Durerile provocate de hernia de disc

Durerile localizate la nivelul gatului, membrelor si spatelui pot fi generate de o serie de contexte medicale. Unul dintre acestea este reprezentat de deteriorarea discurilor situate intre vertebrele coloanei vertebrale. In functie de localizarea discului herniat, durerile pot fi resimtite in anumite parti ale corpului.

Discurile herniate

Discurile situate intre vertebre sunt formate din doua parti componente, respectiv inelul fibros, un strat exterior format din fibre de colagen, si nucleul pulpos, cu o consistenta gelatinoasa, care asigura o amortizare suplimentara si flexibilitate.

O hernie de disc apare atunci cand un segment din inelul fibros este rupt sau crapat, iar continutul nucleului pulpos se scurge, putand ajunge chiar si pe o radacina nervoasa. Este un context in care pacientul resimte dureri in partile anatomice aflate in apropierea discului herniat.

Simptomele si cauze

Atunci cand se produce o hernie de disc apar durerile localizate la nivelul gatului, mainilor, picioarelor sau la nivel lombar. Durerile pot fi insotite de rigiditate in miscare, amorteala, furnicaturi, slabiciune sau dificultate in coordonarea miscarilor. Localizarea durerii este dirijata de aria in care se produce hernia. Un consult la un specialist de neurologie si neurochirurgie va avea rolul de a localiza hernia si de a stabili gravitatea acesteia.

Medicul neurochirurg va analiza istoricul pacientului, urmand a efectua un examen fizic si aplicand procedurile imagistice cele mai relevante pentru stabilirea diagnosticului corect. Hernia de disc este un context medical cu risc mare de manifestare, odata cu inaintarea in varsta. Pe langa acest aspect legat de imbatranire, o hernie de disc poate fi generata de traume si accidentari, de vicii de postura, de obezitate, fumat excesiv sau sedentarism.

Tratamente si terapii

Odata stabilit diagnosticul, se pot lua cateva masuri cu rolul de a atenua durerile. Astfel, medicul neurochirurg va recomanda un tratament medicamentos, odihna, activitate fizica cu rolul de a creste forta musculara si de a spori flexibilitatea, masajul.

Daca aceste terapii nu dau rezultate, iar pacientul se confrunta in continuare cu disconfortul si durerea, medicul va recomanda infiltratiile sub ghidaj CT, o masura sigura prin care medicamentul este plasat direct pe discul herniat.

In cazurile severe, medicul poate decide o interventie chirurgicala, rolul acesteia fiind acela de a detensiona radacina nervoasa afectata de ruperea discului. Tot prin interventie chirurgicala, discul distrus va fi inlocuit cu o grefa artificiala, o procedura in urma careia starea pacientului se va remedia semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.