Ghid pentru incepatori pentru reciclare: 4 sfaturi utile de reciclare

Europa genereaza cantitati foarte mari de deseuri: de alimente si din gradinarit, deseuri din constructii si demolari, deseuri miniere, deseuri industriale, namol, televizoare vechi, masini vechi, baterii, pungi de plastic, hartie, deseuri sanitare, haine vechi si mobila veche… si lista poate continua.

Cantitatea de deseuri pe care o generam este strans legata de tiparele noastre de consum si de productie, iar numarul foarte mare de produse care intra pe piata reprezinta o alta provocare care alimenteaza consumerismul.

Schimbarile demografice, precum cresterea numarului de gospodarii alcatuite dintr-o singura persoana, afecteaza, de asemenea, cantitatea de deseuri pe care le generam (de exemplu, ambalarea produselor in pachete mai mici).Iar aici…intra in scena reciclarea ca proces esential care permite comunitatilor si intreprinderilor sa reduca poluarea, consumul de energie si deseurile din depozitele de deseuri.

Afla mai multe despre cum sa incepeti reciclarea in propria casa.

Ce este reciclarea?

Reciclarea este procesul prin care materialele uzate sunt transformate in produse noi.

De ce ar trebui sa reciclezi?

Totusi, desi cantitatile de deseuri sunt importante, gestionarea deseurilor are, la randul sau, un rol cheie. In UE, in general, se recicleaza o cantitate mai mare de deseuri si se transporta la depozitele de deseuri o cantitate mai mica. In cazul deseurilor municipale, proportia deseurilor reciclate sau transformate in compost in UE-27 a crescut de la 31 % in 2004 la 41 % in 2012.

In pofida acestor realizari, inca exista mari discrepante intre tari. De exemplu, Germania, Suedia si Elvetia trimit fiecare mai putin de 2% din deseurile lor municipale la depozitele de deseuri, in timp ce in Croatia, Letonia si Malta cifrele sunt de peste 90% in fiecare caz.

Majoritatea tarilor in care ratele de deseuri depozitate sunt mai mici prezinta rate ridicate ale reciclarii si incinerarii, ambele peste 30% din totalul deseurilor municipale.
In acest context, reciclarea devine un proces vital care aduce beneficii mediului, dupa cum urmeaza:

Ajuta la conservarea resurselor. Hartia, sticla, aluminiul sunt materiale pe care le folositi in mod obisnuit in viata de zi cu zi. Reciclarea permite reutilizarea acestor materiale; aruncarea acestor materiale le transforma in obiecte de unica folosinta.

Scade nevoia noastra de a exploata materii prime. Exploatarea materiilor precum cherestea sau minereuri si transformarea lor in bunuri costa bani, timp si energie si polueaza mediul. Cand reciclezi, aceasta reduce exploatarea mediului.

Limiteaza stocarea deseurilor in depozitele de deseuri rezolvand problema majora a gestionarii gunoiului. Depozitele de deseuri sau incineratoarele sunt surse majore de poluare. Depozitele de deseuri, considerate a fi metoda de ultima instanta in ierarhia referitoare la deseuri, elibereaza metan, un gaz de sera foarte puternic, care este asociat cu schimbarile climatice.

Metanul este format de microorganismele prezente in depozitele de deseuri din cauza deseurilor biodegradabile precum alimentele, hartia si deseurile provenite din gradini. In functie de modul in care sunt construite, depozitele de deseuri ar putea, de asemenea, sa contamineze solul si apa.

Ce tip de materiale poti recicla?

Colectare aluminiu: cutiile de aluminiu si otel pot fi reciclate, atat timp cat sunt goale si clatite. Centrele de reciclare nu vor accepta folia de aluminiu acoperita cu deseuri alimentare, deoarece poate contamina alte materiale de reciclare.Aluminiul poate fi cel mai versatil produs si material de constructie de pe planeta.

Este usor si extrem de flexibil, dar si foarte puternic atunci cand este combinat cu alte metale precum magneziu, cupru, molibden si siliciu. Este nemagnetic, are o conductivitate termica ridicata si este extrem de rezistent la coroziune. Poate fi usor turnat, prelucrat, indoit, sudat, conic si aliat si nu se degradeaza cu reutilizarea repetata. Aproximativ 200 de miliarde de cutii de bauturi din aluminiu sunt achizitionate de consumatori din intreaga lume in fiecare an.

Sticla: poti recicla sticle si borcane din sticla, atat timp cat sunt goale si clatite. Nu recicla sticla ferestrelor sau sticlaria de bucatarie, precum ar fi canile sau farfuriile. Aceste materiale sunt adesea fabricate cu anumiti aditivi care pot contamina alte materiale reciclabile.

Plastic: Cele mai multe sticle sunt din plastic # 1 (PET) sau din plastic # 2 (HDPE), ambele fiind acceptate de majoritatea programelor de reciclare. Ce pot deveni? Cand sticlele de plastic sunt reciclate, acestea pot fi transformate in multe lucruri: tricouri, pulovere, jachete din lana, saci de dormit, covoare si, din nou, sticle.Produse din hartie: puteti recicla cutii de carton, ziare, hartie pentru imprimanta, reviste. Daca aveti plicuri de hartie, trebuie sa indepartezi filmul din plastic inainte de reciclare.

Cutii de carton: aceste cutii sunt complet reciclabile

Reciclare anvelope uzate: cel mai practic si ecologic mod de eliminare a anvelopelor vechi si uzate. Datorita durabilitatii lor inerente, a volumului mare, a riscurilor pentru mediu si sanatate, anvelopele sunt una dintre cele mai problematice surse de deseuri solide. In intreaga lume, aproximativ 2,5 milioane de anvelope sunt aruncate anual.

Prin reciclarea cauciucului, anvelopelor li se poate da o noua viata.Legislatia interzice aruncarea anvelopelor la groapa de gunoi, iar operatorii economici incearca sa le recicleze printr-un proces aparent complicat, dar cu beneficii multiple asupra mediului si aerului pe care il respiram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.