Genunchierele – cand se recomanda si cum le alegem corect?

Este bine sa aveti in vedere faptul ca cea mai solicitata dintre toate articulatiile organismului uman este articulatia genunchiului. Pentru a o proteja de eventuale accidentari sau pentru a permite videcarea in urma unui traumatism suferit, aveti posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de genunchiere si orteze.

Acestea sunt dispozitive medicale extrem de utile in timpul practicarii sporturilor sau atunci cand aveti activitate fizica intensa, dar si in situatia in care resimtiti disconfort la nivelul articulatiei genunchiului sau daca medicul a recomandat imobilizarea acesteia. Exista mai multe tipuri de genunchiere, unele putand fi elastice iar altele rigide, pot fi confectionate din bumbac sau din neopren, pot fi reglabile, pot sa dispuna de balamale si pot avea deschidere pe rotula.

Este important ca, atunci cand urmeaza sa achizitionati genunchiere, sa cereti mai inainte sfatul unui specialist in legatura cu produsul respectiv. Este cea mai sigura cale de a va asigura ca ati ales genunchierele potrivite, care sa va aduca beneficii din punct de vedere al prevenirii accidentarilor sau de vindecare a efectelor acestora. De asemenea, este important sa probati genunchierele inainte de a le cumpara.

Aceste dispozitive medicale sunt, de regula, foarte rezistente la purtare si la spalat. Pentru ca sunt fabricate din materiale performante, genunchierele se pot folosi pentru perioade lungi de timp. Avand in vedere faptul ca unele dintre accidentari pot sa genereze neplaceri majore si pentru care nu exista alternativa de tratament, foarte multi dintre sportivi aleg sa foloseasca adesea genunchiere.

Ce rol au genunchierele si cand se recomanda purtarea lor?

Genunchierele, in functie de felul fiecareia, sunt recomandate persoanelor care se afla in procesul de recuperare de dupa o trauma sau o interventie chirurgicala, precum si persoanelor care au nevoie de sustinere si protectie suplimentara. Un alt beneficiu al purtarii genuncherelor este acela ca ajuta la grabirea procesului de vindecare.

De asemenea, genunchierele sunt utile si persoanelor in varsta. Odata cu trecerea timpului se ajunge la degenerarea genunchiului, in special la persoanele supraponderale si la cele care au probleme si cu alte articulatii – asa cum este cea a soldului. Pentru a evita deformarea mersului, specialistii recomanda acestor persoane sa poarte genunchiere atunci cand se deplaseaza pe jos.

Accidentarea la nivelul articulatiei genunchiului poate sa apara cu usurinta din cauza rasucirilor, a flexarii bruste sau a sariturilor atunci cand jucati basket, volei, handbal sau fotbal. Este valabil atat pentru persoanele care practica aceste sporturi la nivel de performanta, cat si pentru cele care le practica recreational.

In afara de accidentarile care sunt insotite de complicatii, pot sa apara si dureri sau senzatie de tensiune care sa dureze cateva zile. Se recomanda purtarea de genunchiere si in cazul persoanelor afectate de artrita sau gonartroza, celor care au suferit ruperi sau intinderi ale ligamentelor. In situatia pacientilor cu gonartroza, genunchierele stabilizeaza articulatia si asigura o siguranta sporita in timpul mersului.

Cum alegem corect genunchierele?

Avand in vedere faptul ca exista mai multe feluri de genunchiere, destinate mai multor tipuri de nevoi, trebuie sa va asigurati ca achizitionati si folositi exact produsele potrivite pentru dumneavoastra. De exemplu, este important sa fie clar daca aveti nevoie de o genunchiera pentru sustinere sau de una ortopedica.

In cazul in care sunteti o persoana care practica sportul sau daca aveti un serviciu care presupune cresterea tensiunii la nivelul genunchilor, aveti nevoie de genunchiere de sustinere. Acestea sunt mai flexibile si mai eficiente in prevenirea lezarii ligamentelor atunci cand faceti miscari bruste, fiind utile si pentru a diminua amorteala. Puteti apela la genunchiere de sustinere daca remarcati sensibilitate la nivelul genunchiului, evitand astfel accentuarea procesului degenerativ provocat de miscarea membrului respectiv.

In situatia in care ati suferit o accidentare sau daca aveti gonartroza, aveti nevoie de genunchiere ortopedice. De asemenea, aceste dispozitive medicale sunt recomandate si persoanelor care trec printr-o interventie chirurgicala si celor care se afla in perioada de recuperare.

In aceste situatii este nevoie de genunchiere care sa limiteze miscarile, sa retina caldura, sa accelereze circulatia sangvina si sa ofere sustinere la nivelul intregii zone afectate. Atunci cand alegeti genunchiere trebuie sa aveti in vedere circumferinta genunchiului, pentru ca daca sunt prea lagi nu sunt eficiente iar daca sunt prea inguste afecteaza circulatia sangelui si mersul persoanei afectate.De asemenea, in functie de nevoile ficarui pacient, trebuie acordata atentie materialului din care sunt fabricate genunchierele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.