Economie la volan! Preturile la asigurarile RCA ingheata inca trei luni

Recent, Guvernul Romaniei a adoptat o decizie importanta care afecteaza direct piata asigurarilor auto obligatorii (RCA) si, implicit, pe toti soferii din tara. Prin intermediul unui comunicat al Ministerului Finantelor, s-a anuntat prelungirea cu inca trei luni a plafonarii tarifelor RCA, o masura menita sa combata cresterea excesiva a preturilor si sa contribuie la stabilizarea pietei.

Contextul deciziei

Aceasta actiune vine in contextul in care piata asigurarilor auto din Romania se confrunta cu o serie de dezechilibre intre cerere si oferta, generand probleme semnificative atat pentru asiguratori, cat si pentru asigurati. Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a explicat ca aceasta masura temporara este vitala pentru a proteja interesele soferilor si pentru a mentine echilibrul in sectorul asigurarilor.

Detaliile masurii adoptate

Conform actului normativ promovat, tarifele de prima maxima pentru asigurarile RCA vor fi stabilite la nivelul tarifelor practicate de fiecare asigurator la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea unor ajustari de pana la 6,8%. Aceasta reglementare se aplica pentru contractele RCA incheiate dupa intrarea in vigoare a hotararii.

Impactul asupra comisioanelor de distributie

Mai mult, guvernul a decis sa limiteze comisioanele de distributie ale contractelor RCA la maximum 8% din prima neta, o masura aplicabila pe o perioada de trei luni. Aceasta initiativa vizeaza reducerea costurilor suplimentare asociate achizitionarii unei polite RCA.

Procedura de despagubire

Referitor la calculul despagubirilor, acestea vor fi calculate in functie de un tarif ce nu poate depasi media practicata de reprezentantele rent-a-car. Despagubirile se acorda doar daca vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat tehnic, cu o perioada maxima de compensare de 30 de zile.

Situatia vehiculelor cu dauna totala economica

Pentru vehiculele cu dauna totala economica, despagubirile acopera perioada dintre constatarea avariilor si oferirea despagubirii, cu o limita de 25% din valoarea de piata a vehiculului pentru costurile de inlocuire temporara.

Dinamica pietei asigurarilor RCA

Piata asigurarilor RCA din Romania se confrunta cu o reticenta din partea asiguratorilor, in special pentru categoriile de asigurati cu risc ridicat. La finalul anului 2023, din totalul vehiculelor nationale, doar un numar semnificativ, dar nu total, erau asigurate, indicand o posibila subasigurare la nivel national.

Provocari si perspective

De asemenea, in primele luni ale anului 2024, au fost inregistrate peste 21.000 de solicitari de alocare pentru asiguratii cu risc ridicat, ceea ce ar putea genera presiuni asupra preturilor dupa expirarea masurilor actuale. Aceasta situatie evidentiaza nevoia continua de ajustari si interventii in piata asigurarilor RCA pentru a asigura un echilibru durabil si accesibil pentru toti participantii la trafic.

Prin aceste masuri, guvernul isi propune sa atenueze impactul fluctuatiilor de preturi si sa asigure o mai buna protectie pentru soferii romani, intr-un context economic si social in continua schimbare. Intr-o piata atat de volatila, este esential ca toate partile implicate sa colaboreze pentru a gasi cele mai eficiente solutii in beneficiul tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.