Fateta ceramica-un trend din ce in ce mai raspandit in randul celor care isi doresc un zambet frumos

Puterea unui zambet este incontestabila.Nu putem sa nu apreciem o persoana care, atunci cand ne iese in cale, ne zambeste afisand niste dinti perfecti, albi si sanatosi. Insa, a avea o dantura perfecta, este destul de dificil.Sunt putine persoane care pot afisa dinti albi si sanatosi, fara sa fi trecut pe la cabinetul medicului stomatolog.Mai mult, in ultimul timp, multe persoane, apeleaza la aplicarea fatetelor ceramice dentare. O fateta ceramica dentara este un tip de “imbracaminte” pentru dinte sau dinti, realizata, desigur, din portelan.

Ce sunt, totusi, fatetele dentare?

Fatetele dentare sunt foi subtiri din ceramica, care sunt aplicate pe suprafata dintilor: acestea sunt restaurari adezive minim invazive si pot fi comparate, de exemplu, cu lentilele de contact avand in vedere grosimea medie de 0,5 mm.

Datorita grosimii reduse, este posibil sa economisiti smaltul si sa pastrati vitalitatea dintelui si, in unele cazuri, nu este chiar necesara indepartarea materialului dentar, deoarece fatetele dentare sunt aplicate suplimentar pe dinte. Sunt deosebit de utile pentru a ascunde complet defectele de forma, anomaliile culorii dintilor sau o pozitie incorecta pentru care nu ar fi posibila interventia cu ajutorul unui aparat ortodontic.

Cand folositi fatetele dentare?

Fatetele dentare pot fi considerate proteze autentice, care sunt aplicate direct pe suprafata dintilor care au orice tip de imperfectiune ce le afecteaza estetica. Pe scurt, fatetele dentare sunt utilizate pe scara larga acolo unde apare nevoia de a imbunatati aspectul estetic al zambetului. De fapt, va permit sa corectati cu usurinta si cu rezultate mai mult decat satisfacatoare urmatoarele probleme:

-Anomalii ale formei si volumului dintilor;
-Imperfectiuni in alinierea dintilor;
-Dischromia permanenta a dintelui;
-Defecte ale smaltului;
-Pierderea structurii dentare din cauza unor probleme precum bruxism, traume, obiceiuri alimentare incorecte etc., recreand o structura optima indispensabila atat pentru a facilita mestecarea, cat si pentru functionalitatea fonetica.

Cum sunt concepute fatetele dentare?

O parte importanta in aplicarea fatetelor dentare este in primul rand designul pentru care este necesara colectarea tuturor datelor referitoare la pacient, cum ar fi radiografiile fetei, pozitia gurii relaxata sau cu zambet, zambetul moderat / maxim, deoarece ofera medicului posibilitatea de a analiza care este expunerea dentara.

Radiografiile de inalta definitie referitoare la arcadele pe care va fi proiectata interventia sunt, de asemenea, indispensabile. Odata ce acest material este colectat, medicul va continua proiectarea digitala (DSD) a fatetelor dentare folosind un software special. Proiectarea digitala este realizata de medicul profesionist si este necesara pentru a putea arata pacientului care va fi rezultatul final in ceea ce priveste forma, inaltimile, culoarea si dimensiunea, totul datorita masuratorilor facute anterior.

De asemenea, se va tine seama de varsta, sexul, culoarea si forma fetei pacientului, deoarece acestea reprezinta date relevante si fundamentale pentru succesul garantat al aplicarii fatetelor ceramice dentare.Doar printr-un design digital corect este posibil sa le oferim tehnicienilor datele corecte si necesare pentru a putea realiza fatetele provizorii, care sunt esentiale pentru a avea o previzualizare concreta a lucrarii finale. Urmeaza acest pas de baza, crearea unei masti din silicon care serveste la previzualizarea designului lucrarii si care va anticipa realizarea fatetelor dentare finale.

Modul de aplicare a fatetelor dentare

In general, aplicarea fatetelor dentare necesita un protocol precis stabilit in prealabil de medicul dentist, care poate garanta cele mai bune rezultate la sfarsitul tratamentului. In mod normal, este nevoie de cateva sedinte pentru a obtine un zambet ametitor.In prima sedinta, dintele este pregatit conform proiectului de lucru, luand amprenta si alegand culoarea pentru a face fatetele cat mai naturale.

Operatia poate fi efectuata sub anestezie locala sau alternativ, chiar si fara anestezie. In sedintele urmatoare, testele estetice sunt efectuate pentru a verifica daca forma si culoarea fatetelor respecta standardele estetice corecte ale pacientului. Dupa ce s-au stabilit modificarile corespunzatoare, urmatoarea intalnire va fi organizata pentru aplicarea definitiva a fatetelor dentare.

Fatetele dentare sunt cimentate folosind mai multe sisteme de adeziv: dintele este izolat, tratat cu sisteme fizice si chimice adecvate si apoi se continua cu aplicarea „cimentului”. Legatura smalt-ciment-fateta creata, garanteaza integrarea si aderenta optima si, odata ce cimentarea va fi finalizata, fateta ceramica si dintele vor fi un intreg, dand viata unui zambet ametitor.

Avantajele si contraindicatiile fatetelor dentare

Exista multe avantaje ale fatetelor dentare, toate de natura estetica. De fapt, este posibila obtinerea nu numai a dintilor mai albi si mai drepti, ci si a unei imbunatatiri semnificative a mestecarii, alinierii posibile a dintilor erodati, o mai mare protectie a smaltului si se pot face in continuare corectii ale dintilor afectati de parodontita.

Fatetele dentare nu prezinta niciun tip de contraindicatie. Daca sunt aplicate corect, nu necesita interventii viitoare ulterioare, nu provoaca dureri sau disconfort si pot fi tratate respectand aceleasi reguli de prevenire, ingrijire si igiena adoptate frecvent pentru dinti. Trebuie totusi sa se evite alimentele acide si bauturile ce contin coloranti, care pe termen lung pot compromite integritatea lor.

Cat rezista fatetele dentare?

Pentru a influenta durata de viata a fatetelor dentare sunt luati in considerare diferiti factori, cum ar fi calitatea materialelor utilizate, periodicitatea atat a controalelor de igiena, cat si a controalelor medicale, dar si intretinerea corecta pe care pacientul trebuie sa o efectueze acasa. Daca toate aceste elemente sunt in concordanta si sunt implementate cu atentie, fatetele dentare pot ramane neschimbate pentru mai mult de 10 ani.

MyDental Clinic, cabinetul pentru copii si adulti foloseste stomatologi calificati, care sunt capabili sa va ofere cea mai potrivita solutie estetica pentru a va readuce zambetul la frumusetea sa originala, de asemenea, prin utilizarea de fatete ceramice dentare.Solicitati o consultatie sau rezervati o programare pentru a planifica cel mai potrivit tratament pentru nevoile dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.