Giardia la copii: simptome si tratament

Giardia sau giardioza reprezinta o infectie intestinala cauza de parazitul Giardia lamblia sau Giardia intestinalis. Acest parazit este microscopic, asadar nu se poate observa cu ochiul liber, spre deosebire de alti paraziti, cum ar fi limbricii (Ascaris lumbricoides) sau oxiurii (Enterobius vermicularis). Giardia produce simptome digestive, dar, uneori poate fi si asimptomatica.

Giardioza este o afectiune contagioasa si se transmite foarte rapid in colectivitati dar si in locurile unde igiena este precara. Parazitul se transmite de la o persoana la alta pe calea fecal-orala sau, cu alte cuvinte, din cauza mainilor neigienizate. Afla mai multe despre simptomele si tratamentul giardiei la copii.

Cauzele giardiozei

Giardioza este cauzata de contractarea parazitului Giardia intestinalis. Acesta ajunge in intestin, unde se ataseaza de peretele acestuia si incepe sa se multiplice. De cele mai multe ori, infectarea are loc in urma consumului de apa sau alimente contaminate. Spre exemplu, inotul in lacuri, rauri, balti si inghitirea unei mici cantitati de apa poate produce infectia, daca apa este contaminata. Nici piscinele nu iti garanteaza faptul ca nu te vei infecta. Avand in vedere faptul ca acest parazit nu este distrus prin clorinare ci prin fierbere, piscina poate fi, de asemenea, o sursa de infectare, uneori. 

De asemenea, consumul alimentelor nepreparate termic, spalate in prealabil cu apa contaminata, poate duce la infectare.Igiena precara este, inca, o cauza frecventa a giardiozei. In urma utilizarii toaletei, daca persoana infectata nu se spala pe maini corespunzator, aceasta poate contamina unele suprafete, cum ar fi clanta usii sau alimentele. Astfel, infectia se poate raspandi usor de la o persoana la alta. Infectia se face prin contractarea chistilor de Giardia. Un chist de parazit este acoperit de o membrana care il protejeaza, ceea ce ii permite sa reziste in mediul extern luni intregi

Simptomele giardiozei

Odata ce parazitul s-a multiplicat in intestin, acesta produce malabsorbtie, ceea ce provoaca simptomatologia. Uneori, giardioza nu produce simptome. Insa, de cele mai multe ori, apar menifestari precum:

  • Diaree apoasa, cu miros urat
  • Scaune grasoase care alterneaza cu diareea
  • Greata
  • Crampe abdominale
  • Gaze intestinale
  • Lipsa apetitului
  • Scaderea in greutate
  • Stare generala de oboseala
  • Varsaturi 

In cazul copiilor sub 5 ani, simptomele sunt mai pronuntate. Copiii mai mari pot avea simptome mai usoare, greu de recunoscut. 

Tratamentul giardiozei 

Tratamentul giardiozei se face doar de catre medic, in urma analizei materiilor fecale si a unor analize de sange. In materiile fecale, chistii de Giardia intestinalis sunt vizibili cu ajutorul microscopului. Prin analizele de sange, se identifica anticorpi specifici infectiei. In cazuri mai rare, medicul poate recomanda o endoscopie, ca sa recolteze probe din intestinul subtire, care, ulterior, vor fi analizate la microscop. Acest test este utilizat numai in cazul in care examenul coproparazitologic (analiza materiilor fecale) a fost neconcludent. 

Giardioza se trateaza cu ajutorul medicamentelor antiparazitare care ucid parazitii si chistii acestora. Tratamentul dureaza, de obicei, 5-7 zile. Insa, uneori, se poate administra un medicament in doza unica. Medicamentul este ales in functie de particularitatile copilului si de susceptibilitatea de a experimenta reactii adverse. Nu numai copilul este supus tratamentului ci si persoanele care locuiesc in aceeasi casa, chiar daca nu au simptome. 

De asemenea, este necesara o curatenie riguroasa in intreaga casa, dar si fierberea lenjeriilor de pat si a prosoapelor. Mainile trebuie igienizate cat mai des. In lipsa tratamentului, simptomele pot dura in jur de 6 saptamani sau mai mult, ceea ce reprezinta o trauma pentru organism.

Malabsorbtia cauzata de infectie duce la scaderea in greutate, la deshidratare si la deficiente nutritionale.In concluzie, giardioza este o infectie la nivelul intestinului care necesita tratament prescris de medic. Mergi cu puiul la consult, daca apar simptomele specifice giardiozei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.