13Consultatia ginecologica se regaseste in lista consultatiilor medicale de rutina in cazul femeilor. Aceasta are o importanta deosebita in preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor ginecologice. Din pacate, multe paciente ajung la ginecologie doar atunci cand se confrunta cu simptomatologie de natura ginecologica, iar altele nici macar atunci. Astfel, unele paciente aleg sa se trateze acasa folosind remedii traditionale sau medicamente „dupa ureche”, ceea ce pune sanatatea in pericol. Anxietatea legata de consultatia ginecologica este principalul motiv pentru care pacientele nu se prezinta la ginecolog si este frecvent intalnita. Iata de ce este important sa mergi la ginecolog regulat si ce presupune consultatia.
Cand mergi la ginecolog?
Vizita la ginecolog este necesara in mai multe situatii:
- Imediat dupa inceperea vietii sexuale – are loc prima consultatie ginecologica.
- Anual – consultatia ginecologica de rutina.
- Pe parcursul sarcinii si dupa nastere
- La aparitia unor simptome ginecologice – sangerari anormale, menstruatii abundente si cu cheaguri, ciclu menstrual dereglat, scurgeri vaginale neobisnuite, dureri in timpul actului sexual, excrescente la nivelul vulvei.
- In cazul problemelor de fertilitate
- Monitorizarea dupa tratarea afectiunilor ginecologice
Importanta consultatiei ginecologice de rutina
Consultatia ginecologica de rutina se efectueaza in lipsa unor simptome de ordin ginecologic si in absenta sarcinii. Aceasta se efectueaza anual si are scopul de a verifica starea de sanatate a organelor genitale feminine. De ce este important:
- Ajuta la depistarea timpurie a cancerului de col uterin si a formatiunilor precanceroase (prin testul Babes-Papanicolau). Astfel, permite tratarea timpurie a cancerului cervical, acesta fiind vindecabil in stadiul de debut. Practic, cu cat este depistat mai devreme, cu atat sansele de supravietuire a pacientei sunt mai crescute.
- Identifica prezenta infectiilor cu transmitere sexuala asimptomatice.
- Identifica afectiuni gincologice in stadiu incipient (cum ar fi chisturi ovariene sau fibroame uterine), atunci cand nu provoaca simptome pronuntate. Acestea se trateaza mai usor in stadiul de debut. In schimb, atunci cand avanseaza, unele afectiuni ginecologice necesita interventie chirurgicala.
Cum se efectueaza consultatia?
Consultatia ginecologica se efectueaza in mai multe etape si cuprinde anamneza, examenul pelvin si investigatiile ginecologice.
Anamneza
Anamneza reprezinta discutia dintre medic si pacient. In aceasta etapa a consultatiei, medicul trebuie sa afle detalii despre istoricul medical personal (afectiuni prezente sau de care ai suferit) si familial (afectiuni prezente in familie). De asemenea, este important sa mentionezi daca ai avut sarcini, avorturi si ce medicatie cronica urmezi. Va fi nevoie sa prezinti medicului documentele medicale privind consultatiile anterioare de ginecologie, interventiile chirurgicale ginecologice si rezultatele altor investigatii anterioare.
Examenul pelvin
Examenul pelvin reprezinta consultatia ginecologica propriu-zisa, care se efectueaza pe masa ginecologica. Acesta necesita indepartarea hainelor din partea inferioara a corpului.
Initial, medicul examineaza vulva – partea de la exteriorul vaginului. Apoi, acesta insera in vagin un speculum, un dispozitiv care deschide vaginul si care permite vizualizarea colului uterin. Acesta poate fi de unica folosinta sau din metal, sterilizat. Ginecologul foloseste apoi degetele (tuseu vaginal) pentru a examina interiorul vaginului, colul uterin, uterul si ovarele.
Investigatii
In cadrul consultatiei ginecologice, se pot efectua mai multe investigatii de rutina:
- Analiza secretiei vaginale – in timpul examenului pelvin, medicul poate recolta secretie vaginala de pe peretii vaginului. Proba va fi trimisa la laborator, pentru depistarea eventualelor infectii.