In ce consta tratamentul compresiv?

Tratamentul compresiv reprezinta o forma de terapie ce consta in aplicarea unei presiuni controlate asupra unui anumit tesut, pentru a trata simptomele durerii sau edemului cauzat de unele afectiuni. Acest tratament foloseste un ansamblu de metode si accesorii speciale pentru a obtine rezultate optime.

Utilizarea accesoriilor pentru tratamentul compresiv

Tratamentul implica aplicarea unei presiuni constanta asupra unei anumite zone a corpului. In acest sens, se utilizeaza accesorii pentru tratamentul compresiv, precum servetele umede speciale, detergent special pentru ciorapi, fixativ banda de silicon pentru ciorapi, spray, gel racoritor, crema regeneratoare. Alte accesorii recomandate sunt si dispozitive pentru incaltare si prindere manson, articole vestimentare.

Tratamentul compresiv necesita  ca bandajele sau ciorapii sa fie aplicati in mod corespunzator pe zona afectata. Se recomanda ca un medic sau un specialist sa fie consultat inainte de inceperea tratamentului, astfel incat acesta sa fie aplicat corect pentru rezultate optime. Dupa aplicare, este important ca bandajele sau ciorapii sa fie purtati in mod regulat si cat mai mult timp posibil.

Principalele tipuri de tratament compresiv sunt compresia bandajelor si ciorapilor elastici. Bandajele sunt folosite pentru a oferi un suport sustenabil la nivelul zonei tratate, in timp ce ciorapii elastici se folosesc pentru a controla edemul si alte probleme circulatorii.

In cazul in care se folosesc incorect, riscurile asociate cu tratamentul compresiv pot fi severe. Riscurile includ durere, leziuni ale pielii si deformari ale membrelor inferioare. De aceea, este foarte important sa urmati intocmai instructiunile medicului si de pe ambalaje si sa verifici regulat zona afectata.

Afectiuni ce pot fi tratate prin tratament compresiv

Tratamentul compresiv este o forma de terapie care se bazeaza pe principiul presei, asupra unei zone specifice. Acest tip de tratament implica aplicarea unei presiuni si sustinere continue a zonei afectate, reducand in acest mod umflaturile si durerea. Exista o multitudine de afectiuni ce pot fi tratate prin tratament compresiv. Iata unele dintre acestea:

  • Ulcerele de staza venoasa sunt provocate de insuficienta circulatiei sangelui in venele aflate sub suprafata pielii. Tratamentul compresiv poate reduce umflaturile, ajuta la prevenirea riscului de infectie si la accelerarea vindecarii;
  • Picioarele obosite sunt rezultatul oboselii generale, al statului in picioare prelungit sau al activitatilor excesive. Tratamentul compresiv poate imbunatati circulatia sangelui si ofera un plus de energie pentru persoanele cu picioare obosite;
  • Sindromul post-trombotic apare ca urmare a durerii cauzate de cheaguri de sange care au fost blocate in arterele sau venele membrului inferior. Tratamentul compresiv poate reduce durerea si inflamatia, precum si alte simptome asociate acestei afectiuni;
  • Flebita superficiala apare atunci cand venele se inflameaza si se umfla din cauza sangelui stagnant sau coagularii acestuia. Tratamentul compresiv poate reduce inflamatia si poate preveni aparitia cheagurilor de sange;
  • Tromboza venoasa profunda apare atunci cand cheaguri de sange se formeaza in interiorul unei vene profunde. Tratamentul compresiv poate accelera procesul de recuperare si reduce riscul de complicatii;
  • Edemul limfatic se produce atunci cand limfa nu este eliminata adecvat din corp si se acumuleaza in tesuturi, ceea ce duce la umflaturi, sensibilitate si discomfort. Tratamentul compresiv poate imbunatati drenajul limfatic, reducand astfel edemul si durerea asociata acestuia.

Tratamentul compresiv consta in aplicarea unei presiuni constante asupra unui tesut sau organ, cu scopul de a obtine eficienta terapeutica maxima.

Acesta poate avea o multime de beneficii pentru persoanele care sufera de diferite afectiuni ale venelor sau limfei. Este important ca persoana respectiva sa discute cu medicul despre stadiul bolii sale, iar acesta  va decide care este cel mai bun tratament in cazul sau.

Sursa de informare:

  1. “Compression Therapy: Types and Benefits.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23449-compression-therapy, accesat la data de 22 februarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.