Lumea fotbalului romanesc si international este in doliu dupa disparitia legendarului portar Helmut Duckadam. Cunoscut drept „eroul de la Sevilla”, Duckadam a intrat in istorie gratie prestatiei incredibile din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, cand a aparat toate cele patru penalty-uri ale Barcelonei. S-a stins din viata la varsta de 65 de ani, lasand in urma o mostenire imensa pentru sportul romanesc.
Cariera lui Helmut Duckadam: un portar de legenda
Helmut Duckadam s-a nascut pe 1 aprilie 1959, in comuna Semlac, judetul Arad. Si-a inceput cariera in fotbal la echipa locala din orasul natal, dar talentul sau remarcabil l-a propulsat rapid spre echipele de top din tara. Dupa ce a jucat pentru UTA Arad, Duckadam a ajuns la Steaua Bucuresti, unde a avut cea mai stralucitoare perioada din cariera sa.
In 1986, Duckadam si-a scris numele cu litere de aur in istoria fotbalului european. In finala Cupei Campionilor Europeni, disputata pe 7 mai, Steaua Bucuresti a intalnit FC Barcelona. Dupa 120 de minute fara gol, s-a ajuns la lovituri de departajare. Duckadam a intrat in legenda, reusind sa apere toate cele patru penalty-uri executate de catalani, o performanta unica la acea vreme.
Eroul de la Sevilla: recorduri si recunoastere internationala
Acea seara magica de la Sevilla i-a adus lui Duckadam renumele de „eroul de la Sevilla” si l-a transformat intr-un simbol al fotbalului romanesc. Performanta sa incredibila a fost recunoscuta pe plan international, fiind inclusa in Guinness Book drept prima data cand un portar a aparat patru lovituri consecutive de la 11 metri intr-o finala europeana.
Pe langa Cupa Campionilor Europeni, Duckadam a castigat alaturi de Steaua Bucuresti doua titluri de campion national, in 1985 si 1986.
Viata dupa retragerea din activitate
La scurt timp dupa triumful din 1986, cariera lui Duckadam a fost intrerupta brusc din cauza unor probleme grave de sanatate. O afectiune vasculara rara a impus o interventie chirurgicala complicata, iar legenda Stelei s-a retras din activitate.
Desi a fost nevoit sa se indeparteze de teren, Duckadam a ramas aproape de fotbal. A ocupat diverse functii administrative, inclusiv in cadrul clubului Steaua, si a fost mereu un ambasador al sportului romanesc. Prezenta sa constanta in emisiuni sportive si interviuri a mentinut vie legatura cu fanii.
Ultimii ani si provocarile legate de sanatate
In ultimii ani, Helmut Duckadam a traversat perioade dificile, confruntandu-se cu probleme de sanatate care i-au marcat viata si cariera post-fotbal. In septembrie 2024, a fost supus unei interventii chirurgicale pe cord deschis, semn ca starea sa medicala era fragila. In dimineata zilei de 2 decembrie 2024, legenda fotbalului s-a stins la Spitalul Militar Central.
Reactiile din lumea sportului si omagiile aduse
Vestea trista a fost anuntata de Marcel Puscas, fost coleg si prieten apropiat al lui Duckadam:
„Acum am auzit ca a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, fost foarte bun fotbalist. Este singurul roman din Guinness Book. La doar 65 de ani s-a stins Helmuth Duckadam, cel care a reusit sa faca o tara fericita. Drum lin, prietene.”
Numeroase mesaje de condoleante au venit din partea fostilor coechipieri, a suporterilor si a oficialilor din fotbal. Clubul Steaua Bucuresti si UEFA au transmis omagii pentru cel care a redefinit curajul si determinarea in sport.
Mostenirea lasata de Helmut Duckadam
Helmut Duckadam ramane un simbol al excelentei si al spiritului de lupta. Povestea sa inspira generatii intregi de sportivi si fani, fiind dovada vie ca determinarea si curajul pot transforma imposibilul in realitate.
Desi a plecat dintre noi, „eroul de la Sevilla” va ramane vesnic in inimile iubitorilor de fotbal din intreaga lume.
Sursa foto: Stirileprotv