Importanta alegerii corecte a grosimii placilor de polistiren pentru izolatia termica

Izolatia termica realizata corespunzator reduce considerabil pierderile de caldura din locuinta, ceea ce inseamna facturi mai mici atat pentru incalzirea casei iarna, cat si pentru racirea acesteia in timpul verii. Iata care sunt grosimile placilor de polistiren recomandate pentru diferite aplicatii de termoizolare si de ce este important sa tii cont de acest aspect.

Cum alegi grosimea placilor de polistiren?

Pentru a alege cel mai bun polistiren pentru exterior sau interior, in conformitate cu specificatiile proiectului tau de termoizolare, grosimea ar trebui sa fie unul dintre principalele criterii de selectie. Iata o serie de recomandari, in functie de cateva situatii comune:

  • pentru fatadele caselor din zonele de sud ale Romaniei sau cu ierni blande – polistiren expandat de 10-15 centimetri grosime;
  • pentru fatadele caselor din zonele montane sau din nordul Romaniei – polistiren expandat clasic sau grafitat de 20 de centimetri grosime;
  • pentru pardoseli – polistiren extrudat de 3-10 centimetri, in functie de gradul de izolare necesar; de asemenea, poti opta pentru placi expandate de tip EPS 100/150/200, pentru circulatie intensa, depozitarea de obiecte cu greutate mare, respectiv pentru trafic greu.

De ce este importanta grosimea placilor de polistiren?

Grosimea placilor de polistiren utilizate in proiect este un important indicator al eficientei termice. Desigur, trebuie sa iei in calcul mai multe specificatii tehnice, printre care se afla si acest element. Totodata, este bine sa cunosti diferentele dintre rezistenta si conductivitatea termica.

Rezistenta termica R

Acest coeficient se calculeaza ca raportul dintre grosimea materialului, in cazul acesta al placii de polistiren, si valoarea conductivitatii termice, despre care poti citi in paragraful urmator. R este un indicator pentru capacitatea de izolare termica si trebuie sa fie cat mai mare. Te ajuta sa compari aceeasi categorie de produse, dar cu diferite grosimi.

Conductivitatea termica λ

Coeficientul de conductivitate termica lambda (λ) evidentiaza capacitatea unui material de a transfera sau de a pierde caldura, calculat la o grosime standard. Prin urmare, urmareste ca valoarea acestuia sa fie cat mai mica. Este util pentru a compara produse pentru termoizolare din diferite categorii, dar cu aceeasi grosime, cum ar fi polistirenul si vata minerala sau placile expandate si cele extrudate.

Poti obtine un grad mai bun de izolare termica prin alegerea unui material fie cu un coeficient de conductivitate mai mic, fie cu o grosime mai mare si, implicit, cu o rezistenta termica mai ridicata. In cazul polistirenului, diferentele sunt foarte mici pentru λ, ceea ce inseamna ca solutia optima este achizitionarea unor placi mai groase.

Izolarea termica a locuintei cu placi de polistiren: avantaje

Polistirenul este unul dintre cele mai utilizate materiale de izolare termica, datorita numeroaselor avantaje. Dintre acestea, amintim: gradul bun de termoizolare, costul avantajos, usurinta de manevrare si montare. In acelasi timp, deoarece este un produs usor, nu incarca structura peretilor.

Pentru a alege cel mai bun polistiren, tine cont de specificului proiectului si opteaza pentru o grosime adecvata a placilor. De asemenea, pentru calitatea inalta a unei lucrari sunt importanti adezivii si accesoriile pentru care optezi, dar si modul de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.