Gard din metal sau din lemn: 4 criterii de luat in considerare

Gardul este o componenta importanta in constructia unei case pentru ca imprejmuieste proprietatea, protejeaza curtea de privirea curioasa a persoanelor straine si iti ofera intimitatea de care ai nevoie. Totusi, pentru ca in ziua de azi exista atat de multe optiuni in materie de garduri, alegerea poate fi uneori dificila.

Dintre toate modelele, gardurile din metal si cele din lemn sunt cele mai populare, iar in continuare iti aratam 4 criterii care te pot ajuta sa faci diferenta dintre acestea, pentru a alege cea mai buna varianta pentru proprietatea ta.

Obiectivul gardului

Scopul gardului este acela de a proteja un perimetru dat. Bineinteles, acesta poate diferi de la caz la caz, unii beneficiari avand nevoie de un gard prin intermediul caruia sa isi delimiteze locuinta si proprietatea privata, in vreme ce altii isi doresc un gard prin intermediul caruia sa protejeze un teren cultivat.

De exemplu, plasa de gard sudata face parte din categoria gardurilor metalice si este recomandata pentru toate tipurile de imprejmuri, fie pentru protejarea locuintei, fie pentru terenuri cu destinatii agricole, inclusiv pentru a proteja animalele de diverse pericole. 

Plasa de gard sudata are un cost redus, se regaseste cu usurinta pe piata si ofera o buna protectie a proprietatii, chiar daca din exterior trecatorii pot vizualiza curtea interioara. De aceea, plasa de gard sudata se foloseste mai des pentru garduri aferente zonelor de depozitare, ingradire culturi sau delimitare.

Pe de alta parte, gardurile din lemn limiteaza posibilitatea de a vedea in interiorul perimetrului imprejmuit, insa lemnul este un material care nu prezinta aceeasi rezistenta precum metalul. 

Stilul gardului

Stilul adoptat pentru imprejmuire se afla intr-o stransa corelatie cu partea estetica, fiind un criteriu care va influenta aspectul rezultatului final. De exemplu, un gard metalic poate fi asociat cu usurinta spatiilor care au predominant un stil industrial sau modern, in timp ce gardurile din lemn sunt o optiune mai potrivita pentru locuintele amenajare in stil rustic.  

De asemenea, ar trebui sa tii cont si de peisagistica zonala, adica sa analizezi care este stilul caselor vecine, pentru a putea incadra constructia gardului tau in mod firesc in peisajul zonal. 

Pretul de achizitie si cel de montaj

Daca un gard de lemn are un cost relativ mic, cele metalice vor depasi aceste valori, insa pretul usor crescut pentru gardurile metalice este dat de caracteristicile materialului. Durabilitatea, fiabilitatea si tipul de metal utilizat in constructia gardului vor influenta de asemenea costurile. 

In acelasi timp, iti recomandam sa tii cont si de costurile de montaj si de mentenanta. De exemplu, gardurile din lemn tind sa aiba nevoie de o mentenanta periodica, lucru care nu se intampla in cazul gardurilor metalice de calitate. Pe de alta parte, gardul de lemn poate fi mult mai rentabil atunci cand vine vorba de reparatii si inlocuirea zonelor deteriorate. 

Conditiile climatice geografice

Costul mai mic de achizitie a unui gard din lemn comparativ cu unul metalic poate fi tentant, insa iti recomandam sa tii cont de faptul ca in zonele montane cu o clima vitrega lemnul tinde sa cedeze mai usor, sa capteze umiditate si sa putrezeasca.Unele zone prezinta o umezeala peste medie a aerului in sezonul rece, iar precipitatiile sunt mai abundente, in timp ce in alte zone clima este mai blanda in acea perioada a anului.

Conditiile climatice sunt un criteriu important de care ar trebui sa tii cont atunci cand trebuie sa te decizi daca alegi un gard din metal sau unul din lemn. De exemplu, gardul din lemn va absorbi umiditatea si se va deteriora mai repede. Asa ca este de evitat sa il folosesti in zonele in care exista un indice de umiditate ridicat, in detrimentul gardurilor metalice.

Prin urmare, atunci cand trebuie sa te decizi daca sa construiesti un gard din lemn sau unul din metal tine cont de scopul proiectului, de bugetul pe care il ai la dispozitie, de stilul de amenajare, de fiabilitate si de necesitatea intretinerii pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.