Iata ce lucruri trebuie sa iei in calcul cand esti in cautarea unui loc de munca in strainatate!

Dat fiind contextul actual – inflatie, o posibila criza si o recesiune -, este de la sine inteles de ce din ce in ce mai multi romani isi cauta un loc de munca in strainatate. Dupa cum probabil bine stii, exista si tari care nu o duc chiar asa rau pe timp de criza ca si Romania.

Astfel, una dintre principalele optiuni si modalitati de supravietuire devine plecarea din tara. Totusi, inainte de a face acest lucru, trebuie sa stii cum sa-ti gestionezi plecarea. De exemplu, daca esti in cautare de locuri de munca Olanda, este recomandat sa afli cat mai multe cu putinta despre piata muncii de acolo – dar acesta este doar inceputul!

Ai posibilitatea de a alege locul de munca potrivit si nu pe cel necesar

Mai exact, daca iti planuiesti plecarea, ai posibilitatea de a te antrena in prealabil pentru locul de munca la care visezi sau care cel putin iti va placea. In ziua de astazi, oportunitatile sunt multiple si un simplu curs de natura profesionala de 3-6 luni te poate pregati complet pentru un loc de munca si mai ales pentru o cariera in strainatate.
Astfel, nu decide sa pleci pur si simplu. Planifica lucrurile si gandeste-te ce anume ai vrea sa lucrezi.

Alege destinatia cu cap, dupa cum ar spune romanul

Nu trebuie sa pleci acolo unde se spune ca e cel mai bine sau unde, aparent, banii curg cu galeata. In schimb, ar fi ideal sa pleci in tara care te atrage – atat prin nivelul si conditiile de trai, cat si prin posibilitatile si oportunitatile de pe piata muncii.

Sfatul principal ar fi sa nu asculti sfaturile altora. In schimb, asculta-i pe cei care lucreaza in prezent in tara respectiva sau au lucrat in trecut. Acestia iti pot oferi totodata informatii vitale privind acomodarea ta mai rapida intr-o tara straina.

Asigura-te ca CV-ul tau iese in evidenta

Desigur, nu este de ajuns sa urmezi un curs profesional pentru a obtine un loc de munca bine platit, dar si prestigios. Pe langa instruirea care tine strict de responsabilitatile carierei pe care vrei sa o urmezi, ideal ar fi sa urmezi si cursuri care acopera aspecte generale – leadership, management si asa mai departe.

In multe cazuri, prezenta unui astfel de curs/certifica aditional poate cantari mai mult decat cursul profesional facut sau chiar experienta relevanta in domeniu.

Asigura-te ca intelegi pe deplin procesul de obtinere a unei vize de sedere/munca

Daca pleci intr-o tara membra a Uniunii Europene, atunci este posibil sa nu ai nevoie de o viza de sedere sau de munca. In schimb, unele iti ofera direct posibilitatea de a-ti inregistra resedinta acolo. Totusi, daca tintesti spre State, dupa cum s-ar spune, atunci trebuie sa intelegi procesul de obtinere a vizei cap-coada.

Chiar si cea mai mica greseala te poate intoarce acasa, pe scurt. Acesta este si motivul pentru care majoritatea romanilor aleg o alta tara europeana. Este mult mai usor sa incerci mai multe locuri de munca Olanda decat sa te chinui chiar si un an pentru a obtine o viza pentru Statele Unite.

Afla ce taxe si impozite trebuie sa platesti si ce beneficii iti ofera acestea

Dupa cum probabil bine stii, unul dintre marile dezavantaje in Romania este reprezentat de impozitul pe venit – peste 40% din salariul tau se duce la stat. Totusi, sa nu uitam de beneficii – pensie, asigurare de sanatate si asigurare sociala.

Pe de alta parte, exista numeroase tari europene in care impozitul pe venit este mult mai mic. In aceste tari, este posibil ca impozitarea sa nu prezinte anumite beneficii pe care le-ai avea in Romania – trebuie sa iei in calcul si acest lucru.

Aceste lucruri pot fi aflate foarte usor cu ajutorul unui contabil (de preferat din tara in care ai vrea sa te muti). In acest caz, cunoasterea limbii engleze este un atu, deoarece iti ofera posibilitatea de a vorbi cu persoane care s-au nascut in acea tara si o cunosc pe indelete.

Asigura-te ca ai mereu pusa deoparte punguta cu doi bani

Trebuie sa fii pregatit pentru neprevazut, dupa cum ar spune americanii. Mai exact, fiind plecat intr-o tara straina, trebuie sa ai mereu la dispozitie un fond de urgenta la care sa poti apela atunci cand lucrurile nu merg cum ar trebui.

Niciodata nu ar trebui sa iei lucrurile ca atare si sa crezi ca nimic rau nu se poate intampla. De exemplu, gasesti o chirie mai ieftina, dar care cere mai multe luni in avans/garantie. Existenta unui fond de urgenta iti poate garanta astfel economii pe termen lung, printre altele.

Poti apela oricand la entitati specializate in gasirea locurilor de munca

Daca toate cele mentionate te coplesesc si ai vrea sa ai parte si de o parere avizata sau chiar de putin ajutor privind gasirea unui loc de munca in strainatate, atunci sa stii ca poti apela la agentii specializate in acest lucru.

Mai mult decat atat, pe langa gasirea locului de munca potrivit, aceste agentii iti spun si ce competente ar trebui sa ai sau sa inveti si daca este posibil, iti gasesc si cazare. Pe scurt, acestea pot pune la punct un pachet de relocare personalizat cerintelor si nevoilor tale.

Desigur, ajutorul prietenilor sau agentiilor nu ar trebui sa te puna pe tandala, dupa cum s-ar spune. Tot trebuie sa stii cu exactitate ce anume te asteapta la destinatie – pe scurt, sa ai cat mai putine surprize dupa ce te instalezi la cazare si incepi noul tau loc de munca.

Intr-un fel, aceasta calatorie nu se termina nici dupa ce ti-ai gasit un loc de munca in strainatate. Va trebui sa te obisnuiesti cu tara, sa-i inveti sistemul si mai ales birocratia, precum si personalitatea generala a oamenilor.

Pe scurt, te poti descurca de minune in privinta gasirii locului de munca de vis, dar obisnuirea/acomodarea cu tara in sine va fi… mai dificila decat te astepti, indiferent de tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.