Un nou dosar de coruptie zguduie Armata Romana. Generalul Catalin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Intrunit al Armatei, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, vineri seara, in urma unor perchezitii ample desfasurate la sediul unitatii militare. Valoarea cautiunii stabilite pentru eliberarea acestuia se ridica la 1 milion de lei, o suma impresionanta care reflecta gravitatea acuzatiilor aduse.
In acelasi dosar, a fost retinut si omul de afaceri Ionel Olteanu, suspectat de implicare in acordarea unui contract controversat. De asemenea, un angajat al Armatei a fost plasat sub control judiciar cu o cautiune de 500.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat in acest dosar depaseste 2 milioane de euro.
Aceasta ancheta scoate la iveala detalii surprinzatoare despre modul in care s-ar fi derulat afacerile in interiorul Armatei, de la atribuirea contractelor pana la descoperirile uluitoare facute in urma perchezitiilor.
Contracte publice si acuzatii de abuz in serviciu: Ce au descoperit procurorii?
Investigatia demarata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) vizeaza modul in care generalul Catalin Zisu ar fi facilitat atribuirea unui contract de extindere a Cimitirului Militar Ghencea catre firma detinuta de omul de afaceri Ionel Olteanu.
Potrivit anchetatorilor, costurile acestui contract ar fi fost umflate artificial prin includerea unor lucrari fictive. Printre acestea se numara evacuarea unei cantitati mari de pamant si umplerea terenului cu moloz – activitati care, conform surselor judiciare, nu ar fi fost realizate in realitate.
Un element cheie in acest dosar este suma de 11.959.654,87 lei, bani care ar fi fost atribuiti in mod nejustificat antreprenorului Garden Center Grup SRL. Procurorii sustin ca exista dovezi care indica o schema bine pusa la punct pentru a directiona ilegal fonduri catre aceasta companie, in detrimentul interesului public.
In cadrul operatiunii desfasurate de DNA, 21 de persoane au fost aduse la sediul institutiei pentru audieri, printre care generalul Zisu, omul de afaceri Ionel Olteanu si alti angajati ai Armatei.
2000 de tablouri, ceasuri si posete de lux gasite la domiciliul generalului
Unul dintre cele mai socante aspecte ale anchetei este descoperirea unui adevarat tezaur de obiecte de lux in posesia generalului Catalin Zisu.
In timpul perchezitiilor, procurorii au identificat aproximativ 2000 de tablouri, dar si ceasuri valoroase si posete de lux, care ridica mari semne de intrebare asupra provenientei acestor bunuri.
Potrivit surselor judiciare, tablourile au fost descoperite intr-o casa situata intr-o zona rurala, in timp ce restul obiectelor se aflau in locuinta generalului.
Pe langa aceste bunuri, anchetatorii au gasit si documente referitoare la proprietati situate in Turcia, ceea ce sugereaza ca ancheta s-ar putea extinde si pe plan international.
Aceasta descoperire adauga un nou strat de complexitate investigatiei, ridicand intrebari despre sursa acestor obiecte de mare valoare si posibilele retele prin care ar fi fost obtinute.
Cum functioneaza controlul judiciar si ce restrictii are generalul Zisu?
Fiind plasat sub control judiciar, generalul Catalin Zisu nu este in arest preventiv, insa se confrunta cu o serie de restrictii impuse de procurori.
Acesta trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- Sa nu paraseasca tara fara permisiunea autoritatilor.
- Sa nu ia legatura cu ceilalti inculpati sau martori din dosar.
- Sa se prezinte periodic la sectia de politie desemnata.
- Sa nu isi mai exercite functia in cadrul Armatei pe perioada anchetei.
- Daca oricare dintre aceste conditii este incalcata, procurorii pot solicita instantei inlocuirea controlului judiciar cu arest preventiv.
Ce urmeaza in acest dosar?
Ancheta este abia la inceput, iar noi dezvaluiri ar putea aparea pe masura ce procurorii avanseaza in investigatii. Printre scenariile posibile se numara:
- Extinderea cercetarilor pentru a identifica alti oficiali implicati in aceasta schema.
- Verificarea averii generalului si posibila aplicare a masurilor de confiscare pentru bunurile a caror provenienta nu poate fi justificata.
- Dezvaluiri suplimentare despre alte contracte suspecte derulate in cadrul Armatei.
Scandalul in care este implicat generalul Zisu ridica semne de intrebare si despre transparenta in atribuirea contractelor publice, mai ales in domeniul apararii, unde bugetele sunt semnificative si exista riscul ca astfel de abuzuri sa treaca neobservate.
Ce inseamna acest caz pentru imaginea Armatei Romane?
Armata este una dintre institutiile cu cel mai ridicat grad de incredere in Romania, insa astfel de scandaluri pot afecta grav perceptia publicului.
Un caz de coruptie la acest nivel nu doar ca pune sub semnul intrebarii integritatea unor oficiali, dar si modul in care sunt gestionate resursele publice. Romanii se asteapta ca banii directionati catre aparare sa fie folositi in interesul securitatii nationale, nu pentru imbogatirea personala a unor persoane influente.
Autoritatile judiciare au acum responsabilitatea de a duce aceasta ancheta pana la capat si de a asigura ca cei vinovati sunt trasi la raspundere.
Sursa foto: Adevarul