Promovarea examenului auto si obtinerea permisului de conducere reprezinta doar un prim pas catre scopul principal: acela de a deveni un sofer bun. Conform celor de la instructorultau.ro, o scoala soferi Brasov cu rata de promovabilitate de peste 75%, foarte multi dintre soferii incepatori tind sa faca greseli in trafic. Unele dintre acestea sunt din cauza faptului ca nu au invatat suficient iar altele sunt, pur si simplu din cauza lipsei de experienta.
Inceputul este intotdeauna greu. Daca vrei sa devii un sofer bun, este important sa te informezi in legatura cu cele mai comune greseli si sa incerci sa le eviti.
Care sunt cele mai comune greseli de condus?
- O pozitie gresita pe scaun. Foarte multi soferi incepatori tind sa isi ridice foarte mult scaunul si sa il indrepte, in asa fel incat sa aiba o vizibilitate mai buna. Din pacate, o astfel de pozitie poate sa duca la aparitia oboselii si in cel mai rau caz la accidente. Pozitia scaunului trebuie sa permita apasarea ambreiajului cu piciorul drept. In ceea ce priveste mainile, acestea trebuie sa fie plasate in dreptul orelor 10 si 2 ( conform acelor de ceasornic) iar coatele trebuie sa fie putin indoite. Chiar daca nu vezi capota masinii, in timp vei dezvolta un simt privind dimensiunile vehiculului.
- Erori privind controlul volanului. Daca nu sunt tinute ambele maini pe volan, acesta poate scapa de sub control si poate duce la situatii extrem de neplacute;
- Folosirea gresita a oglinzilor. De foarte multe ori, marsarierul poate sa creeze probleme. Multi soferi folosesc doar oglinzile atunci cand dau cu spatele, fara a tine cont de punctele moarte. Din pacate, exista anumite puncte care nu sunt vizibile si pot genera accidente. Atunci cand dai cu spatele, mai ales daca esti intr-o parcare, este bine sa te folosesti atat de oglinzi, cat si de intoarcerea corpului;
- Evitarea conditiilor nefavorabile de drum. Foarte multi soferi incepatori aleg sa conduca doar in conditii perfecte: cu carosabil uscat, cu soare pe cer si o temperatura optima. Este o greseala uriasa, deoarece vremea nefavorabila poate aparea in cele mai neasteptate momente.
- Viteza prea mica. In mod firesc, viteza prea mare poate sa fie periculoasa. Este motivul pentru care exista radare si amenzi. Ceea ce putini soferi stiu este ca viteza prea mica poate fi, de asemenea, periculoasa. Daca circuli cu 20-40 de km/pra acolo unde limita este de 50-60 de km/ora, risti sa primesti amenda.
- Folosirea semnului de incepator pentru foarte multa vreme. In mod normal, semnul de incepator trebuie sa fie folosit timp de 12 luni de la obtinerea carnetului de conducere. Exista si soferi carora le este frica sa renunte la el, considerand ca au prea putina experienta. O astfel de decizie poate sa aiba impactul neasteptat, in conditiile in care exista si foarte multi soferi care tind sa ii agreseze pe incepatori.
Este foarte important sa cunosti principalele greseli si sa incerci sa le eviti. In felul acesta iti vei forma obiceiuri sanatoase atunci cand te afli la volan si vei fi in siguranta, atat tu, cat si pasagerii tai.