Evolutia productiei industriale in primele patru luni ale anului 2024

Productia industriala a cunoscut o crestere in primele patru luni ale anului 2024, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent. Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), cresterea a fost de 0,8% ca serie bruta si de 0,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Performanta pe segmente industriale

In detaliu, industria prelucratoare a inregistrat o crestere semnificativa de 1,9% pe serie bruta. Acest segment a fost motorul principal al cresterii productiei industriale, reflectand o cerere constanta pentru produsele manufacturate.

Pe de alta parte, sectoarele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, precum si industria extractiva, au inregistrat scaderi. Productia de energie a scazut cu 5,3%, iar industria extractiva a avut o scadere mai modesta de 0,5%.

Productia industriala ajustata sezonier

Analizand datele ajustate sezonier pentru perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024, se observa o crestere generala a productiei industriale de 0,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea a fost sustinuta de industria prelucratoare, care a urcat cu 1,2%. In schimb, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 6,2%, iar industria extractiva a inregistrat o scadere de 0,5%.

Evolutia lunara a productiei industriale

In luna aprilie 2024, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 2,1% fata de luna martie, pe fondul scaderilor in toate cele trei sectoare industriale majore. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cel mai mult, cu 16,7%, urmate de industria extractiva (-0,3%) si industria prelucratoare (-0,1%).

Productia ajustata in functie de zilele lucratoare si sezonalitate

Serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala din aprilie 2024 a fost cu 1,3% mai mica fata de luna precedenta. Scaderile din sectorul de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-4,3%) si din industria prelucratoare (-1,5%) au contribuit la aceasta reducere. In contrast, industria extractiva a inregistrat o crestere de 3,5%.

Comparativ cu anul precedent

Comparand cu luna corespunzatoare din anul 2023, productia industriala (serie bruta) a crescut in aprilie 2024 cu 12,1%. Aceasta crestere semnificativa se datoreaza in principal avansului din industria prelucratoare (+16,9%) si din industria extractiva (+5,0%). Cu toate acestea, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au continuat sa scada, cu 14,7%.

Pe de alta parte, productia industriala ajustata sezonier a crescut cu 3,6% in aprilie 2024 fata de aceeasi luna a anului trecut. Cresterea a fost impulsionata de industria prelucratoare (+6,4%) si de industria extractiva (+3,9%), in timp ce sectorul de energie a inregistrat o scadere de 14,8%.

Factorii care influenteaza productia industriala

Productia industriala este influentata de o multitudine de factori, de la conditiile economice globale si regionale, pana la politicile nationale si modificarile in cererea si oferta de pe piata. Cresterea din sectorul prelucrator poate fi atribuita unei cereri crescute pentru produse manufacturate, atat pe piata interna, cat si pe cea externa.

Scaderea in sectorul energetic si in industria extractiva poate fi rezultatul unor factori precum fluctuatiile preturilor la energie si materii prime, reglementarile de mediu mai stricte, precum si schimbarile tehnologice care afecteaza eficienta productiei.

Implicatii pentru economia nationala

Evolutia productiei industriale are implicatii directe asupra economiei nationale. Cresterea sectorului prelucrator contribuie la crearea de locuri de munca, la cresterea exporturilor si la dezvoltarea economica generala. In schimb, scaderile din sectorul energetic pot influenta costurile de productie si pot avea efecte asupra preturilor pentru consumatori si companii.

Provocarile viitoare

Pentru a mentine si a stimula cresterea productiei industriale, este esential ca politicile economice sa sprijine investitiile in tehnologie si infrastructura, sa incurajeze inovatia si sa creeze un mediu de afaceri favorabil. De asemenea, este importanta adaptarea la schimbarile de pe piata internationala si la cerintele tot mai stringente in domeniul protectiei mediului.

Desi productia industriala a inregistrat o crestere modesta in primele patru luni ale anului 2024, provocarile din sectorul energetic si industria extractiva subliniaza necesitatea unor masuri strategice pentru a asigura o dezvoltare sustenabila si echilibrata a industriei nationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.