Atunci cand vine vorba de factori ce pot afecta sanatatea inimii noastre, ne gandim, de obicei, la lucruri precum o alimentatie nesanatoasa, lipsa miscarii sau fumatul. Intr-adevar, toate acestea cresc riscul aparitiei unei boli de inima.[2]
Stiai insa ca si igiena deficitara poate afecta starea de sanatate a inimii? Continua sa citesti pentru a afla de ce.
Legatura dintre igiena si infectiile cardiace
Cu totii am fost invatati ca este important sa ne spalam pe maini cat mai des, mai ales dupa ce am atins o suprafata murdara sau am folosit toaleta, sa avem o buna igiena orala, sa ne spalam pe corp si par regulat etc. Motivul este simplu: nu doar ca lipsa unei igiene corecte ne poate afecta viata sociala si profesionala, ci poate favoriza si aparitia unor afectiuni grave.[1]
Printre acestea se numara si infectiile, inclusiv cele cardiace. De exemplu, igiena orala proasta este considerata unul dintre factorii de risc pentru endocardita infectioasa.
Infectiile cardiace apar atunci cand microorganisme precum bacteriile, virusurile sau ciupercile patrund in organism si ataca inima.[3]
Tipuri de infectii cardiace si simptomele acestora
Exista trei tipuri de infectii care iti pot afecta inima:
- Endocardita – inflamatia captuselii valvelor inimii;
- Miocardita – inflamatia muschiul inimii;
- Pericardita – inflamatia pericardului.
Simptomele unei astfel de infectii pot varia de la o persoana la alta si in functie de tip, dar printre cele mai comune se numara:
- Dureri in piept;
- Oboseala;
- Febra;
- Edem la nivelul membrelor inferioare sau al abdomenului;
- Dureri articulare sau musculare;
- Transpiratie nocturna;
- Aritmie sau palpitatii;
- Dificultati de respiratie.
Singurul tip de infectie cardiaca printre ale carei simptome se numara si suflul cardiac este endocardita.[3]
Cauze
Cauzele acestora pot varia, dar cele mai comune sunt:
- Endocardita – igiena dentara proasta sau anumite proceduri dentare (sangerarea gingiilor poate reprezenta o ”poarta” de intrare in fluxul sangvin pentru bacterii), cateterele, injectarea intravenoasa de droguri;
- Pericardita – infectiile virale (cum ar fi o infectie a sistemului respirator ori una gastrointestinala), bacteriene (cum ar fi tuberculoza), fungice sau parazitare, bolile autoimune (lupus, artrita reumatoida etc.);
- Miocardita – infectii virale, bacteriene, fungice sau parazitare, bolile autoimune.[3]
De obicei, inima este destul de bine protejata in fata unei infectii, insa exista anumiti factori ce pot spori sansele aparitiei unei infectii. Iata cativa dintre acestia:
- Folosirea pe termen lung a cateterului;
- Infarctul miocardic;
- Radioterapia;
- Probleme de sanatate orala;
- Consumul de droguri;
- Sistemul imunitar slabit;
- Existenta unei boli congenitale a inimii.
Cum ne poate ajuta igiena sa prevenim aparitia unor astfel de infectii
Dupa cum am vazut mai sus, endocardita, miocardita si pericardita sunt adesea cauzate de o infectie bacteriana, virala, parazitara sau fungica. Cea mai buna metoda de a tine aceste microorganisme la distanta o reprezinta igiena riguroasa.
Spalatul regulat pe maini sau mentinerea unei bune igiene orale sunt lucruri simple, pe care fiecare dintre noi ar trebuie oricum sa le faca si care ne pot ajuta sa protejam sanatatea inimii noastre.
De exemplu, daca abcesele si bolile gingiilor sunt tratate la timp, riscul ca bacteriile sa intre in fluxul sangvin prin gura este mai mic. De asemenea, spalarea regulata a pielii cu un sapun antibacterian va contribui la reducerea riscului de a dezvolta o infectie. Este foarte important ca orice taietura sau zgarietura sa fie curatata cu grija si cat de repede posibil, pentru a preveni infectarea.[4]
Lucruri simple, cum ar fi adoptarea unui stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si un program regulat de exercitii fizice, renuntarea la fumat sau evitarea consumului de alcool, pot contribui la prevenirea unor afectiuni ale inimii.
Acelasi lucru se poate spune insa si despre igiena. Spalatul mainilor si igiena orala, in special, joaca un rol important in prevenirea unor infectii precum cele descrise mai sus.
Nu uita: inima este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman; atunci cand ea nu functioneaza corespunzator, intreg organismul este afectat.
Bibliografie:
- “What Does It Mean to Have Bad Hygiene?” Healthline, Healthline Media, July 2021, www.healthline.com/health/healthy-lifestyle/bad-hygiene. Accessed 14 Mar. 2022.
- CDC. “Heart Disease Facts.” Centers for Disease Control and Prevention, 7 Feb. 2022, www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm. Accessed 14 Mar. 2022.
- “Heart Infection: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22054-heart-infection. Accessed 14 Mar. 2022.
- NHS Choices. Prevention – Endocarditis. 2022, www.nhs.uk/conditions/endocarditis/prevention/. Accessed 14 Mar. 2022.