune din timpul ciumei. Inainte de cutremur aici se afla un spital, un azil si o inchisoare, plus cladiri rezidentiale si spatii de birouri. In trecut, insula a fost inchisa si folosita pentru a trimite oameni cu boli infectioase, ceea ce a condus la legende despre bolnavii grav care asteptau sa moara inainte ca fantomele sa bantuie insula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.