Gusturi din Toscana: 5 delicii din aceasta regiune

Bucataria italieneasca este renumita in intreaga lume pentru preparatele sale usoare si gustoase, care valorifica ingredientele locale. Din Sicilia si pana in Piemont, comunitatile si-au dezvoltat propriile retete sau variante ale unor preparate nationale, construind un adevarat univers gastronomic. Una dintre regiunile bogate cultural, dar si culinar, este Toscana, care atrage mii de turisti, anual. Acestia descopera aici, in afara de retete celebre de paste sau pizza, adevarate bijuterii ale gustului, dintre care unele nu sunt atat de cunoscute in afara Italiei pe cat ar merita. Descopera, in continuare, 5 delicii toscane care iti vor lasa gura apa.

1.Bombolini

Bombolini sunt niste gogosi traditionale, prajite in ulei, originare din Toscana, dar, care pot fi intalnite si in alte zone ale Italiei, unde sunt umplute cu diverse creme. Aici, insa, bombolini sunt simple, acoperite doar cu un strat de zahar. Acest preparat se remarca prin textura pufoasa si gustul fin, care se dezvaluie mai bine cand gogoasa este calda.

2.Ribollita

Fiecare familie toscana are propria reteta a acestei supe, care a fost perfectionata si transmisa de la o generatie la alta. Ribollita inseamna refiarta, cu referire la faptul ca se consuma, deseori, a doua zi dupa preparare, cand se da iar in clocot, cu putin ulei de masline. Ingredientele principale sunt painea ramasa, fasolea cannellini si legume de sezon, ca varza kale, morcovi, ceapa si telina. Ribollita se consuma, in special, in sezonul rece, dupa recoltarea verzei. Originara inca din Evul Mediu, aceasta mancare era considerata una taraneasca, fiindca a aparut dupa ce taranilor si servitorilor li se dadea paine ramasa de la masa nobililor. Cei saraci o fierbeau alaturi de legume si ierburi, iar cantitatea de supa era mare. Aceasta se fierbea iar, zi de zi, pe masura ce se mai adauga paine. Ieftina, hranitoare si aromata, Ribollita ramane o mancare de baza a bucatariei toscane.

3.Bisteca alla Fiorentina

Cel mai cunoscut preparat toscan, recunoscut ca o piesa de patrimoniu gastronomic international, este friptura de vita florentina. Aceasta se face, exclusiv, din carne de vaca din rasa locala Chianina, cunoscuta pentru finetea sa. Bisteca alla Fiorentina necesita felii de carne groase de cel putin trei degete, pentru ca atunci cand carnea este fripta la flacara mare sa poata forma o crusta la exterior si sa ramana suculenta la interior. Acest tip de friptura nu se serveste niciodata facuta mediu sau bine, doar sanguinoso, adica in sange. Gustul fripturii florentine este incredibil si merita savurat fara alte adaosuri, in afara de putin rozmarin, sare si un strop de ulei de masline.

4.Panzanella

Panzanella este o salata italieneasca facuta din bucati de paine veche, rosii, ceapa, busuioc si un dressing din ulei de masline si otet. Este o specialitate toscana, care se consuma, de obicei, vara. Panzanella poate include si alte ingrediente, ca maslinele, castravetii si branza. A fost descrisa, prima oara, in secolul al XVI-lea, intr-un poem al faimosului artist si poet Bronzino. Si in prezent ramane la fel de populara, desi, nimeni nu ii mai dedica poezii. 

5.Ricciarelli di Siena

Acest desert se gateste in Siena si alte localitati din Toscana de mai bine de 700 de ani. Conform legendelor populare, numele lor provine de la un nobil numit Ricciardetto della Gherardesca, participant la cruciade. La intoarcerea din locurile sfinte, se spune ca el ar fi adus dulciuri arabe in orasul natal. Ricciarelli sunt biscuiti moi din migdale, care mai au in compozitie albusuri si zahar. In Toscana se mananca, in special, de Craciun, alaturi de vinuri de desert, ca Moscadello di Montalcino.

Preparatele toscane sunt rodul unei traditii culinare care se apropie de arta. Cele 5 preparate pe care ti le-am prezentat sunt delicioase, dar, nu trebuie sa calatoresti pana in Toscana ca sa te bucuri de gusturile specifice acestei regiuni. Comanda prin Food Panda o pizza si experimenteaza savoarea unui preparat emblematic pentru intreaga Italie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.