Gardul electric. Principii de functionare si informatii utile

Inca de la primul animal domesticit, oamenii au avut o problema: pastrarea animalului in siguranta. Oile, vacile, caprele, porcii, gainile si toate celelalte animale care traiesc pe langa casa omului trebuie sa se poata alimenta in siguranta si sa se poata odihni fara riscul de a se pierde sau de a fi atacate de animale salbatice.

La inceput, singura optiune era pazirea atenta a animalelor, fapt care a dus la aparitia ciobanilor profesionisti. Ingradirea a fost si ea o solutie, insa era foarte costisitoare, nu era sigura si era destinata doar perioadei de noapte.

Astazi, cei care detin animale domestice au o optiune mult mai atractiva: gardul electric.Un gard electric este o solutie excelenta de ingradire, care le permite oamenilor sa isi vada de treaba, stiindu-si animalele in siguranta.

Ce este, de fapt, un gard electric?

Este un aparat care transforma energia primita de la o baterie, de la un panou solar, sau de la reteaua electrica, livrand-o sub forma de impulsuri de aproximativ 10000 de volti. Aceste impulsuri sunt transmise in firele gardului, care sunt intinse la limita proprietatii. Desi impulsurile au o tensiune foarte inalta, acestea au un curent mic, o durata foarte scurta si o frecventa scazuta, adica maxim un impuls pe secunda.

Toate vietatile care ating firele unui gard electric au un soc extrem de neplacut, dar total inofensiv.

Care sunt avantajele gardului electric?

Avantajele pe care le are un gard electric sunt considerabile:

  • Invata animalele, indiferent ca sunt salbatice sau domestice, ca nu pot sa treaca peste o anumita linie. De multe ori, animalele vor pastra distanta chiar si atunci cand gardul este indepartat;

  • Este o solutie ieftina de ingradire. Gardul electric poate ingradi hectare intregi de teren, fiind mult mai putin costisitor decat un gard normal, din lemn, beton sau alte materiale;

  • Este sigur pentru animalele care il ating. Socul este neplacut, insa nu este deloc periculos;

  • Este compus din componente de dimensiuni mici. Astfel, gardul poate sa fie strans cu usurinta atunci cand nu mai este nevoie de el, poate fi depozitat, sau poate fi instalat in alta parte;

  • Genereaza economii substantiale. Pentru turmele mari de animale, cel mai adesea este nevoie de unul sau mai multi ingrijitori care sa stea mereu cu ochii pe ele. In cazul ingradirii cu un gard electric, animalele vor fi in siguranta fara a trebui sa fie platit un ingrijitor.

  • Permite parcelarea rapida si eficienta a oricarui spatiu.

Atentie la construire!

Este foarte important sa achizitionezi componentele de la un producator autorizat de garduri electrice, sa te asiguri ca toate componentele de siguranta functioneaza corect, si sa il semnalizezi foarte bine cu placute de avertizare pentru a fi vazut de oameni.

Gardul electric nu trebuie sa fie la mai putin de 2 metri de un alt gard si trebuie sa lase suficient spatiu pentru retragerea animalelor, dupa ce este atins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.