Renovarea unei locuinte presupune, de cele mai multe ori, si decopertarea straturilor existente, astfel ca si atunci cand vrei sa schimbi faianta inlocuirea stratului vechi de acoperire devine necesara. Afla care sunt pasii pe care ii ai de efectuat pentru a inlocui in mod corect faianta, astfel incat casa ta sa arate cu adevarat minunat.
Decopertarea stratului de acoperire existent
Pentru a putea realiza aceasta etapa este nevoie sa ai la indemana sculele speciale care te pot ajuta sa intervii la nivelul unei structuri atat de rezistente. Vei avea nevoie de ciocane rotopercutoare care sa poata sparge cu usurinta straturile vechi de acoperire. De asemenea, poti avea nevoie de dalta, ciocan, spaclu și alte scule care sa te ajute pe portiuni mici, acolo unde vei avea nevoie sa cureti resturile de materiale.
Decopertarea este necesara pentru ca nu vei putea monta un strat de faianta nou peste unul existent. Faianta nu este un substrat aderent, iar din acest motiv vei avea nevoie de un substrat solid, curat si lipsit de impuritati.
Realizarea micilor reparatii la nivelul peretilor
Decopertarea straturilor vechi de acoperire poate scoate in evidenta anumite probleme ale substratului. Spre exemplu, in unele cazuri, peretii pot prezenta fisuri sau goluri, iar acestea vor trebui acoperite. Pentru a acoperi aceste probleme este nevoie de reparatii si va trebui sa te folosesti de sculele de mana si de materialele de constructii potrivite.
In cazul fisurilor, aceste vor trebui deschise mai mult cu ajutorul unui spaclu, aspirate de praf, pentru ca mai apoi sa poti face injectarea cu lapte de ciment, rasina, sau acoperirea cu mortar, in functie de dimensiune. Golurile trebuie umplute cu masa de spaclu, iar orice alt tip de problema poate fi rezolvata cu ajutorul gletului.
Indreptarea peretilor
Dupa ce ai facut reparatii vei vedea ca peretele s-ar putea sa nu mai aiba aceeasi planeitate ca la inceput. Va fi nevoie asadar sa incarci peretele astfel incat acesta sa aiba acelasi nivel sau sa folosesti hartie abraziva acolo unde unele mici reparatii ies in relief. Indreptarea peretilor este necesara pentru ca in caz contrar orice strat de acoperire va urma traseul peretilor, iar la final vei constata ca acesta nu este estetic.
Desprafuirea suprafetei
Pentru a aplica orice material de acoperire va fi nevoie sa te ocupi de curatarea de praf a peretilor si de aspirarea acestora. Ulterior, vei putea da cu amorsa, material care va juca un rol foarte important deoarece va fixa particulele de praf ramase in urma curatarii.
Aplicarea noului strat de acoperire
Pentru a monta stratul de acoperire vei avea nevoie de adezivi pentru gresie si faianta si, bineinteles, de placajul ceramic. Aplicarea faiantei se face de jos in sus, cu respectarea zonelor specifice pentru plinte sau brauri. Este necesar ca pe fiecare placa sa pui suficient adeziv, astfel incat acesta sa isi pastreze calitatile in timp.
Atentie la reteta de amestecare a apei cu materialul cimentos, pentru ca un adeziv prea fluid nu va avea putere sa tina placile pe perete, in vreme ce un adeziv realizat prea tare se va usca prematur si va duce la caderea placilor. Amesteca ratiile corecte de material si aplica adezivul pe toata suprafata placilor, nu doar in puncte.
Aplica si chitul de rosturi
La final, va fi nevoie sa umpli rosturile dintre placi, iar un chit in nuanta faiantei va fi cea mai buna alegere. Cauta o nuanta apropiata, aplica atent, curata si mai apoi bucura-te de aspectul uimitor al noului strat de faianta.
Aplicarea faiantei necesita respectarea acestor reguli astfel incat lucrarea sa fie una calitativa si durabila. De aceea, ar trebui sa nu sari pasii si sa respecti cerintele de aplicare, daca vrei sa te bucuri cat mai mult timp de noul strat de acoperire ceramica.