Fimoza la copii: Cauze, simptome si optiuni de tratament

Termenul de „fimoza” este unul care adesea starneste ingrijorare in randul parintilor, desi nu este intotdeauna cazul. In randurile de mai jos vei descoperi ce este de fapt fimoza si care sunt cauzele sale, cand si de ce trebuie sa se intervina din punct de vedere medical, dar si ce optiuni de tratament sunt disponibile.

Ce este fimoza

Fimoza reprezinta imposibilitatea decalotarii sau incapacitatea retractarii preputului, acea „teaca” de piele ce acopera glandul penian (capul penisului). Fimoza la copii nu este considerata neaparat o problema si de multe ori se rezolva de la sine. Ea devine o problema doar atunci cand apar anumite simptome sau complicatii.[2]

De ce apare fimoza 

Exista doua tipuri de fimoza. Aproape toti baieteii nou-nascuti au ceea ce se numeste fimoza fiziologica sau congenitala. La nastere, pielea preputului este strans lipita peste capul penisului si nu se poate retracta. Acest lucru este normal si se intampla pentru a proteja glandul in timpul dezvoltarii copilului.

Nu poate fi prevenit si nici nu este nevoie. De obicei, fimoza fiziologica se rezolva de la sine, in primii ani de viata, pe masura ce copilul creste si pielea preputului incepe sa se separe de glandul penian. Se estimeaza ca pana la varsta de 16 ani doar 1% dintre baieti vor mai avea fimoza.[1]

Un alt doilea tip de fimoza este cea patologica sau secundara, care poate avea diverse cauze. Una dintre ele este decalotarea fortata – poate provoca fisuri locale, care, dupa vindecare, vor lasa in urma tesut cicatricial.

O alta posibila cauza este reprezentata de infectii, a caror dezvoltare este favorizata si de igiena incorecta a zonei genitale. Lista afectiunilor care pot duce la aparitia fimozei mai include si alte afectiuni, inclusiv balanita xerotica obliterans, inflamatia capului penisului si preputului.[1]

Cum se manifesta fimoza la copii

Principalul simptom al fimozei la copii este incapacitatea de a retrage preputul. De asemenea, ai putea observa ca pielea preputului se umfla ca un balon in timpul urinarii. In unele cazuri, mai pot aparea insa si simptome precum umflarea si sensibilitatea sporita a zonei afectate, durerea la urinare, fluxul slab de urina, sangele in urina, infectii frecvente ale tractului urinar, secretii urat mirositoare sau erectii dureroase (la copiii mai mari).[2] Astfel de simptome indica faptul ca este necesara interventia unui medic.

Optiuni de tratament pentru fimoza la copii 

Fimoza fiziologica nu necesita, de regula, tratament. In cazul fimozei patologice, prima optiune de tratament la care se apeleaza o reprezinta adesea cremele cu steroizi – aplicate la nivelul preputului, acestea pot inmuia preputul si il pot face mai usor de retras.

In cazul in care tratamentul conservator nu este suficient sau nu ofera rezultatele dorite, se poate recurge la chirurgia pediatrica. In functie de gradul fimozei, se poate recomanda fie plastia sau debridarea dorsala, care presupune efectuarea unor incizii mici la nivelul preputului, fie circumcizia, adica indepartarea totala a preputului.[1][2]

Fimoza la copii nu reprezinta neaparat o problema – de multe ori, se va rezolva de la sine in primii ani de viata. In cazul fimozei patologice se poate apela fie la tratament conservator, fie la tratament chirurgical, in functie de particularitatile fiecarui caz. Important de retinut este faptul ca fimoza poate fi o etapa normala a dezvoltarii organelor genitale ale baietiilor.

Daca si cand este necesara tratarea sa poate stabili doar un medic, dupa un consult de specialitate. In lipsa unor indicatii din partea unui specialist, nu este necesara retragerea fortata a preputului ori alte tipuri de tratament. Este suficient sa se mentina o buna igiena a zonei genitale. Daca apar probleme sau ai intrebari privind sanatatea copilului tau, adreseaza-te unui medic.

Bibliografie:

  1. „Phimosis: What Is It, Causes, Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22065-phimosis. Accessed 29 June 2023.
  2. „Tight Foreskin (Phimosis)”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/phimosis/. Accessed 29 June 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.